Editoriale

Informatii piata

Bursa la noi maxime anuale
La jumatatea anului spuneam aici ca ne asteapta o a doua parte din acest an mai complicata, insa o perioada care poate oferi oportunitati pentru investitori si care ar putea consacra un nou an pozitiv pentru piata bursiera locala.

La inceputul lunii Octombrie bursa atinge noi maxime anuale. Indicii TR (total return) – cei care globalizeaza si dividendele acordate- stabilesc noi maxime. Daca ne uitam la BET-TR cresterea este chiar spectaculoasa – circa 19%. In schimb, un indice mai reprezentativ pentru publicul de retail BET-BK (contine toate sectoarele si are o distributie intre companii mai echilibrata) inregistreaza o crestere a pietei de circa 6%. Oricum am privi spre bursa piata a fost una pozitiva pentru investitori in 2018. In mod paradoxal, mai ales pentru cei care au optat spre zona blue-chipsurilor autohtone.

Viziunea fata de piata ramane pozitiva pana la finalul acestui an. Sunt trei factori care pledeaza pentru un astfel de deznodamant. Cel mai important vine dinspre evaluarea companiilor listate, dinspre rezultatele financiare ale acestora si mai ales dinspre politica de dividend ce le caracterizeaza. In ultimii 3 ani Romania s-a aflat in topul randamentelor dividendelor acordate. Situatia nu se va schimba nici in acest sezon bursier. Probabil vom avea iarasi 6-8 companii din indicele BET care vor asigura randamente ale dividendelor de cel putin 7%. Dividendele au fost si raman principalul vector al pietei romanesti in sezonul toamna-iarna.

Un alt motiv de crestere il furnizeaza, oarecum surprinzator, mediul politic autohton. Temerea privind masuri legislative cu impact negativ pe piata de capital nu s-a adeverit, cel putin pana in acest moment. Tema pilonul 2 de pensii – care a functionat ca un vector de scadere in prima parte a anului, pare sa fi apus. Piata pe moment a scapat de angoasele legislative si s-a refocusat pe argumentele de tip bursier.

Un al treilea pilon de sprijin este furnizat de recentul comunicat al agentie FTSE-Russell care desi mentine piata locala pe lista de asteptare pentru upgrade la statul de piata emergenta vine cu o importanta clarificare. Se confirma ca singurul criteriu care ne desparte de acest salt este cel al lichiditatii pietei. Pe de alta parte acest criteriu de evaluare a fost upgradat de la nivelul "not met” (neindeplinit) la "restricted” ceea ce inseamna ca lichidatea pietei este satisfactoare, insa nu la un nivel superior. Vestea buna este ca mentinerea la acest calificativ si in evaluarea viitoare ar permite saltul spre nivelul de piata emergenta. Daca pana acum eram obligatii sa avansam la acest criteriu de evaluare acum trebuie doar sa il mentinem. Perspectiva adresabilitatii catre fondurile de investitii eligibile pentru categoria piete emergente poate deveni, de anul urmator, principalul vector de crestere al pietei locale.

Avem argumente pentru o piata pozitiva pana la finalul acestui an. Cu siguranta mediul in care evolueza piata ramane unul complicat. Frica de corectiile pietelor externe, de cresterea dobanzilor benchmark (dobanda tilurilor americane emise pe 10 ani este la un maxim al ultimilor 7 ani),  de un mediu politic intern cu incertitudine in crestere sau de un echilibru bugetar in inrautatire ne va obliga sa mentinem o anumita prudenta . Insa, cu siguranta, vor exista oportunitati in continuare. Este o piata pe care investitori ar trebui sa isi intensifice prezenta si sa se concetreze pe construirea/updatarea unui portofoliu pentru urmatoarele sase luni.


Autor: Alin Brendea
inchide