Editoriale

Informatii piata

Cand se va imprumuta statul de pe bursa?

In aceasta saptamana statul roman si-a testat din nou capacitatea de imprumut pe pietele internationale.  A atras trei miliarde de euro in conditiile unei cereri pentru titlurile romanesti mai mult decat dubla. A fost o emisiune pe scadente lungi, in premiera fiind vandute eurobonduri cu scadenta la 30 de ani.


Emisiunea a fost interpretata ca un succes, de catre oficiali, plecand de la dimensiunea imprumutului si de la suprasubscrierea acestuia. Acest lucru in conditiile in care statul roman are nevoie de finantare semnificativa in acest an, datele subscrierii aratand o incredere ridicata in economia romaneasca, in viziunea guvernantilor.


Privind din perspectiva bursei romanesti, aceasta operatiune nu este una neaparat pozitiva. Dupa ce cu obstinatie statul a ocolit piata bursiera pentru a se finanta, emisiunea unor certificate de trezorerie destinate exclusiv persoanelor fizice (progaramele FIDELIS si TEZAUR) a reaprins sperantele unei astfel de posibilitati. Insa, cel putin deocamdata, aceste certificate pot fi cumparate doar prin Trezorerie, Posta si mai nou se propune ca acest lucru sa poate fi realizat si prin banci. Nu prin Bursa!


Ce ar putea face un cetatean roman detinator de economii banesti?  Cea mai populara idee, dupa cum bine stim, este sa pastreze aceste disponibilitati intr-un depozit bancar. Mai jos gasiti dobanzile bancare oferite de catre cinci din primele sase banci (date disponibile pe un site de specialitate) persoanelor fizice pentru depozite cu scadenta la un an de zile. Aceste dobanzi sunt impozitate cu 10%.


Conform BNR, peste 53 miliarde lei detine populatia in depozite bancare cu scadenta de maxim 1 an de zile, la finalul lunii februarie anul curent. Aceste plasamente sunt facute, in general, la maximul dobanzilor  din tabelul alaturat.


Cu toate acestea, pe 25 martie anul curent statul atrage 400 mil lei prin certificate cu scadenta pe un an de zile, platind catre banci 3.01%. Va ganditi ca poate statul ar avantaja bancile? Probabil va inselati, intrucat la inceputul lunii martie Ministerul de Finante a redeschis emisiunea de certificate Tezaur oferind o dobanda pentru un plasament de un an de 3.5%. Dobanda neta in conditiile in care investitia in obligatiuni de stat nu este impozabila!

 

Ati putea crede ca depozitele se transforma cu viteza in certificate de trezorerie data fiind diferenta semnificativa de randament dintre cele 2 variante (depozite bancar versus certificate de trezorerie). Nu s-a prea intamplat nici acest lucru. Anul trecut, de exemplu, s-a atras circa jumatate din suma maxima tintita, sumele investite in certificate de trezorerie situandu-se in jurul a 2 miliarde lei.


Acest lucru se datoreaza lipsei de lichiditate si lipsei unui mecanism de tranzactionare a dobanzii reziduale pe care doar piata bursiera ar putea sa o asigure. Vanzarea inainte de scadenta este depunctata prin obtinerea doar a principalului investit spre deosebire de vanzarea (ipotetica) printr-un mecanism bursier unde vanzatorul ar fi incasat dobanda pentru fractiunea de timp in care a detinut aceste titluri de trezorerie. Pe de alta parte, vanzarea prin mecanismele bursiere nu mai necesita vizite fizice la Trezorerie sau Posta – obligatie ce afecteaza de asemenea lichiditate acestor titluri.


Ramanem cu vesnica intrebarea (sau speranta): pe cand o piata bursiera care sa deserveasca si acest segment extrem de important al ecosistemului financiar – finantarea statului. In beneficiul statului si al cetatenilor. Evident si al pietei bursiere care ar castiga imens in adresabilitatea catre profilul de risc conservator si in posibilitatea gestionarii intr-un mod profesionist a unor capitaluri altcumva greu accesibile.


Autor: Alin Brendea
inchide