Editoriale

Informatii piata

Calendar raportari financiare S1 2019: 14 august 2019 – ziua cea mai lunga

In scurt timp intram in sezonul de raportari financiare pentru S1 2019. Debutul il are OMV Petrom care va raporta saptamana viitoare, fiind astfel prima societate inclusa in indicele BET care isi publica situatiile financiare pentru prima jumatate a lui 2019. La o zi distanta, adica in prima zi din august, vom avea si rezultatele BRD. Insa, cele mai multe companii au decis sa isi publice rezultatele financiare pe 14 august. Mai exact, 8 din cele 16 componente ale indicelui BET isi vor publica rezultatele in aceasta zi.

 

Daca ne uitam la toti emitentii listati pe piata reglementata, constatam ca 47 din cei 84 vor raporta rezultatele pentru primul semestru in aceeasi zi, adica 14 august. Aceasta concentrare a stirilor intr-o singura zi este o mare bataie de cap pentru investitori. Pentru cei cu un caracter speculativ este aproape imposibil sa treaca macar sumar prin aceste rapoarte si mai apoi sa poata lua o decizie inainte de inceperea sedintei de tranzactionare. Astfel, fiecare investitor isi restrange numarul de emitenti analizati si in consecinta, lichiditatea este afectata. Poate ar fi fost de interes un emitent care nu era in mod obisnuit urmarit, insa pentru ca nu exista suficient timp,  apare un ignor asumat. Un alt aspect este forma in care sunt raportate rezultatele si anume faptul ca acestea nu sunt oferite intr-un mod standardizat si care sa faciliteze o analiza rapida. Toate acestea au un impact negativ asupra lichiditatii.


Revenind la sezonul acesta de raportari financiare, asa cum ziceam mai sus, dintre emitentii mari, OMV Petrom da startul pe 31 iulie, iar la o zi distanta, BRD SocGen. Mai jos este un calendar al raportarilor in care am inclus evolutia veniturilor si a profitului in primul trimestru al acestui an, cat si rezultatele din S1 2018.

                       

                         sursa: BVB, calcule Prime Transaction.         

                         Profit si venituri exprimate in milioane lei

 

In asteptarea rezultatelor financiare sunt cateva aspecte ce cred ca merita mentionate: Nuclearelectrica este singurul emitent care dupa primul trimestru din acest an are un profit mai mare decat cel inregistrat anul trecut in primele sase luni. Ca atare, la S1 2019, doar daca inregistreaza pierdere va avea un rezultat mai slab decat cel din primele sase luni ale anului trecut. Mai remarcam faptul ca Petrom are nevoie de un profit de doar 136,8 milioane in T2 2019 pentru a ramane pe plus in comparatie cu prima jumatate anului trecut. Pe de alta parte, pentru a-si pastra dinamica din T1 cand a avut o crestere de aproape 35% a profitului net, ar trebui ca pentru S1 2019 sa raporteze un profit de 1,74 miliarde lei, adica 585 milioane lei pentru T2 2019. Nu este imposibil tinand cont ca in primul trimestru a inregistrat un profit de 1,15 miliarde.


In sectorul bancar, pentru a-si pastra dinamica din primul trimestru, Banca Transilvania are nevoie de un profit net de 1,03 miliarde lei pentru prima jumatate a anului sau mai precis, 600 mil. lei in T2 2019. Chiar daca nu va reusi sa isi pastreze dinamica, cred ca sunt slabe sansele ca per total, S1 2019 sa fie mai slab decat S1 2018. Cealalta banca din BET are nevoie insa de o crestere mai mare in T2. BRD avea la finalul primului trimestru o scadere de 26,3% a profitului net, iar pentru a schimba dinamica si a avea un S1 2019 mai bun decat S1 2018, profitul net din T2 2019 ar trebui sa fie mai mare cu peste 100 de milioane lei fata de cel din T1 2018.


Companiile care au inregistrat pierdere in primul trimestru au sanse bune sa treaca pe profit la jumatatea acestui an. Din cele patru (Digi, Electrica, Alro si MedLife), pentru trei dintre ele este suficient un rezultat similar in T2 2019 cu cel de anul trecut in T2, pierderile din T1 2019 fiind mai mici. In cazul celei de-a patra, DIGI Communications N.V. insa, pentru a trece pe profit la nivelul acestui an, ar trebui sa aiba un profit in T2 2019 de peste 83,3 milioane lei (pierderea din T1), in conditiile in care anul trecut in T2 a avut un profit de doar 479 mii euro.


In concluzie, in perioada imediat urmatoare, piata de capital va primi informatii ce pot duce la volatilitate si la cresterea lichiditatii. Chiar daca dinamica din T1 este destul de greu de pastrat, este de asteptat sa vedem in continuare rezultate bune care sa mentina asteptarile pentru ca la anul sa avem din nou dividende cu randament ridicat (raportat la actualele preturi).


Autor: Simion Tihon
inchide