Editoriale

Informatii piata

Cifre bune pentru bursa romaneasca
Marele paradox al pietei bursiere romanesti, din ultimii ani, tine de dinamica publicului investitional de retail. Bursa romaneasca a crescut in ultimii ani la nivelul cotatilor bursiere si a oferit randamente ale dividendelor foarte mari, comparativ cu alte piete bursiere. In ultimii trei ani indicele BET consemneaza o crestere anualizata de circa 10%, la care se adauga un randament al dividendelor de circa 7%.

Cifrele de mai sus arata foarte bine. Sunt informatii publice, exista numerosi investitori care „pot depune marturie” in acest sens. Aceste evolutii, intr-un context al scaderii dobanzilor la minime absolute, ar fi trebuit, in mod plauzibil, sa aduca o efervescenta in crestere pentru tranzactiile bursiere. Detinatorii mici si medii de capital, captivi intr-o piata monetara cu randamente minuscule, ar fi trebuit sa fie dornici sa foloseasca si varianta investitionala bursiera aducatoare de randamente semnificativ mai mari...

In realitate numarul investitorilor activi pe bursa a scazut, iar valoarea medie zilnica de tranzactionare pe piata de actiuni din Bucuresti a scazut si ea. Greu de explicat, insa, din nefericire, adevarat!

Anul curent pare ca marcheaza o inversare a trendului negativ. In acest sens putem analiza datele sintetice cele mai relevante privind activitatea publicului de retail. Ele sunt detinute atat de piata (BVB) cat si de catre Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI), in calitate de unica schema obligatorie de garantare a conturilor de investitii din Romania. FCI este detinatorul celor mai interesante si mai detaliate date statistice ale pietei bursiere romanesti.

Conform FCI in 2016 existau peste 70.000 de conturi de investitii insa la inceputul anului trecut, numarul lor a scazut sub 54.000.

                                                                                     sursa: www.fond-fci.ro         

 

Septembrie 2019, cand avem ultimele date disponibile, indica un mic reviriment, stopand tendinta descendenta a anului trecut. Astfel in 2019 ar fi un prim an in care numarul de conturi de investitii ar creste dupa mai multi ani in care numarul acestor conturi a scazut. O crestere mica dar care ar putea fi un punct important de inflexiune.


                                                                     sursa: www.fond-fci.ro

 

Cresterea pietei din ultima perioada se reflecta si in crestrea valorii totale a portofoliilor detinute de catre investitori. Dupa cum se vede in graficul de mai jos exista o tendinta ascendenta certa, valoarea conturilor de investitii atingand in septembrie nivelul de circa 71.5 mld lei (circa 39% din valoarea capitalizarii BVB).

 

                                                                                          sursa: www.fond-fci.ro

 

Mai imbucuratoare este tendinta din noul an, de crestere a valorii medii zilnice tranzactionate pe piata de actiuni a BVB. Dupa cum vedem in tabelul de mai jos valoarea medie zilnica tranzactionata in 2020 este cea mai mare din ultimii 6 ani.

 

                                                                                                   sursa: www.bvb.ro

 

Sa marcheze datele de mai sus inceputul revirimentului publicului investitional de retail din Romania? Maturizarea societatii romanesti, pe care in ultimii doi ani am simtit-o plenar, sa se manifeste si in zona educatiei financiare? Bursa romaneasca sa isi poate folosi atuurile pentru a atrage un nou public? Sunt intrebari la care sper ca raspunsul sa fie unul afirmativ. In definitiv, optimist gandind, este imbucurator doar faptul ca avem motive sa ne punem astfel de intrebari.

 


Autor: Alin Brendea
inchide