Editoriale

Informatii piata

Bursa prin filtrul noilor maxime locale

Al doilea semestru al anului a debutat cu noi maxime. Pe piata internationala marcam maxime istorice (mai exact pe piata bursiera amiral – piata americana), in timp ce pe piata romaneasca inregistram maxime ale ultimilor 11 ani de tranzactionare.


Indicele BET a "spart” pragul de 9.000 de puncte si a revenit in zona unde se afla la inceputul lui 2008, zona de unde a inceput scaderea masiva a cotatiilor ce a caracterizat ultima criza bursiera. Raportandu-ne la inflatia anuala din acel moment si pana in prezent, ea este depasita net de catre randamentul dividendelor acordate de catre emitentii ce compun acesti indici. Cu alte cuvinte, in termeni reali suntem la cel mai inalt nivel din 2008 pana in prezent.

 

Cresterile bursiere ne ofera confortul de a arunca o privire retrospectiva peste acesti 11 ani bursieri. Ani cu multe provocari, temeri si oportunitati. Cu un minim de 1900 de puncte atins la inceputul lui 2009, urmat de un lung drum al revenirii. Dupa un salt de 470% piata, iata, revine in zona de maxime absolute. 

 

Sursa: ArenaXT

 

Desi incepand cu 2009 piata bursiera a livrat constant randamente pozitive, acest lucru nu a reusit sa opreasca un pronuntat trend de scadere a investitorilor prezenti pe piata. Daca la finalul lui 2010 existau 86,456 conturi de investitii, la finalul primului trimestru din acest an mai existau un numar de 53,938 conturi. O scadere de peste 37% (sau 32,518 conturi de investitii inchise), scadere cu un puternic impact asupra lichiditatii pietei locale.

 

Cauzele acestei situatii sunt nenumarate, asa cum de nenumarate ori am scris despre ele. Fie ca vorbim despre educatie financiara, fie ca vorbim despre reglementare, despre monopolul bancar frumos impachetat, despre miopia statului in a folosi piata bursiera pentru a se imprumuta direct de la populatie ori despre activismul brokerilor gasim multe lucruri care au franat dezvoltarea fenomenului bursier. Insa, poate cel mai important lucru tine de perceptia pe care cetatenii romani si firmele romanesti au avut-o fata de bursa. Intr-o societate care emerge spre intelegerea notiunilor economice de baza perceptia bursei a fost deseori distorsionata.


Bursa nu ar trebui sa fie vazuta ca un taram al  speculatiilor ci ca o piata transparenta, lichida si cu reguli clare in care detinatorii de capital, pe termen mediu si lung, gasesc optiuni diverse de a-si plasa capitalul. Bursa nu ar trebui inteleasa ca acel loc in care "initiatii” detin ponturi de investitii, ci ca o mare piata informationala in care emitentii ofera tuturor celor interesati acces la informatii de prima mana si unde analiza si experienta te ghideaza in luarea decizilor de tranzactionare inspirate.


Bursa ar trebui inteleasa ca o zona investitionala omniprezenta, nu ca pe un loc unde vii cu capital si dai lovitura dupa care dispari la fel de repede... Nu in ultimul rand ea este un mediu investitional care ofera nu doar oportunitati de investitii, dar si semnale economice valoroase, utilizabile in diverse aspecte ale vietii economice.


O astfel de viziune ar face ca toti cei cu preocupari economice, impuse sau voluntare, sa devina actori ai ecosistemului pietei bursiere. Ar trebui, astfel, sa avem sute de mii de investitori (asa cum vedem ca se intampla in Polonia) si o piata lichida si efervescenta.


Intr-un moment in care cresterea bursei a readus optimismul in randul investitorilor prezenti pe piata locala sper ca, asa cum momentul februarie 2009 a fost baza cresterii bursei din ultimii 10 ani, momentul actual sa fie baza intrarii intr-o alta etapa de dezvoltare a bursei locale. O etapa care sa asigure pietei locale cele necesare pentru a-si atinge potentialul investitional si nu doar pe cel speculativ.


Autor: Alin Brendea
inchide