Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.09.2006

  • Rulmentul cauta cumparator

    Azi   

    ___
    Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat, joi, la Brasov, ca uzina Rulmentul va fi relansata la privatizare in decurs de maximum doua luni si ca exista posibilitatea sa fie stinse pana la 50% din cuantumul datoriilor de 55 milioane euro ale companiei.

    Cel de-al treilea termen de privatizare al uzinei Rulmentul Brasov va expira la data de 10 octombrie, insa pana atunci nu se va schimba prea mult situatia uzinei. Seful AVAS a declarat ca a gasit o formula prin care o parte din datoriile uzinei sa fie sterse, precum si o schema de ajutor de stat in care vor fi incluse si companiile Electroputere Craiova si Aversa Bucuresti. Singura interesata de preluarea uzinei de rulmenti a ramas compania israeliana Shabum International Ltd, reprezentant unic pe piata romaneasca al firmei Iscar. Iscar, compania controlata in prezent de Warren Buffett, este prezenta in Romania de peste 30 de ani, colaborand - prin Shabum International Ltd - cu fabricile producatoare de rulmenti si cu alti producatori din industria grea. In ceea ce priveste disponibilizarile de personal, Orasanu a spus ca inca nu s-a luat o decizie finala in acest sens.

    Sursa: Azi, 18 septembrie 2006.

    mai mult

15.09.2006

  • Zimtub estimeaza venituri de 8 mil. euro in 2006

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de tevi Zimtub Zimnicea estimeaza pentru acest an venituri totale de circa 28,3 mil. lei (8 mil. euro la un curs de 3,55 lei/euro), in scadere cu 26% fata de veniturile inregistrate anul trecut, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionarii societatii. Compania si-a bugetat un profit brut de 43.000 de lei (12.000 de euro), fata de un nivel de 60.000 de euro in 2005. De asemenea, Zimtub intentioneaza sa realizeze in acest an investitii de aproape 4 mil. lei (1,26 mil. euro). Zimtub a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi de 137.000 de euro, in conditiile in care afacerile companiei au scazut cu 62% la 2,4 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 septembrie 2006.

    mai mult

  • Benzinarii Rompetrol in Franta

    Evenimentul Zilei   RRC

    ___
    Dinu Patriciu schimba numele benzinariilor Dyneff cu propria marca.

    Grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, va deschide peste doua luni prima benzinarie cu nume propriu din Franta. Benzinaria Rompetrol va fi amplasa pe locul uneia Dyneff, care va fi demolata.

    Anul trecut, compania lui Patriciu a achizitionat grupul Dyneff, cel mai mare distribuitor independent din Franta, pentru care ar fi platit aproximativ 100 de milioane de euro.

    Patriciu a spus ca majoritatea benzinariilor Dyneff isi vor schimba numele in Rompetrol, exceptie facand cele aflate in zonele rurale 'pentru ca vand putin'. Grupul Dyneff are in prezent 226 de benzinarii in Franta de Sud si depozite amplasate in nordul Spaniei. Pe piata franceza, Dyneff are o cota de 4%.

    Dyneff vinde bine in era Patriciu

    De cand sunt in proprietatea Rompetrol, benzinariile Dyneff vand mai bine, a spus directorul de operatiuni al Rompetrol Grup, Andre Naniche. In medie, o benzinarie vindea 6 metri cubi de carburant inainte de preluare, iar acum vinde 8 metri cubi.

    Paul Pop, director la Rompetrol Downstream, a declarat ca respectiva crestere s-a datorat unei mici corectii in jos a preturilor. Patriciu considera ca un rol important in cresterea vanzarilor unei benzinarii il au magazinele si restaurantele.

    'In totalul vanzarilor, reteaua de magazine reprezinta 7%-8% din cifra de afaceri a companiei, dar au o pondere de o treime in profit', a afirmat seful Rompetrol.

    Tinta in Franta: o rafinarie

    Planurile de extindere ale Rompetrol in regiune vizeaza si achizitionarea unei rafinarii, precum si deschiderea unei benzinarii sau chiar achizitionarea unei retele de distributie in Spania. Pentru acest an, in Franta vor fi finalizate capacitatile de stocare din doua locatii aflate in regiunea orasului Arzens.

    Pentru viitorii cinci ani, planul de bataie va fi definitivat la finele acestei luni, atunci cand va fi gata bugetul, a declarat seful Rompetrol.

    Tinta companiei va fi zona mediteraneeana, a spus Patriciu, dar nu a vrut sa dezvaluie in ce tari se va mai investi. La sfarsitul lui 2006, Rompetrol va avea in proprietate 304 benzinarii in strainatate.

    30 milioane de dolari in benzinarii si depozite

    In afara de Franta, brandul este prezent in Georgia, Albania, Moldova si Bulgaria. Rompetrol va investi 30 milioane dolari in extinderea retelei de benzinarii si in infrastructura de depozite.

    In Bulgaria, Rompetrol isi va majora numarul de benzinarii de la 20 la 30 si va incepe constructia unui depozit cu o capacitate de 20.000 metri cubi.

    In Albania va investi circa sapte milioane de dolari, suma fiind alocata constructiei unui terminal de descarcare propriu in Porto Romano, punct de acces important pentru piata din regiune, care ofera deschidere in bazinul Marii Mediterane.

    In Republica Moldova reteaua se va mari in 2006 cu sase unitati, astfel incat numarul benzinariilor va ajunge la opt, iar in Georgia, pe langa cele 15 statii inchiriate la inceputul lunii aprilie, aflate in prezent in faza finala de rebranduire, vor mai fi deschise alte cinci.

    Potrivit lui Patriciu, benzinariile din Georgia au avut cele mai mari cresteri ale volumului de vanzari.

    Parteneri 'pe faras'

    Pe plan intern, compania lui Dinu Patriciu intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa deschida 500 de benzinarii, aici fiind incluse si cele aflate in parteneriat, si cele mobile. 'In 2008, vom avea 500 de benzinarii, dar fara parteneri', a precizat Paul Pop.

    In prezent, Rompetrol detine in parteneriat sau in proprietate 250 de benzinarii. Compania isi vinde o parte din produse prin intermediul sistemului de benzinarii care poarta marca 'Partener Rompetrol'. Acestea apartin diferitilor distribuitori particulari care beneficiaza de brandul companiei lui Patriciu.

    Rompetrol este al doilea jucator pe piata petroliera autohtona, prima pozitie fiind ocupata de Petrom.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 15 septembrie 2006.'

    mai mult

  • SIF-urile nu se grabesc cu plasamentele in strainatate

    Adevarul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ca urmare a liberei circulatii a serviciilor, Societatile de Investitii Financiare (SIF) vor putea efectua investitii in strainatate. Practic, potrivit reprezentantilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), SIF-urile au dreptul de a detine plasamente in instrumente ale pietei monetare si valori mobiliare tranzactionate pe o piata reglementata din strainatate de mai bine de un an de zile. Mai precis, de la data de 1 iulie 2005, dupa intrarea in vigoare a Regulamentului 15/2004, privind autorizarea si functionarea Societatilor de Administrare a Investitiilor, a Organismelor de Plasament Colectiv si a depozitarilor. Investitiile de acest gen se pot face numai cu o aprobare, in prealabil, din partea comisiei. Cu toate acestea, pana in momentul de fata, niciuna dintre cele cinci SIF-uri nu s-a aventurat cu plasamente pe pietele externe.

    Administratorul portofoliului SIF 4 Muntenia, SAI Muntenia Invest, a elaborat un plan de actiune pentru abordarea pietelor externe, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. 'Elaboram studii, analize, privind posibile investitii pe aceste piete, preocupare deja consemnata in programul strategic al SIF Muntenia', spune Pavel Petre Szel, presedintele director general al SAI Muntenia Invest. si reprezentantii SIF 2 Moldova tatoneaza bursele externe, aflandu-se deja in negocieri cu investitori straini pentru schimbul unor pachete de actiuni. 'Incercam sa gasim modalitati de efectuare de schimburi de actiuni, insa nu am finalizat acest proces, nefiind o prioritate nici pentru noi, nici pentru partenerii nostri', ne-a declarat Radu Constantin Albu, purtator de cuvant al SIF Moldova. Cei de la SIF Oltenia se afla, de asemenea, in stadiul discutiilor 'timide': 'Intalniri si discutii de afaceri cu investitori straini au fost mai multe, insa niciuna nu s-a concretizat pana in momentul de fata', spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF 5 Oltenia. Analizele incipiente efectuate de catre reprezentantii SIF 5 s-au orientat, cu precadere, catre pietele din Europa Occidentala. Ciurezu a precizat insa ca pentru conturarea unei stratgii mai este nevoie de o perioada de gandire: 'Asteptam finalizarea modificarilor la Legea 31/1990, pentru ca se prevad schimbari importante la nivelul conducerii administrative si executive, o noua putere in ceea ce priveste actionariatul minoritar in Adunarile Generale ale Actionarilor'.

    Piata interna – mai sigura

    Se pare ca si randamentul superior obtinut pe piata interna ii determina pe managerii SIF-urilor sa nu considere, inca, prioritare plasamentele in strainatate.

    'In conditiile unei economii in tranzitie si avand la baza o analiza solida, plasamentele efectuate pe piata interna au avut, in aceasta perioada, un potential mult mai mare de crestere si riscuri mult mai mici comparativ cu plasamentele in strainatate', sustine vicepresedintele SIF Oltenia. De aceeasi parere este si reprezentantul SIF Moldova: 'Pana in prezent, randamentul BVB a fost superior randamentelor burselor externe, ceea ce ne-a determinat sa ne orientam momentan doar catre piata romaneasca', ne-a explicat Radu Constantin Albu. si SIF Muntenia ramane in expectativa in fata volatilitatii ridicate de pe bursele externe: 'Nu dorim diversificare cu orice pret, numai pentru a putea spune ca SIF Muntenia este activ pe pietele internationale. In 2006, volatilitatea pietelor internationale de capital a fost destul de ridicata. Putem sa mentionam aici evenimentele neplacute de pe pietele europene si in curs de dezvoltare din luna iunie a acestui an, care au afectat si bursa romaneasca', subliniaza Petre Szel.

    Sursa: Adevarul, 15 septembrie 2006.'

    mai mult

14.09.2006

  • Turbomecanica: actiuni de 50 mil. euro vin pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de motoare de aviatie Turbomecanica Bucuresti urmeaza sa fie distribuit luna viitoare salariatilor companiei, acestia urmand sa aiba posibilitatea sa isi vanda actiunile pe Bursa.

    Asociatia Turboact, care controleaza 60,7% din actiunile companiei urmeaza sa se desfiinteze, actiunile urmand sa intre in proprietatea membrilor acesteia. La ultimul pret de ieri al actiunilor, de 0,81 lei/actiune, Turbomecanica valoreaza 85 de milioane de euro, pachetul salariatilor valorand circa 51 de milioane de euro. Dizolvarea asociatiei salariatilor fusese anuntata inca din primavara acestui an, dar nu era clar cand isi vor putea vinde salariatii actiunile.

    'Actiunile aflate in proprietatea asociatiei urmeaza sa fie distribuite membrilor acesteia, iar acestia vor putea sa le vanda pe Bursa', a declarat Roxana Dinca, analist de marketing in cadrul companiei.

    Ea nu a precizat ce procente din companie urmeaza sa le revina managerilor si cat vor primi ceilalti salariati.

    In ultimii ani, cotatiile actiunilor listate pe Bursa au reactionat diferit dupa desfiintarea asociatiei salariatilor si impartirea actiunilor intre acestia. In unele cazuri, cotatia a scazut pe fondul ordinelor mari de vanzare aparute in piata, cum a fost cazul Braiconf, dar alteori titlurile au crescut, speculatorii de pe piata considerand ca respectiva companie ar putea deveni o tinta de preluare pentru un investitor puternic, care ar putea oferi mai mult decat pretul din piata, cum a fost cazul Prodplast Bucuresti. Reprezentanta Turbomecanica a precizat ca nu exista vreo intelegere privind vanzarea actiunilor salariatilor catre un anumit investitor.

    Compania a operat la finalul anului trecut o splitare a valorii nominale a actiunilor, operatiune care aduce de obicei o crestere a atractivitatii titlurilor pentru investitori, mai ales datorita cresterii lichiditatii. De altfel, actiunile Turbomecanica au fost printre cele mai profitabile actiuni de pe Bursa in ultimele 12 luni, inregistrand un castig de 83% fara a lua in calcul dividendele. Turbomecanica se numara printre societatile de talie medie de la Bursa care sunt vizate inclusiv de investitorii straini. Principalii actionari minoritari ai companiei sunt fondurile de investitii Broadhurst Investments si Lindsell Enterprises, ale grupului american New Century Holdings, care detin impreuna 13% din actiuni. Un alt actionar important este SIF Banat-Crisana, care detine 5%.

    Compania a inregistrat in primul semestru un profit net de 5,08 milioane de lei (1,43 milioane de euro), in crestere cu 18% fata de castigul inregistrat in perioada ianuarie-iunie din 2005, dar in scadere cu 46,5% fata de estimarea de buget. Compania a avut in primele sase luni afaceri de 44,06 milioane de lei (12,44 milioane de euro), in scadere cu 1%, in timp ce veniturile totale s-au ridicat la 50,29 milioane de lei (14,2 milioane de euro), in crestere cu 1,6%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Companiile petroliere nu se grabesc sa reduca pretul carburantilor

    Gandul   

    ___
    In ciuda scaderii accentuate din ultimele saptamani a pretului mondial al barilului de titei, companiile petroliere romanesti nu se gandesc la o ieftinire a carburantilor, chiar daca alinierea la cresterile internationale se face aproape simultan. 'In acest moment, nu pot sa va spun decat ca, la nivelul conducerii Mol Romania, nu s-a luat in discutie o eventuala ieftinire a carburantilor distribuiti de compania noastra. Insa nu este exlus ca pe viitor, in contextul international al petrolului, pretul carburantilor nostri sa sufere corectii', ne-a declarat reprezentantul Mol Romania, Catalina Roman. Mai transant, Ghenadi Abalov, director in cadrul Lukoil Romania, crede ca ieftiniri ale carburantilor nu pot avea loc peste noapte.

    'Trebuie sa tinem cont si de faptul ca in rafinarii se poate sa fie procesat petrol ce a fost achizitionat la preturi ridicate si nu poate produce efecte de ieftinire ale carburantilor. De aceea, este bine sa avem rabdare, pentru ca, pe un trend descendent mentinut al petrolului la nivel international, nimeni nu-si va permite sa lase carburantii la valori ridicate. Totul depinde de preturile de achizitie ale rafinariilor ce proceseza petrolul', ne-a declarat oficialul Lukoil. De cealalta parte, reprezentanti Rompetrol sustin ca fluctuatiile petrolului pe pietele externe se resimt pe plan intern dupa o perioada de circa 30-45 de zile, in functie de ciclul de productie a rafinariilor. 'Rompetrol anunta la inceputul fiecarei saptamani eventualele modificari ale preturilor, calculate in functie de o serie de indicatori variabili, de la costurile cu materiile prime necesare si pana la cele de distributie. Din 2005, politica Rompetrol prevede calcularea preturilor in functie de cotatiile bursiere de pe Platts, care urmaresc intotdeauna balanta intre cerere si oferta. De retinut ca Rompetrol nu extrage petrol de pe teritoriul Romaniei, acesta fiind importat', ne-au declarat oficialii Rompetrol. Petrom nu a furnizat un raspuns la intrebarea ziarului Gandul daca intentioneaza si o reducere a preturilor carburantilor pe masura majorarilor operate atunci cand cotatiile internationale erau in crestere. Surse din cadrul Petrom au precizat pentru ziarul Gandul ca sunt sanse foarte mici ca pretul combustibililor din propria retea de distributie sa scada in viitorul apropiat, precizand ca o diminuare a preturilor la pompa a avut loc recent. La inceputul saptamanii, pretul barilului de petrol a ajuns la un minim de 62,86 dolari (cu aproximativ 20% mai putin decat valoarea inregistrata in iulie). Majoritatea analistilor de pe piata petrolului considera ca pretul petrolului isi va continua tendinta descendenta.

    Sursa: Gandul, 14 septembrie 2006.
    '

    mai mult

  • Soarta actiunilor Petrom, in 7 zile

    Curierul National   SNP

    ___
    Reprezentantii organismelor abilitate vor decide saptamana viitoare forma finala a proiectului de hotarare de guvern privind vanzarea actiunilor Petrom detinute de catre salariatii companiei, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

    Potrivit oficialului, vor fi analizate trei variante pentru cele 8 procente din titlurile celei mai mari companii romanesti. Prima dintre cele trei variante vizeaza persoanele care au fost angajate la Petrom de la infiintare si pana la momentul privatizarii, adica intervalul 1997-2004, iar in cea de-a doua sunt inclusi numai salariatii prezenti in companie la finalizarea tranzactiei, decembrie 2004.

    A treia propunere indreptateste toti salariatii din momentul actual sa primeasca actiuni. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, saptamana trecuta, ca nu a semnat si nu va semna hotararea de Guvern privind modalitatea de transfer a 8% din actiunile Petrom catre salariati, si a precizat ca i-a spus ministrului Economiei ca trebuie sa schimbe legea de privatizare a companiei.

    Salariatii Petrom au dreptul sa cumpere 8% din actiunile companiei aflate in proprietatea statului, in cadrul procesului de privatizare. Petrom a fost preluata de compania austriaca OMV, in 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro.

    Sursa: Curierul National, 14 septembrie 2006.

    mai mult

13.09.2006

  • Transelectrica a incheiat prima faza a celei mai mari investitii proprii pe piata de energie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Compania de transport al electricitatii Transelectrica a facut ieri receptia primei faze a celei mai mari investitii derulate pana acum, retehnologizarea statiei Bucuresti Sud.

    Valoarea totala a contractului de modernizare a statiei electrice Transelectrica se ridica la 47,2 milioane de euro, lucrarile fiind executate de catre concernul german Siemens.

    Proiectul, demarat in 2004, a ajuns in faza in care Transelectrica a pus in functiune statia de 220 KV, care a costat 12,5 milioane de euro.

    Statia Bucuresti Sud are un rol strategic in ansamblul sistemului energetic national deoarece este un nod care asigura conectarea la livrarile de energie intre producatorii de energie Nuclearelectrica si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), transportatorul Transelectrica si distributia de electricitate Electrica Muntenia Sud.

    Transelectrica, firma de stat proaspat listata pe Bursa de la Bucuresti, este angajata intr-un masiv program de investitii pentru modernizarea infrastructurii proprii de transport al energiei electrice, estimat la peste 600 mil. euro in urmatorii opt ani.

    'Modernizarea statiei de 220 kV Bucuresti Sud face parte din proiectul de modernizare a statiilor de 400kV, 200 kV, 110 kV, 10 kV Bucuresti Sud. Proiectul reprezinta cea mai mare investitie facuta de Transelectrica pana la aceasta data', afirma Stelian Gal, directorul general al transportatorului de energie.

    Finantarea lucrarilor este realizata partial din surse proprii ale Transelectrica si un credit in valoare de 28 de milioane de euro acordat de catre banca germana Kreditanstalt f?r Wiederaufbau (KfW), care va trebui rambursat in zece ani, din care patru ani perioada de gratie.

    Contractorul general al proiectului este consortiul format din Siemens Austria, Siemens Germania si Siemens Romania, iar subcontractori firmele Energomontaj si TRAPEC. 'Pana la sfarsitul acestui an, vom organiza licitatii pentru alegerea firmelor care vor retehnologiza statiile de transformare de la Gheorgheni, Targoviste, Lacul Sarat, Isalnita, Gura Ialomitei, Pestisu si Iasi', a mai spus reprezentantul Transelectrica, fara a da valoarea totala a acestor proiecte.

    Garantia pentru lucrarile realizate de Siemens are o durata de trei ani.

    'Dupa expirarea acestui termen, dorim sa avem un contract de mentenanta cu acelasi producator, Siemens. Urmeaza sa avem negocieri cu reprezentantii concernului german in legatura a acest lucru', a mai spus Gal. Proiectul ar urma sa se finalizeze in luna august, anul viitor.

    De cealalta parte, Siemens este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata proiectelor Transelectrica alaturi de ABB, General Electric, Areva si Itochu.

    Pentru Bucuresti Sud, echipamentele Siemens au fost importate.

    De altfel, Siemens, prezent pe piata autohtona si cu unitati de productie, a anuntat ca nu este interesat de productia de componente pentru marile proiecte energetice.

    'Piata de profil nu este destul de mare pentru a face loc inca unui jucator. Deocamdata productia realizata la Electroputere este suficienta', a declarat Georg Antesberger, director energie in cadrul Siemens Austria.

    'Pentru noi, marile proiecte energetice au o importanta majora, dar acum vrem sa dezvoltam mai mult partea de servicii destinate industriei petroliere, metalurgice sau de gaze. Exista un mare potential de crestere in aceasta zona, tinand cont de recentele privatizari', a mai spus Antesberger.

    Actiunile Transelectrica au inceput sa fie tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pe 25 august. Titlurile companiei au inregistrat recent o crestere de 60% depasind astfel de 10 ori castigul obtinut din dobanda pe care o ofera un depozit bancar.

    Transelectrica a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 31 milioane de euro, peste castigul inregistrat pe tot anul trecut, de 29,2 milioane de euro.

    Incepand cu aceasta luna, Transelectrica si-a schimbat auditorul. Situatiile financiare ale companiei sunt auditate de firma de servicii profesionale KPMG, care ii inlocuieste pe cei de la Ernst & Young. Ambele firme fac parte din asa-numitul careu de asi al companiilor de profil, The Big Four. Cifra de afaceri a crescut in primul semestru cu 59,3%, pana la 316,4 milioane de euro. In 2005, compania realizase afaceri de 476 milioane de euro.

    BCR, cea mai mare institutie bancara autohtona, este cel de-al treilea actionar al companiei si detine un pachet de 1,2% din Transelectrica, printre actionari fiind si cele cinci SIF-uri. Ministerul Economiei si Comertului controleaza 72% din actiunile companiei.

    Pe Bursa, capitalizarea Transelectrica a fost ieri de 580 mil. euro, la un pret de 27,9 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Listarea Fondului Proprietatea, amanata pentru 2007

    Wall-Street.ro   

    ___
    Listarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi amanata pentru inceputul anului 2007, deoarece Guvernul nu a adoptat pana acum noua lege de functionare a fondului, a declarat, luni, pentru NewsIn, Alexandru Paunescu,.

    'Sincer, nu cred ca mai este posibila listarea actiunilor fondului in acest an. Procesul de listare a fost incetinit din cauza faptului ca nu a fost inca aprobata ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a fondului. Cel mai probabil vom putea face demersurile pentru listare atunci cand ordonanta va fi adoptata', a declarat pentru NewsIn presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu.

    Potrivit acestuia, amanarea listarii Fondului Proprietatea nu va influenta evolutia actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti. 'Cu siguranta, Fondul va influenta piata in momentul listarii. Nu cred ca amanarea acestui moment poate sa fie un semnal negativ pentru investitorii straini', a mai spus Alexandru Nicolae Paunescu.

    La sfarsitul lunii iulie 2006, Alexandru Nicolae Paunescu anunta, in cursul unei conferinte de presa, ca procedurile pentru listarea Fondului Proprietatea la BVB vor incepe in luna septembrie, iar listarea efectiva urma sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2006.

    Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea 247-2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, stabilind reguli noi pentru functionarea Fondului Proprietatea. Noul act normativ se afla la ora actuala in proces de avizare la ministerele economice, urmand sa intre in dezbaterea Guvernului in momentul in care va avea toate avizele necesare.

    Principalele modificari propuse se refera la politica de investitii, modificarea portofoliului si principalele metode de evaluare a activelor fondului. Fondul Proprietatea ar urma sa fie inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ca organism de plasament colectiv de tip special, constituit pentru acordarea de despagubiri pentru fostii proprietari care au fost deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist si care nu mai pot fi despagubiti in natura. Fondul Proprietatea are in prezent in portofoliu actiuni la 114 companii si un capital social de 3,9 miliarde euro.

    Sursa: Wall-Street.ro'

    mai mult

  • Ordonanta pentru privatizarea BCR, adoptata de deputati

    Mediafax   

    ___
    Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 135 voturi 'pentru', 118 'impotriva' si doua abtineri, Ordonanta Guvernului privind adoptarea unor masuri in vederea finalizarii privatizarii BCR.

    In textul legii pentru adoptarea ordonantei se arata ca valoarea despagubirilor pentru orice prejudicii, pierderi sau orice alte sume platibile de catre vanzator cu privire la daunele rezultand din sau in legatura cu obligatiile bancii legate de Bancorex SA, astfel cum sunt acestea definite in contractul de vanzare-cumparare, nu va depasi 50% din pretul de cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre AVAS.

    Legea mai stipuleaza ca aceasta valoare a despagubirilor este distincta fata de valoarea de 50% din pretul cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre AVAS, ce reprezinta limita pentru despagubiri acordate pentru alte daune, pierderi, precum si alte sume platibile in legatura cu declaratii si garantii, obligatii si raspunderi ale vanzatorului, conform contractului de vanzare-cumparare.

    In textul legii se mai arata ca, in ipoteza in care, in perioada dintre semnarea contractrului de vanzare-cumparare de actiuni si data finalizarii procesului de privatizare, se produce un prejudiciu sau pierdere neta cu o valoare cuprinsa intre 150 de milioane si 300 milioane de euro, evidentiata, in orice mod, in situatiile financiare ale bancii, vanzatorul este autorizat sa despagubeasca banca pentru respectivul prejudiciu sau pierdere neta.

    In cadrul dezbaterilor pe articole, care au avut loc luni, in plenul Camerei Deputatilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat ca privatizarea BCR nu va crea nici o obligatie suplimentara statului roman.

    Pe de alta parte, ministrul a sustinut ca absorbtia Bancorex de catre BCR a fost integral asumata de statul roman tocmai pentru ca activul BCR sa nu fie afectat.

    El a mai afirmat ca AVAS mai are inca de recuperat unele sume de la cei care au avut datorii catre Bancorex, dar nu poate avansa o suma exacta in acest sens, intrucat mai intai Justitia trebuie sa se pronunte daca cei vizati de AVAS au obtinut ilicit sau nu sumele respective de la Bancorex.

    Vladescu a mai spus ca, in virtutea obligatiilor pe care statul roman si le-a asumat relativ la Bancorex, orice investitor care vine, fie inainte, fie dupa privatizarea BCR, cu un document valid care sa ateste ca acesta are de recuperat de la Bancorex o anumita suma de bani, statul roman va fi obligat sa achite respectiva suma.

    Sursa: Mediafax, 12 septembrie 2006.
    '

    mai mult

Pagina

inchide