Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Cele mai importante actiuni de dividend de la BVB

Sumar:

 

  • Deciziile Statului au facut ca randamentele medii ale dividendelor sa scada fata de materialul anterior, care includea estimarile pentru acest an.


  • Topul emitentilor cu randamente istorice mari si distributii constante de dividende are cativa emitenti cu actionariat privat care au urcat dupa distributiile peste asteptari din acest an, dar si ca urmare a scaderii randamentelor medii ale emitentilor controlati de Stat.


  • Cele doua banci mari romanesti listate au ajuns la randul lor mai jos atat in privinta randamentelor medii istorice, cat si in cea a ratelor de distributie, dupa ce in acest an au urmat recomandarea BNR de a nu distribui dividende.


  • Emitentii cu cele mai stabile politici de dividende raman in principal cei din afara BET, unii dintre ei aducand si randamente atractive, insa cu riscul dat de lichiditatea bursiera inferioara. In anii urmatori ar trebui sa vedem aici si emitenti de stat, dupa ce vor disparea efectele distributiilor de dividende suplimentare din 2017 si 2018, cu conditia ca intre timp sa nu apara alte situatii de acelasi fel.


Material dividende septembrie 2023.pdf
inchide