Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.09.2006

  • Petrolistii, interesati de biocarburanti

    Curierul National   RRC  SNP

    ___
    Companiile Petrom, Rompetrol si Lukoil si-au aratat disponibilitatea de a investi in capacitati de rafinare pentru producerea de biocarburanti, se arata intr-un comunicat al MEC. Reprezentantii societatilor mentionate au prezentat ieri ministrului Economiei si Comertului mai multe propuneri pentru introducerea si promovarea consumului biocarburantilor pe piata romaneasca. Astfel, petrolistii militeaza atat pentru acordarea de facilitati fiscale de catre stat pentru producatorii de biocarburanti, cat si pentru introducerea treptata in consum a biocarburantilor, conform unui calendar de crestere a productiei interne. De asemenea, companiile petroliere doresc sa li se acorde permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventional.

    Sursa: Curierul National, 21 septembrie 2006.

    mai mult

20.09.2006

  • AOAR contesta decizia de privatizatizare a Rami-Dacia

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) contesta privatizarea companiei Rami Bucuresti, singurul producator de diamante sintetice din Romania, pe care o considera o speculatie imobiliara si propune vanzarea actiunilor prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. AVAS a anuntat saptamana trecuta ca a scos la vanzare compania Rami Dacia si a stabilit ca ofertele pentru pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul firmei sa fie depuse pana la 16 octombrie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 septembrie 2006.

    mai mult

  • Termenul pentru finalizarea privatizarii BCR, prelungit pana la 20 octombrie

    www.ccr.ro   EBS

    ___
    Termenul pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi prelungit cu o luna, de la 21 septembrie la 20 octombrie, printr-o hotarare care urmeaza sa fie adoptata in sedinta de Guvern, au declarat astazi surse guvernamentale.

    Comunicatul de presa al Curtii Constitutionale:

    In cadrul sedintei din data de 20 septembrie 2006, Curtea Constitutionala a reluat dezbaterile asupra sesizarii de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.33/2006 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane S.A., sesizare formulata de un numar de 39 de senatori, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie.

    Avand in vedere ca, in urma deliberarii, nu s-a putut intruni votul majoritatii judecatorilor Curtii, conform prevederilor art.18 alin.(2) teza intai si ale art.51 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992, deoarece actualul plen al Curtii Constitutionale este alcatuit dintr-un numar de 8 judecatori, Curtea a constatat ca se afla in imposibilitatea luarii unei decizii legale, voturile fiind impartite in mod egal (4 la 4).

    Aceasta situatie este urmare a faptului ca unul din posturile de judecator, devenit vacant la data de 7 aprilie 2006, nu a fost ocupat pana in prezent.

    Numirea judecatorului pe postul vacant intra in atributiile Camerei Deputatilor, potrivit prevederilor art.142 alin.(3) din Constitutie, respectiv ale art.68 alin.(2), raportate la cele ale art.5 alin.(2) si (4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.


    Preluat de pe www.ccr.ro

    mai mult

  • Petrom a ieftinit carburantii cu 500 lei vechi

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Preturile carburantilor vanduti in reteaua de benzinarii Petrom au scazut la miezul noptii cu 500 de lei vechi pe litru.

    Potrivit companiei, masura de modificare a preturilor vine ca urmare a scaderii cotatiilor internationale. Astfel, pretul benzinei la pompa este, incepand de azi, 34.200 lei vechi pentru un litru de Eco Premium, 34.000 lei vechi pentru unul de Premium 95, 37.200 lei vechi pentru Top Premium 99·. La motorina, litrul de Top Euro Diesel 4 se comercializeaza cu 33.600 lei vechi, iar cel de Euro Diesel 4 - cu 33.100 lei vechi.

    In acest an, Petrom a anuntat modificarea preturilor la pompa de sapte ori. In prima parte a anului a modificat preturile de patru ori din considerente de cotatii externe si o data, la 1 iulie, din cauza noilor valori ale accizelor pentru produsele petroliere, ca urmare a diferentelor de curs valutar. In aceasta luna insa, Petrom a facut doua modificari in sensul scaderii preturilor.

    Litrul de benzina s-a ieftinit in septembrie per total cu 1.400 lei vechi, iar cel de motorina - cu 1.100 lei vechi pe litru. Fata de inceputul anului insa, benzina comercializata in statiile Petrom este mai scumpa cu 1.400 lei, iar motorina in medie cu 700 lei vechi.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 20 septembrie 2006.

    mai mult

  • OPEC umbla la preturi

    Curentul   

    ___
    Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) nu renunta la tentativele ei de a prelua sub control tarifele la petrol. In acest scop, cartelul propune introducerea unui nou coridor de preturi, care va reflecta cheltuielile de productie ale tarilor membre. 'Am revizuit toate aceste date prin prisma costurilor intregului proces de exploatare si care, in ultimii ani, au sarit pana la nori', a declarat secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo. Mecanismul de reglementare a preturilor la petrol a fost introdus de organizatie in 1999. La acea data a fost fixat un coridor cu limite maxime si minime de 28 si, respectiv, 22 dolari barilul. Nu se stie la ce cifre s-au gandit membrii cartelului, in conditiile in care pretul la barilul de titei se invarteste de mai bine de un an in jurul lui 60 de dolari. Expertii sunt insa de parere ca, 'in conditiile actuale, noul coridor nu va functiona'. De ce? 'Inainte de toate, pentru ca, pentru ca noile norme sa poata fi aplicate, trebuie creat un mecanism transparent de acoperire a acestor cheltuieli si care, in prezent, sunt asigurate din impozitele specifice pentru fiecare tara', au explicat expertii.

    Sursa: Curentul, 20 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Hotelurile SIF Transilvania aleg varianta balneo

    Adevarul   SIF3

    ___
    Ce au in comun SIF Transilvania si compania Continental Hotels? La prima vedere, prea putine. In fapt, SIF Transilvania intentioneaza sa devina un actor important intr-un domeniu in care Continental deja joaca in liga profesionista: hotelurile. Cu 63 de hoteluri in portofoliu (dintre care ultima achizitie este Orizont din Predeal), SIF Transilvania este, cu siguranta, cel mai important proprietar de unitati de cazare din Romania. Societatea de Investitii detine camere cotate intre una si cinci stele, 'perla coroanei' fiind hotelul de lux Aro Palace din Brasov. Chiar si asa, cifra de afaceri, cumulata pe cele peste 60 de unitati, toate functionale, a fost de doar 42,5 milioane de euro in 2005. Pentru comparatie, hotelul de cinci stele JW Marriott din Bucuresti a avut singur afaceri de 34 milioane de euro.

    La polul opus, lantul Continental a avansat repede: a facut un parteneriat cu Accor, in urma caruia Continental investeste in unitati, iar Accor le opereaza sub contract de management. Compania, care detine unitati intre trei si cinci stele, a avut anul trecut afaceri de circa 19 milioane de euro si se asteapta sa depaseasca pragul de 23 milioane de euro in 2006.

    Reteta SIF Transilvania – specializarea pe balneoclimaterice

    'SIF Transilvania vrea sa creeze cel mai mare lant hotelier pe segmentul balneoclimateric din aceasta parte a Europei', a declarat, pentru Adevarul, Dan Gaman, director de marketing al Transilvania Travel, turoperatorul detinut de SIF Transilvania.

    Compania detine circa 15 hoteluri in zone balneoclimaterice, precum Baile Felix, si intentioneaza sa mai achizitioneze inca cinci in urmatoarea perioada, in statiuni precum Calimanesti, Caciulata sau Vatra Dornei. 'Vrem sa schimbam conceptul potrivit caruia numai batranii merg in statiuni. tinta noastra vor fi si tinerii care sa vina, pur si simplu, pentru a se relaxa', spune Gaman.

    Strategia legata de tratamentele balneoclimaterice va fi extinsa si la hotelurile pe care SIF le detine pe litoral si care sunt majoritare in portofoliu (din 63 de unitati, 42 sunt situate in zona litoralului). 'De circa trei ani se deruleaza investitii in renovarea unor hoteluri pe litoral, pentru a le prelungi sezonalitatea de la trei la mai mult de noua luni, prin adaugarea de baze de tratament', explica reprezentantul Transilvania Travel.

    Compania va investi peste 20 milioane de euro in 2007 in renovarea a cinci unitati de cazare. Din cele din portofoliu, 17 sunt in prezent renovare.

    Reteta Continental – turismul de afaceri

    Unul dintre elementele retetei de succes Continental Hotels a fost asocierea cu unul dintre cele mai proeminente nume de pe piata hoteliera internationala – lantul francez Accor. In prezent, trei dintre cele 14 hoteluri Continental (dintre care doar 12 operationale) functioneaza sub brandul Ibis, detinut de Accor.

    'Asocierea cu un brand interntional ne-a fost foarte favorabila si ne-a impus si anumite exigente ale lantului', spune Radu Enache, presedinte si actionar majoritar al Continental Hotels. Un punct foarte important al strategiei Continental a fost plasarea hotelurilor in zone cu trafic intens al oamenilor de afaceri. Compania nu are hoteluri destinate turismului de vacanta, mizand pe fluxul in continua crestere al oamenilor de afaceri din ultimii ani, in special pe fondul apropierii momentului de integrare a Romaniei in UE.

    'In Romania, hotelurile de business sunt cele mai necesare si, atata timp cat infrastructura nu se adapteaza turismului de vacanta, nu vom intra pe acest segment', explica Enache. In plus, a mai adaugat el, interesul in crestere al romanilor pentru vacantele in strainatate este un alt argument in favoarea investitiilor adresate segmentului business.

    Sursa: Adevarul, 20 septembrie 2006.'

    mai mult

19.09.2006

  • Conex Iasi a dat pe Marub Brasov 5 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Grupul industrial Conex Iasi, detinut de Ioan si Tereza Prisecaru, a cumparat ieri un pachet de 97% din actiunile companiei de productie si reparatii de material rulant Marub Brasov, in cadrul a doua tranzactii rulate pe piata RASDAQ.

    Conex a platit 19,27 milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru pachetele celor doi actionari principali ai Marub.

    SIF Transilvania detinea 56,4% din Marub, in timp ce compania Tehmin Brasov controla un pachet de circa 40,4%. SIF Transilvania a incasat un pret pe actiune mai mare decat Tehmin. SIF Transilvania a vandut actiunile la 16,5 lei/actiune incasand 3,5 milioane de euro, in vreme ce Tehmin a primit 13 lei/actiune, adica 2 milioane de euro pentru pachetul detinut.

    Marub are in prezent o situatie financiara dificila, SIF Transilvania propunand la ultima Adunare Generala intrarea in insolventa si adoptarea unui plan de redresare financiara. 'Credem ca situatia noastra de acum se va imbunatati dupa preluarea de catre Conex. Este posibil sa urmeze o majorare de capital', a declarat directorul Marub, Andreiu Boeriu.

    El a spus ca situatia dificila a societatii este cauzata in principal de nerecuperarea unor creante de la CFR, conditii in care compania nu a putut sa isi plateasca o serie de datorii, desi are comenzi.

    Grupul Conex a fost infiintat in 1993, printre firmele care fac parte din acesta numarandu-se Adimet, Agmus, Conex Protection sau Tess Conex. Grupul actioneaza prin aceste companii in industria de piese auto, lacuri si vopsele si servicii industriale. Conform ultimelor date disponibile, grupul a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 90 de milioane de euro si circa 3.000 de angajati.

    Marub a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,6 milioane de euro si cu un profit de 62.000 de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea va detine 20% din compania nascuta din fuziunea aeroporturilor Otopeni si Baneasa

    Gardianul   

    ___
    Autoritatile vor putea privatiza compania rezultata din fuziunea firmelor care administreaza aeroporturile internationale Henri Coanda si Baneasa din Bucuresti, insa statul va pastra participatia majoritara la viitoarea societate, denumita Aeroporturi Bucuresti, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, citat de Mediafax.

    „Persoanele fizice sau juridice, romane sau straine, vor putea detine actiuni la companie (Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, n.r.), fara a fi afectata pozitia statului de actionar majoritar“, se arata in statutul firmei, document anexat proiectului de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

    MTCT: Fuziune dupa model occidental

    Cele doua aeroporturi din Capitala functioneaza sub autoritatea MTCT, institutie care controleaza 80% din actiunile fiecarei companii. Fondul Proprietatea detine 20% din titlurile firmelor.

    Potrivit reprezentantilor MTCT, fuziunea este determinata de cresterea numarului de pasageri si de impunerea unor restrictii de trafic destinate protectiei mediului in cazul aeroportului din Baneasa, situat in apropierea unor zone rezidentiale.

    Printre avantajele proiectului se numara crearea unei companii puternice, capabila sa atraga surse de finantare importante, repartizarea flexibila a traficului de pasageri si de marfa, elaborarea si aplicarea unei strategii unitare de dezvoltare si modernizare a infrastructurii aeroportuare si constituirea unui pachet de actiuni atractiv la privatizare, declara oficialii MTCT. Totodata, costurile de exploatare vor fi diminuate, eficienta unor activitati costisitoare va creste si va fi posibil managementul si operarea comune a aeroporturilor care deservesc aceeasi zona, solutie utilizata in capitale europene si din America de Nord, precum Paris - aeroporturile Orly, Roissy-Charles de Gaulle, Le Bourget, Londra - Heathrow, London Gatwick, London Stansted, Washington - National Airport, Dulles, Baltimore Washington International, New York - John F. Kennedy, Newark, La Guardia, Teterboro, Downtown Manhattan Heliport sau Montreal - Dorval, Mirabel.

    Noua companie va avea sediul la Otopeni

    „Unirea celor doua aeroporturi este necesara, pentru ca isi fac concurenta degeaba, fiind destinate unor tipuri diferite de aeronave. In plus, se afla la o distanta de doar 10 km unul de altul“, a declarat la inceputul lunii august ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

    CN Aeroporturi Bucuresti va fi infiintata prin fuziunea CN Aeroportul International Henri Coanda - Bucuresti si Societatea Nationala Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu. Noua companie va functiona sub autoritatea MTCT si va avea sediul central in Otopeni.

    Cele doua firme supuse procesului de unificare vor fi dizolvate si transformate in puncte de lucru ale companiei Aeroporturi Bucuresti. Societatea va avea un capital initial in valoare de 143,77 milioane de lei, detinut de MTCT si Fondul Proprietatea.

    Bunurile apartinand domeniului privat al statului, aflate in administrarea celor doua firme, vor trece in proprietatea Aeroporturi Bucuresti odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern privind fuziunea, respectiv la 60 de zile de la publicarea actului in Monitorul Oficial.

    Operatiunile de predare si preluare a activele si pasivelor vor avea loc in baza unor protocoale incheiate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a deciziei Guvernului. MTCT va concesiona Aeroporturi Bucuresti bunurile proprietate publica precum pistele de decolare-aterizare, caile de rulare, platformele de imbarcare-debarcare.

    Terenurile aflate in proprietatea actualelor companii care opereaza aeroporturile si care nu fac obiectul domeniului public vor trece in proprietatea Aeroporturi Bucuresti. Obligatiile de plata ale Aeroporturi Bucuresti vor fi asigurate din surse proprii sau de la bugetul de stat, prin MTCT. Compania Aeroporturi Bucuresti va prelua personalul celor doua aerogari, iar contractele colective de munca vor ramane in vigoare pana la incheierea unui nou angajament.

    Sursa: Gardianul, 19 septembrie 2006.

    mai mult

  • Transelectrica ar putea vinde din terenuri

    Curierul National   TEL

    ___
    Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica ar putea vinde terenuri si unele locuinte de serviciu inchiriate salariatilor, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii vor discuta propunerile in cadrul adunarii generale.

    Terenurile vizate au o suprafata de circa 10.000 de metri patrati - primul dintre ele, situat in Craiova, are o suprafata de 2.819 metri patrati, iar celalalt, de 6.932 metri patrati, este situat in baza de cercetari hidro a filialei Icemenerg a Transelectrica. In plus, compania intentioneaza sa achizitioneze mijloace fixe aflate in gestiunea Refraceram, in limita a 0,2 milioane de lei, si sa completeze planul de investitii pe anul 2006 cu valoarea acestora.

    Institutul de cercetari si modernizari energetice Icemenerg furnizeaza servicii in domeniul centralelor termoelectrice, statiilor si retelelor electrice, si are ca obiect de activitate cercetarea stiintifica si ingineria tehnologica.

    Tot in cadrul sedintei, actionarii vor discuta propunerea de majorare a capitalului social al operatorului pietei de energie electrica Opcom, precum si completarea obiectului de activitate, cu transportul pe cai navigabile interioare, precum si consultanta pentru afaceri si management.

    Compania Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si Comertului, care detine 72% din capitalul social, in timp ce Fondul Proprietatea detine un pachet de 13,5% din actiunile companiei.

    O participatie de 10% este detinuta de 4.861 de investitori, din care 4.567 persoane fizice, iar 294 persoane juridice, dupa listarea recenta a companiei la Bursa de Valori Bucuresti prin oferta publica initiala.

    Sursa: Curierul National, 19 septembrie 2006.

    mai mult

18.09.2006

  • Prunea: Estimam un profit de 1,14 mil. euro din arbitraj

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori, estimeaza ca va obtine pana la finele anului un profit de 4 milioane de lei (circa 1,14 milioane de euro) din operatiuni de arbitraj pe Bursa din Sibiu. Broker avea la finele lunii august 4.577 de pozitii deschise pe piata futures, fata de 1.372 de pozitii la finele lui iulie.

    'Bursa din Sibiu a oferit posibilitati de arbitraj foarte bune in ultima perioada pentru scadentele decembrie si martie. Ne asteptam sa castigam circa 4 milioane de lei din arbitraj in decembrie', a declarat pentru ZF Petru Prunea, presedintele Broker.

    El se asteapta ca Broker sa realizeze pana la finele anului profitul bugetat, de circa 16 milioane de lei (4,5 milioane de euro).

    Anul trecut, profitul Broker a fost de aproximativ 3,6 milioane de euro. Broker a obtinut in primele opt luni ale anului un profit brut de 9,85 milioane de lei (circa 2,78 milioane de euro), din care 1,95 milioane de lei (0,55 milioane de euro) reprezinta castigul aferent lunii august.

    'In august am castigat in special din operatiuni speculative pe SIF-uri, BRD, Petrom, Biofarm, dar si pe Iproeb Bistrita. Operatiunile pe futures ne-au adus si ele profituri importante, la fel ca si operatiunile de tip forward pe valute', a precizat Prunea. El estimeaza ca Broker va mai castiga luna aceasta circa 100.000 de lei (28.000 de euro) din vanzarea pachetului de actiuni detinut la Romexterra, in cadrul ofertei de preluare derulata de banca ungara MKB. Activul net al Broker era la finele lunii august de 20,24 milioane de euro (71,45 mil. lei), in crestere cu 3% fata de finele lunii iulie.

    Actiunile Broker sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori. Pretul titlurilor Broker au scazut de la inceputul anului cu 56%, din cauza operatiunilor de capital derulate de companie. Investitorii care aveau actiuni Broker in portofoliu la inceputul anului si au participat la majorarile de capital realizate de societate au castigat pana in prezent circa 26%.

    Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile Broker a fost vineri de 1,26 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei de brokeraj este de circa 39 de milioane de euro. Compania nu are un actionar majoritar, principalii actionari fiind un grup de persoane fizice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 septembrie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide