08.09.2006
-
50.000 de oameni scosi de la 8%
Cotidianul SNP
___
Contestatia Monicai Macovei la proiectul lui Seres a fost validata: doar 43.000 de angajati din cei 70.000, cit numara Petrom in 1997, pot cumpara actiuni.
Fostii salariati ai Petrom nu vor putea cumpara actiuni in conditii preferentiale, asa cum scria in proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Economiei, dar contestat de Ministerul Justitiei.
Potrivit proiectului, toti cei care erau salariati ai Petrom in 1997, la momentul infiintarii companiei, puteau primi actiuni in limita a 8% din capitalul companiei, la acelasi pret cu care a cumparat actiunile grupul austriac OMV - 5,25 eurocenti pe actiune, de patru ori mai putin decit valoarea de acum de la bursa. Asadar, aveau dreptul si cei care, intre timp, s-au pensionat, au fost disponibilizati sau au fost transferati la Petromservice.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus insa ca nu va semna actul normativ: „Legea de privatizare a Petrom prevede ca actiunile se vind salariatilor. Citez: salariatilor. Salariati inseamna pentru mine cei de azi, carora li se vind actiunile, nu cei de ieri, de-alaltaieri sau de acum zece ani“. Surse din Ministerul Economiei ne-au spus ca este corect ca in calcul sa intre si fostii salariati.
„Dreptul la aceste actiuni s-a nascut in 1997 prin legea de infiintare a Petrom, in care se spunea ca salariatii au dreptul la 10% din actiuni, la valoarea nominala. Noi am intervenit, in 2003, printr-o ordonanta in care am spus 8% si alt pret. Dreptul nu s-a nascut in 2003, atunci a fost doar prelungit. Am vrut sa nu dezavantajam pe nimeni si, de comun acord, am cerut un aviz din partea Consiliului Impotriva Combaterii Discriminarii. Daca se va decide altceva, vom schimba legea“, ne-au spus sursele noastre.
Consiliul in speta nu este insa de acord cu proiectul ministerului lui Seres si chiar i-a transmis raspunsul. Asta pe motiv ca in ordonanta din 2003 se specifica foarte clar notiunea de „salariati ai societatii“, iar extinderea acestei notiuni i-ar putea indreptati chiar si pe cei care au lucrat in Petrom inainte de 1997 sa ceara actiuni, ceea ce poate produce „un tratament diferentiat intre diferite categorii de persoane“. Or, potrivit Consiliului, legea nu a urmarit asa ceva, iar „unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga“.
In varianta din ce in ce mai probabila in care doar salariatii au dreptul la actiuni, circa 30.000 de fosti angajati ai companiei ies din calcul: acum, in Petrom lucreaza 43.000 de oameni, iar in ’97 numarul lor era de aproximativ 92.000.
Sursa: Cotidianul, 8 septembrie 2006.
07.09.2006
-
Elvila se pregateste de listare
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Grupul Elvila, detinut de omul de afaceri Viorel Catarama, a demarat un proces de fuziune a companiilor pe care le detine, in vederea unei posibile listari pe bursa. 'Directia strategica este de a fuziona toate societatile din cadrul grupului. Acest lucru nu se va produce insa deodata, ci in timp', a declarat pentru ZF Viorel Catarama, presedintele Elvila.
Astfel, Elvila SA a absorbit recent doua dintre cele mai mari companii ale grupului: Elmoberom SA, cu activitati de productie si Elvial International cu activitati de comert, conform datelor publicate de companie in Monitorul Oficial.
De cealalta parte, vanzarile la export ale grupului au scazut cu circa 90%, 'datorita continuarii aprecierii leului in raport cu euro'.
'Strategia grupului va ramane aceeasi. Vom continua sa targetam segmentul de populatie cu venituri medii si mici', a mai spus presedintele Elvila.
Principalii actionari ai grupului Elvila sunt Serlo Limited cu 57,63% din titluri, Viorel Catarama cu 32,84%, FOA cu 4,43%, Arabesque cu 2,31 si Libra Bank cu 1,28%, conform datelor existente in Monitorul Oficial. Grupul Elvila, este printre cei mai mari producatori de mobila din Romania. La nivelul anului trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 92,5 mil. euro si un profit de 1,6 mil. euro.
Rezultatele companiei au fost anul trecut puternic influentate de aprecierea leului in raport cu euro. Elvila avea la nivelul anului 2005 o prezenta puternica pe pietele externe.Pentru acest an, Viorel Catarama a anuntat ca intentioneaza sa reduca la 45% ponderea exporturilor in cifra de afaceri.
Sursa: Ziarul Financiar, 7 septembrie 2006.' -
Petrom ieftineste benzina cu 9 bani/litru
Curierul National SNP
___
Petrom a redus, incepand de ieri, preturile carburantilor comercializati in reteaua de distributie, anticipare pe care a facut-o, cu cateva saptamani in urma, si ministrul Economiei, Codrut Seres. Corectia se va face cu 9 bani/litru la benzina si 6 bani/litru la motorina, ca o consecinta a scaderii cotatiilor internationale la produsele petroliere. Astfel, un litru de benzina ECO Premium va costa 3,47 lei, cu 9 bani mai putin fata de pretul practicat in prezent. Benzina Premium 95 fara plumb va fi comercializata cu 3,45 lei/litru, iar tipul Top Premium 99+ va costa 3,77 lei. La motorina, preturile coboara la 3,41 lei pentru Top Euro Diesel 4 si 3,36 lei la Euro Diesel 4. Politica de preturi a Petrom, adoptata la inceputul anului 2005, tine seama de evolutiile internationale ale pretului produselor petroliere, dar si de contextul pietei interne, se mai arata in comunicat.
Profitul net al companiei a crescut in primul semestru al acestui an cu 137% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din anul trecut, pana la 403 milioane de euro. Acest profit imens al companiei vine din diferenta semnificativa intre costul de extragere al titeiului, de 13,2 dolari pe baril si pretul la care titeiul este livrat catre rafinarii, de 56 de dolari pe baril. Din aceasta perspectiva, argumentele reprezentantilor companiei arata inspre ralierea la cotatiile internationale si nu la pretul de productie.
Cotatia petrolului a scazut ieri sub 68 dolari pe baril, in conditiile in care sfarsitul sezonului de vacanta din Statele Unite a determinat reducerea ingrijorarii privind posibilitatea ca volumul livrarilor de combustibili sa fie insuficient.
Sursa: Curierul National, 7 septembrie 2006. -
Comisia de specialitate a Camerei a dat unda verde ordonantei de privatizare a BCR
Curentul
___
Ordonanta privind finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane a fost avizata ieri de catre Comisia pentru politica economica si privatizare a Camerei Deputatilor, dupa ce la sfarsitul lunii august a fost aprobata de catre Senat.
Actul normativ, care prevede unele masuri pentru finalizarea privatizarii institutiei bancare, a primit aviz pozitiv dupa audierea presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu. Membrii comisiei nu au operat modificari de fond la ordonanta, fata de varianta primita de la Senat.
Mircea Purceld, presedintele comisiei, a precizat pentru Mediafax ca s-a numarat printre cei care au votat impotriva ordonantei, principala sa nemultumire fiind legata de lipsa de la audieri a ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, care era asteptat pentru a da unele explicatii legate de litigiile actuale ale BCR, de valoarea activelor, precum si de prevederile contractului de privatizare. Ordonanta 33/2006 permite limitarea valorica a sumelor pe care statul rom?n s-a obligat sa le plateasca pagubitilor Bancorex la momentul absorbtiei acesteia de catre BCR, precum si data limita pana la care se va mai putea face acest lucru.
Referitor la acest ultim aspect, Sebastian Vladescu, in timpul unui interviu acordat la Radio Romania Actualitati, a precizat ca statul roman va mai acoperi sumele ce vor trebui platite in urma unor litigii Bancorex doar pana in 2013, apreciind ca astfel vor fi limitate alte cheltuieli legate de absorbtia defunctei banci. De asemenea, ministrul finantelor a amintit si faptul ca p?na in prezent statul a emis titluri in valoare de 900 milioane de dolari pentru a acoperi respectivele litigii. Termenul limita de finalizare a privatizarii BCR este 21 septembrie, aprobarea ordonantei de privatizare in parlament fiind ultima etapa. Practic, ordonanta in cauza, dupa ce va trece si de Camera Deputatilor, va permite cheltuirea unei importante parti din pretul obtinut de statul roman in urma vanzarii BCR, punand in discutie pana la urma succesul acestei privatizari.
Sursa: Curentul, 7 septembrie 2006.
06.09.2006
-
Foraj-Sonde vrea la Cota Bursei
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Compania Foraj Sonde din Ploiesti, ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata titlurilor necotate de la BVB, intentioneaza sa ceara bursei sa ii listeze actiunile la Categoria a II-a. Listarea la Cota Bursei, din care face parte si Categoria a II-a, presupune pentru companie respectarea unor standarde mai stricte de transparenta, dar compania e in schimb mai vizibila pentru investitori, ceea ce poate duce la cresterea valorii actiunilor. Foraj-Sonde Ploiesti este detinuta in proportie de 88% de compania Bayliner Overseas Ltd., inregistrata in Insulele Virgine si ai carei actionari nu sunt cunoscuti. Foraj-Sonde are in prezent un capital social in valoare de 1,1 mil. euro, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 2,5 lei. Ultima tranzactie cu actiunile societatii s-a realizat la 8 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 3,6 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 6 septembrie 2006. -
Bancile trebuie sa aleaga: fuziune sau specializare
Gandul
___
Fuziunile si achizitiile bancare vor duce la aparitia bancilor 'made in UE', in care capitalul nu va avea o origine nationala, ci transfrontaliera. Din punctul de vedere al pietei, aceste fuziuni au un singur scop: intarirea pozitiei pe piata a jucatorilor, spun majoritatea analistilor. Romania nu face nici ea exceptie - anul 2006 a fost unul al fuziunilor, confirmand prognozele bancherilor. Concurenta tot mai mare de pe piata bancara forteaza luarea unei decizii: fuziune sau banca de nisa?
Milioane de euro cheltuite in cazul fuziunilor
Ieri, Consiliul Concurentei a autorizat preluarea controlului de catre Credit Agricole SA asupra Emporiki Bank Romania SA, pana mai ieri entitati aproape necunoscute pe piata. Emporiki Bank Romania activeaza pe piata de retail banking si cea de corporate banking, cu o cota de piata de circa 1 la suta, in vreme ce francezii de la Credit Agricole erau prezenti in Romania doar pe segmentul creditelor pentru persoane juridice, prin banca de investitii Calyon Corporate and Investment Bank. De cateva zile, s-a finalizat fuziunea bancilor HVB si Tiriac, entitatea nou formata urmand sa faca parte dintr-un alt proces de fuziune care se va incheia peste circa 3 luni, proces in urma caruia italienii de la Unicredit isi vor ingloba subsidiarele HVB. 'Intregul proces de fuziune se ridica, sub raportul costurilor, la o suma de 15 milioane de euro', a declarat presedintele HVB, Dan Pascariu. El a mai spus ca tendinta fuziunilor continua la nivelul intregii Europe. 'Tendinta de concentrare bancara va continua prin fuziuni si achizitii, in intreaga Europa', a mai spus Pascariu. Pe piata italiana, bancile de pe locul doi si trei - Intesa si SanPaolo - isi unesc eforturile sub un brand comun. Ultima opereaza si ea pe piata romaneasca, cu o cota de piata nesemnificativa.
Concentrarea pietei bancare romanesti - inca modesta
Potrivit unui studiu al BNR, gradul de concentrare a pietei bancare din Romania, masurat prin ponderea primelor 5 banci din sistem, se numara printre cele mai scazute din grupul tarilor in curs de aderare si candidate, continuand insa sa ramana deasupra celui inregistrat de tarile din zona euro. 'Nivelul moderat de concentrare este confirmat si de indicele
Herfindahl-Hirschmann, calculat in functie de active, care inregistreaza valoarea de 1.130 la finele lunii martie 2006. Accentuarea mediului concurential va impune schimbari in strategia bancilor mici si mijlocii (prin eventuale fuziuni si achizitii), capacitatea lor de autofinantare pe termen lung fiind considerabil redusa comparativ cu a marilor jucatori de pe piata. Exista insa posibilitatea ca ele sa se afirme ca jucatori de nisa, concentrandu-se pe produse specializate sau pe anumite segmente de clienti', se mai arata in studiul citat.
Se asteapta regrupari importante
Atat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, cat si presedintele BCR au afirmat in mai multe randuri ca vom asista la regrupari importante de forte pe piata bancara. 'Primele vizate pentru fuziuni si achizitii sunt bancile mici, cu o cota de piata mai mica de 1%', afirma viceguvernatorul Popa, in vreme ce seful BCR, Nicolae Danila, crede ca viitorul apartine bancilor specializate. 'Dezvoltarea organica va cunoaste fuziuni importante. Vom avea tot mai multe banci specializate, banci de nisa sau institutii de credit', a explicat Danila. El a mai prognozat ca urmeaza sa se dezvolte parteneriate strategice intre bancile din Romania, dar si intre bancile romanesti si cele globale, care nu au inca o prezenta in Romania.
Sursa: Gandul, 6 septembrie 2006.' -
Continental Hotels amana listarea la Bursa pentru 2007
Curierul National
___
Continental Hotels a hotarat sa amane pana anul viitor listarea la Bursa de Valori Bucuresti, aceasta operatiune urmand sa aiba loc probabil in primavara anului 2007, a declarat ieri agentiei Mediafax presedintele companiei, Radu Enache. 'Am hotarat sa amanam listarea si sa lasam sa treaca un an de la finalizarea fuziunii. Am oprit intregul proces pentru a nu cheltui bani inutil. Oricum vom avea nevoie de auditarea rezultatelor financiare din acest an pentru a relua listarea anul viitor. Listarea probabil ca va avea loc prin luna aprilie', a explicat Enache. Principalul motiv al listarii este iesirea din actionariatul companiei a Fondului Roman Post-Privatizare, la care detin participatii Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Fundatia Post-Privatizare si compania spaniola de investitii GED. In acest sens, Continental Hotels intentioneaza sa deruleze si o oferta publica secundara prin care sa fie vandut pachetul de 20,1% din actiuni detinut de Fondul Roman Post-Privatizare.
Sursa: Curierul National, 6 septembrie 2006.'
05.09.2006
-
Impact a luat 26 de hectare in Ghencea
ZF RO - FONDURI MUTUALE IMP
___
Compania de dezvoltare imobiliara Impact a cumparat un teren de aproape 26 de hectare in zona de sud-vest a Capitalei, unde intentioneaza sa deruleze o investitie de circa 150 de milioane de euro, potrivit presedintelui companiei Dan Ioan Popp.
Impact a platit 15 mil. euro pentru achizitionarea terenului, care este situat in Prelungirea Ghencea, investitia urmand sa fie demarata anul viitor. Tranzactia a fost finantata din surse proprii ale companiei si dintr-un credit de 13 mil. euro contractat de la Piraeus Bank Romania, care a fost garantat prin ipoteca asupra terenului.
'Achizitia acestui teren creeaza o noua oportunitate pentru noi dar si pentru Primaria sectorului 6 pentru realizarea unei investitii estimate de noi la 150 mil. euro care sa schimbe fata zonei respective. Deocamdata nu pot sa afirm lucruri certe, deoarece aceste lucruri sunt subordonate planului urbanistic al zonei', a declarat Popp. El a declarat ca investitia va avea o componenta rezidentiala de pana la 50%, accentul urmand sa fie pus pe dezvoltarea serviciilor conexe necesare zonei.
'Probabil vom realiza un complex mixt care va cuprinde spatii logistice, rezidentiale si comerciale si eventual birouri. Proiectul va putea fi demarat peste circa un an', a precizat Popp.
Finantarea proiectului se va realiza probabil prin intermediul pietei de capital, acest lucru fiind oarecum prefigurat de deciziile luate in adunarile anterioare ale actionarilor.
Actionarii Impact au delegat Consiliul de Administratie sa poata lua decizii privind majorarea capitalului social al societatii cu pana la 100%, aceasta prevedere urmand sa fie introdusa si in statutul societatii in Adunarea Generala a Actionarilor care se va desfasura astazi.
Acest proiect va fi primul derulat de Impact in zona de sud-vest a Capitalei, precedentele proiecte ale companiei fiind localizate in zona de nord a Bucurestiului.
Impact a obtinut in primul semestru un profit net de 3,17 milioane de euro la o cifra de afaceri de 23 de milioane de euro.
La Bursa, actiunile Impact au inchis ieri la pretul de 0,48 lei/actiune, in crestere cu 1%. Capitalizarea bursiera a companiei este de 136 de milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 5 septembrie 2006.' -
Daianu: Erste Bank ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti
Wall-Street.ro EBS
___
Exista posibilitatea ca Erste Bank sa fie listata chiar la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat, vineri, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.
'Ar fi foarte posibil sa avem o mare surpriza din partea actionarului majoritar al BCR, Erste Bank', a afirmat profesorul Daianu, fost ministru de finante al Romaniei. Daianu a vorbit in emisiunea Closing Bell ca exista posibilitatea ca Banca Comerciala Romana (BCR) sa fie listata la Bursa din Viena, dar listarea Erste Bank la BVB ar putea fi o posibilitatea 'favorabila' pentru piata romaneasca, informeaza NewsIn.
Un semnal important ar fi componenta din oferta Erste fata de angajatii bancii romane de a putea schimba actiunile BCR pentru titluri Erste, a declarat Daianu.Erste Bank va lansa, in perioada urmatoare, o oferta catre toti salariati BCR care sunt actionari ai bancii, de preluare a actiunilor acestora, sau de schimbare a sase actiuni BCR contra unui titlu Erste Bank, a informat un comunicat recent al Erste Bank.
Salariatii BCR detin, in prezent, 63.397.500 din actiunile bancii, respectiv 8% din capitalul social al acesteia. Salariatii vor avea posibilitatea sa isi vanda actiunile sau sa le schimbe pe actiuni Erste Bank. Oferta bancii austriece va avea ca baza pretul pe actiune de 7,65 euro platit de Erste Bank la achizitionarea pachetului majoritar al BCR.
Listarea Erste Bank ar fi un eveniment extarordinar pentru BVB care poate capata astfel trasaturile unei piete europene, dar mai mult decat atat, increderea emitentilor si investitorilor straini, a observat Daianu
Actiunile Erste Bank, cotate pe Bursa din Viena, au inchis, luni, la un pret de 47,69 euro/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii austriece este de peste 14 miliarde euro. Pretul unei actiuni Erste a oscilat anul acesta intre un minim de 40,4 euro, pe 13 iunie, si un maxim de 51,69 euro, pe 27 februarie, potrivit datelor bursei vieneze.
Sursa: WallStreet.ro, 5 septembrie 2006.' -
Rompetrol investeste 3,5 mil. euro in motorina nepoluanta
Curierul National RRC
___
Rafinaria Petromidia va produce motorina Euro 4 si 5 in urma finalizarii, in luna septembrie, a unor lucrari de modernizare estimate de Rompetrol la 3,5 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Standardul Euro 4, care presupune un continut de sulf de pana la 50 PPM, devine obligatoriu in Romania de anul viitor, in timp ce pentru Euro 5, cu un continut de sulf 10 PPM, perioada impusa este dupa 2009. Lucrarile de modernizare presupun oprirea programata a rafinariei, timp in care reactorul instalatiei va fi inlocuit cu un altul de dimensiuni superioare. Procesul, alaturi de montarea unor noi utilaje, va determina majorarea capacitatii rafinariei cu 30%. Investitia a fost demarata in urma cu peste un an si este finantata in totalitate din fonduri proprii. Contractorul lucrarii este compania Rominserv, iar proiectul se bazeaza pe planuri executate de specialisti ai Rompetrol.
Sursa: Curierul National, 5 septembrie 2006.
Pagina