23.10.2006
-
BRD investeste prudent in imobiliar
Adevarul BRD
___
BRD - Groupe Societe Generale va interveni punctual pe segmentul de real estate, fara sa dezvolte o afacere dedicata acestui domeniu. Aceasta, deoarece 'piata de profil este inca instabila in privinta preturilor si nu ofera un istoric suficient pentru investitii', a declarat presedintele bancii, Patrick Gelin. El a precizat ca interventia institutiei financiare pe acest segment va diferi de la un caz la altul, in mod selectiv.
Sursa: Adevarul, 23 octombrie 2006.
'
20.10.2006
-
Policolor, mai mult in 9 luni decat anul trecut
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 2,6 milioane de euro (9,2 milioane de lei), cu 42% mai mare decat profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor transmise Bursei de Valori.
Cifra de afaceri a companiei a inregistrat un avans de 33%, ridicandu-se la 32,4 mil. euro (111,3 mil. lei). Policolor a depasit in primele noua luni vanzarile totale din 2005, care s-au cifrat la mai putin de 30 mil. euro (108 mil. lei). Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Vanzarile Policolor au crescut puternic in trimestrul al treilea, cifra de afaceri realizata in perioada 1 iulie - 30 septembrie ridicandu-se la peste 14,2 milioane de euro (50,2 milioane de lei).
Trimestrul al treilea este, de regula, cel mai bun pentru companiile care produc materiale de constructii si, in special, materiale pentru finisaje, datorita activitatii intense din constructii in perioada de vara si toamna.
Policolor si-a restructurat anul trecut oferta pentru piata de constructii prin lansarea gamei Deko Professional, acest segment fiind unul dintre cele mai dinamice din punctul de vedere al vanzarilor.
Ponderea principala in portofoliul de produse al companiei o detin vopselele din sectorul decorativ, care reprezinta circa 60% din vanzarile companiei. Pe piata produselor decorative, Policolor detine brandul Spor.
Policolor este prezent si pe piata lacurilor si vopselelor auto, fiind liderul industriei de vopsele auto din Romania, potrivit informatiilor companiei. Policolor este in prezent unul dintre cei mai importanti producatori de lacuri si vopsele din Romania.
Compania este controlata de catre trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni: Romanian Investment Fund Cyprus, cu o detinere de 39,4%, Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), cu o participatie de 33,3% si Romanian Reconstruction Cyprus, cu 10% din actiuni.
Piata de lacuri si vopsele va ajunge in acest an la vanzari de circa 170-180 de milioane de euro. Principalii competitori ai Policolor sunt Kober, Dufa Romania si Fabryo Corporation (fost Guzu Chim).
Actiunile Policolor sunt listate la Bursa, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,8 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 36,5 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 20 octombrie 2006. -
IAR Brasov, lansata la privatizare pana la finele lunii
Curierul National IARV
___
Anuntul pentru privatizarea IAR Brasov va fi publicat pana pe 26 octombrie, de privatizarea societatii aratandu-se deja interesate companiile Bell Helicopters si Eurocopter, a anuntat ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres. 'Pana pe 26 octombrie va fi publicat anuntul', a declarat acesta.
Nota pentru publicare a parcurs circuitul normal. De asemenea, ministrul a subliniat ca au fost lansate deja anunturile de privatizare pentru Foradex (15 septembrie), Avioane Craiova (14 septembrie), Arsenal Resita (11 septembrie), Institutul de Cercetare Proiectare Bucuresti (11 septembrie) si urmeaza sa fie publicat cel pentru IAR.
Sursa: Curierul National, 20 octombrie 2006.' -
ALRO vrea sa construiasca reactoarele trei si patru de la Cernavoda
Adevarul ALR
___
ALRO Slatina, singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din estul Europei, intentioneaza sa investeasca 620 milioane de dolari pentru constructia unei fabrici de producere a aluminiului primar, langa Cernavoda. Noua fabrica depinde insa de participarea companiei, ca actionar, la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice.
In plus, in urmatorii 2-3 ani, ALRO vrea sa devina si un furnizor acreditat pentru aeronautica si acceptat de marile companii din industrie.
'ALRO Slatina este interesata de proiectul privind participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda pe care guvernul vrea sa le dezvolte in parteneriat public-privat, motiv pentru care am si depus scrisori in acest sens', a declarat ieri, Gheorghe Dobra, general manager al companiei, in cadrul unui seminar pe teme energetice organizat de Adevarul. Directorul general de la ALRO spune ca are in vedere extinderea capacitatii de productie de aluminiu primar de la 260.000 tone/an, pana la 450.000 tone/an in locatia Slatina si chiar 520.000 de tone/an la Cernavoda. Locatia pentru noua fabrica a fost aleasa in urma unui studiu de fezabilitate.
Asigurarea energiei, conditie esentiala
Extinderea capacitatii de productie este conditionata de modalitatea de asigurare a energiei electrice. 'Vrem sa ne extindem capacitatea de productie cu conditia sa avem asigurata energia electrica pentru aceasta capacitate noua', a precizat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie din cadrul ALRO. Fabrica de la Cernavoda ar urma sa utilizeze energie produsa la Cernavoda, cumparata la costul de productie. Potrivit datelor furnizate de ALRO, noua fabrica ce ar urma sa fie construita la Cernavoda va avea un necesar total de energie de 3,8TWh/an, din care 1,2 TWh/an vor fi furnizati catre fabrica ALRO din Slatina. 'Locatia fabricii ALRO 2 langa Cernavoda are nevoie de o infrastructura care sa asigure transportul a 500.000 tone/an de alumina, 150.000 de tone/an de anozi, 250.000 de tone/an de aluminiu si aproximativ 1.000 de muncitori, investitia totala necesara fiind de 620 milioane de dolari', a precizat Dobra. In cazul in care ALRO nu va fi selectata ca actionar la compania de proiect pentru unitatile nucleare, compania isi va mentine interesul in majorarea productiei, insa nu neaparat la Cernavoda.
Preturi diferentiate, in functie de consum
In ceea ce priveste tarifele la energia electrica, vicepresedintele Consiliului de Administratie al ALRO considera ca autoritatile ar trebui sa clasifice consumatorii industriali de energie, astfel incat tarifele si conditiile contractuale sa avantajeze firmele care genereaza costuri mici producatorilor. Potrivit lui Nastase, un consum constant de electricitate, asa cum se intampla in cazul ALRO, determina costuri de operare mai reduse pentru producatori, in conditiile in care centralele respective sunt folosite la capacitate maxima si fara intreruperi. 'Este bizar ca ALRO, pentru care energia este materie prima, sa fie tratat ca un consumator de lux. Un consumator in banda ar trebui bonificat, si nu vorbim aici de ajutor de stat sau subventii incrucisate', a precizat Nastase. In opinia sa, sistemul energetic are nevoie de o strategie care sa satisfaca toate categoriile de consumatori si sa fie bonificati cei care asigura dezvoltarea producatorilor de energie. Acesta a dat exemplul tarilor din Uniunea Europeana care au recunoscut avantajul pe care il dau producatorilor consumatorii constanti, precizand ca este greu de concurat pe aceasta piata atata vreme cat nu exista aceleasi reglementari valabile. In Franta, spre exemplu, Guvernul si Gaz de France au realizat o lista de consumatori energo-intensivi din care fac parte producatori de aluminiu sau de otel, care consuma, in general, in banda. Acestia beneficiaza de tarife preferentiale la energia electrica, cu anumite conditii. In Germania, RWE a fost de acord sa diminueze cu 50% costurile de transport de electricitate pentru marii consumatori din industria aluminiului.
1 miliard de euro, cifra de afaceri pentru 2010
ALRO, cel mai mare consumator de electricitate, cu 7% din consumul national, exporta 70% din productie, valoarea totala a exporturilor la nivelul grupului cifrandu-se la circa 800 de milioane de dolari. Cifra de afaceri este estimata sa creasca de la 793 de milioane de dolari in 2006, la circa un miliard de dolari in 2010, reprezentand o crestere de 139%. ALRO a fuzionat, recent, cu Alprom Slatina, care a devenit divizia de aluminiu prelucrat, si va prelua, prin fuziune, pana la finele anului, societatea Alum Tulcea.
Sursa: Adevarul, 20 octombrie 2006.'
19.10.2006
-
Obligatiuni Broker cu optiuni de subscriere
ZF RO - FONDURI MUTUALE BRK
___
Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa, intentioneaza sa realizeze in acest an o emisiune de obligatiuni care va oferi investitorilor, in premiera, posibilitatea de a cumpara la scadenta actiuni Broker la un pret mai mic decat cel de pe Bursa din acel moment.
Emisiunea, care va fi supusa aprobarii actionarilor la finalul lunii, va avea o valoare cuprinsa intre 20 si 25 de milioane de lei (5,7 - 7,1 milioane de euro), maturitatea de 2 ani si o valoare nominala de 2,5 lei. Plata dobanzii se va face semestrial.
Obligatiunile vor oferi o dobanda nominala de 6% pe an si vor fi insotite de un bon de subscriere optional in actiuni, pe baza caruia investitorii vor putea subscrie cinci actiuni noi.
Pretul de subscriere al actiunilor va fi egal cu pretul mediu de la Bursa al actiunilor Broker in ultimele trei luni anterioare lunii de subscriere, la care se va aplica un discount de 10%. Cu alte cuvinte, investitorilor li se propune o dobanda de 6% pe an, la care se va adauga jumatate din valoarea de peste doi ani a unei actiuni Broker, adica profitul rezultat din cumpararea a cinci actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei la un discount de 10% fata de pretul de piata.
De exemplu, la un pret mediu al actiunii Broker de 2 lei/actiune peste doi ani, pretul la care investitorul va avea dreptul sa subscrie va fi de 1,8 lei/actiune. In aceste conditii, posesorul bonului de subscriere va putea cumpara cinci actiuni Broker cu 9 lei, in conditiile in care valoarea din piata a acestora este de 10 lei. Castigul aferent valorificarii bonului de subscriere ar fi in aceste conditii de circa 10%, sau 5% pe an, iar randamentul anual obtinut de detinatorul obligatiunii va fi de 11% pe an. Castigul investitorilor va depinde astfel si de evolutia actiunilor Broker pe Bursa.
Potrivit reprezentantilor Broker, bonurile de subscriere aferente obligatiunilor vor putea fi tranzactionate pe Bursa, investitorii in obligatiuni putand sa isi marcheze castigul si din vanzarea acestora.
Conform reglementarilor pietei de capital, actionarii Broker vor avea drept de preemptiune la subscrierea obligatiunilor, pentru ca acestea le vor permite sa aduca aport la capitalul social.
Obligatiunile ramase nesubscrise de actionari ar urma sa fie vandute prin oferta publica.
La Bursa, actiunile Broker au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,42 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 44 de milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 19 octombrie 2006. -
Patru variante pentru 25% din actiunile CEC ce vor ramane statului dupa privatizare
Gardianul
___
Memorandumul pentru finalizarea privatizarii CEC propune Guvernului patru variante pentru pachetul rezidual care va ram?ne ?n proprietatea statului, printre optiuni figur?nd si interzicerea dreptului c?stigatorului de a realiza fuziunea bancii preluate cu sucursala detinuta deja ?n Rom?nia. „Cei de la comisia de privatizare recomanda sa nu fie aleasa varianta interzicerii totale a dreptului de fuziune, ?ntruc?t ambii ofertanti au dezvoltat afacerile din Rom?nia si si-au exprimat interesul ferm de a le integra ?n CEC daca o sa c?stige privatizarea“, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Guvernul poate interzice, temporar, dreptul de fuziune, varianta care propune un termen de doi ani de la momentul finalizarii privatizarii ?n care c?stigatorul va opera cu doua entitati ?n Rom?nia. O alta varianta propune renuntarea la cota de 25%, stabilita prin lege sa ram?na ?n proprietatea statului, si ofera posibilitatea c?stigatorului sa realizeze fuziunea imediat dupa preluarea CEC. A patra solutie presupune aprobarea ca statul sa participe la majorarea capitalului CEC prin cumpararea de noi actiuni.
Sursa: Gardianul, 19 octombrie 2006. -
Rompetrol Downstream isi majoreaza capitalul
Evenimentul Zilei
___
Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol, isi va majora capitalul social cu 82,5 milioane lei, de la 20,4 milioane lei la 102,9 milioane lei, au decis actionarii firmei.
Operatiunea va fi realizata prin aport in numerar din partea actionarului majoritar al companiei, Rompetrol Rafinare, care va prelua 128,9 milioane de titluri noi, cu o valoare nominala de 0,64 lei.
Rompetrol Rafinare a achitat o parte din suma totala de 82,5 milioane lei, iar diferenta va fi varsata pana la finele anului. Ceilalti actionari au renuntat, la 20 septembrie, sa-si exercite dreptul de preferinta la majorarea de capital.
Sursa: Evenimentul Zilei, 19 octombrie 2006.
18.10.2006
-
Romania, magnet pentru investitori
Ziua
___
Romania a atras, anul trecut, peste jumatate din investitiile straine directe din Europa de Sud-Est, ocupand primul loc in topul statelor din regiune realizat de Conferinta Natiunilor pentru Dezvoltare si Comert (UNCTAD). Potrivit sursei citate, valoarea totala a investitiilor straine directe atrase de Europa de Sud-Est (mai putin tarile din Comunitatea Statelor Independente - CIS) a fost de 12,4 miliarde de dolari, iar Romania a atras ISD de peste 6,4 miliarde de dolari. Nivelul ridicat al capitalului strain atras de catre Romania in 2005, de 6,4 miliarde de dolari, este pus pe seama preluarii Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre Erste Bank si a privatizarii companiilor de distributie a gazelor naturale.
Bulgaria a raportat investitii de 2,2 miliarde de dolari si Croatia de 1,7 miliarde de dolari. In regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, Romania ocupa pozitia a patra, dupa Cehia, care a raportat influxuri de capital de 11 miliarde de dolari, Polonia, cu 7,7 miliarde de dolari si Ungaria, cu 6,7 miliarde de dolari.Raportul pozitioneaza Romania, stat considerat inca in curs de dezvoltare, in regiunea Europei de Sud Est si a CIS, in acest caz tara ocupand locul trei in ceea ce priveste atragerea ISD, dupa Rusia, care a raportat investitii de 14,3 miliarde de dolari, si Ucraina, cu 7 miliarde de dolari.
In clasamentul realizat de UNCTAD, Romania ocupa locul 24, din 141 de state, in functie de indicele de performanta a investitiilor straine directe, castigand sapte pozitii fata de anul trecut.
Investitiile in strainatate sunt pe minus
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, a atras atentia asupra investitiilor foarte mici efectuate de companiile romnesti in strainatate. Raportul UNCTAD plaseaza Romania pe locul 109 in lume din acest punct de vedere, dupa state precum Burkina Faso. Investitiile companiilor romanesti realizate in strainatate au inregistrat o valoare negativa in anul 2005, respectiv -13 milioane de dolari, dupa ce in anul 2005 fluxul de capital romanesc in alte state a fost de 70 de milioane de dolari, iar in 2004 de 38 de milioane de dolari. Valorile negative ale iesirilor de capital indica faptul ca cel putin una dintre componentele investitiilor straine directe, respectiv fluxul de capital, profiturile reinvestite sau imprumuturile intre subsidiarele companiei este negativa, se precizeaza in raport.
'Capitalul romanesc trebuie sustinut pentru a investi in strainatate', a precizat purtatorul de cuvant al bancii centrale. Mai mult, el a atras atentia asupra faptului ca Romania inregistreaza un deficit de forta de munca in anumite sectoare, amintind numai de domeniul IT. Potrivit lui Stet, sistemul educational romanesc este printre cele mai slabe din Europa, avand in vedere ca 'nu pregateste tinerii pentru o societate capitalista'. La nivel global, investitiile straine directe au crescut cu 29%, fata de anul 2004, la 916 miliarde de dolari. De asemenea, fuziunile si achizitiile au inregistrat un avans de 39% in anul 2005.
Sursa: Ziua, 18 octombrie 2006.' -
Rompetrol isi face brand propriu de carburant cu 1 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, va investi 1 milion de euro in primele doua luni de promovare a primului brand de carburanti comercializat in reteaua proprie de benzinarii, Efix, produs conform cu standardul de poluare Euro 4.
In ceea ce priveste costurile legate de producerea noului tip de carburant, acestea se ridica la 80.000 de euro si constau in platile efectuate pentru achizitionarea aditivului necesar producerii acestui tip de carburant, dar si pentru automatizarea proceselor de rafinare.
Odata cu acest nou produs, Rompetrol a anuntat ca va inlocui, saptamana viitoare, gama de carburanti Euro 3, comercializati in reteaua proprie de distributie, cu Euro 4, in conformitate cu standardele europene.
Dupa inlocuirea carburantilor Euro 3, in toate cele 260 de benzinarii pe care le opereaza Rompetrol Downstream (proprii, Partener si Express), vor fi disponibile cinci tipuri de carburanti: Premium E4, Efix, Super Euro 98, motorina Super Euro 4 si Efix Diesel. Reprezentantii companiei au declarat ca se asteapta ca vanzarile sa ramana la fel in urmatoarele doua luni, dupa introducerea noilor carburanti, pentru ca ulterior sa creasca cu 10-20%.
Sursa: Ziarul Financiar, 18 octombrie 2006. -
Erste Bank schimba trei sefi de la BCR
Evenimentul Zilei EBS
___
Trei dintre cei cinci vicepresedinti executivi ai Bancii Comerciale Romane vor fi schimbati maine de noul Consiliul de Supraveghere al institutiei, au declarat surse bancare citate de Mediafax. Vor ramane in functii doi dintre vicepresedintii executivi si presedintele executiv Nicolae Danila.
Maine are loc prima intrunire a noului Consiliu de Supraveghere al bancii, in care Erste Bank are cinci reprezentanti din totalul de sapte membri, iar orice modificare la nivelul conducerii executive poate fi decisa cu o majoritate simpla.
Cine e schimbat
Comitetul executiv al BCR este condus de presedintele Nicolae Danila si mai cuprinde cinci vicepresedinti: Danut Bunea, Ilie Mihai, Jean Andronie, Natalita Hurduc, Petre Preda. Trei dintre cei cinci vor fi inlocuiti, au precizat sursele citate.
Documentele pentru sedinta de joi inaintate unora dintre membrii actualului Consiliu de Supraveghere nu contineau si detalii despre acest punct de pe ordinea de zi, potrivit unor alte surse bancare. Comitetul executiv asigura conducerea operativa a bancii.
Teste pentru mangeri
Actionarul austriac a testat, inainte de luarea unor decizii, managerii de la BCR. 'Toti directorii au participat la un proces de testare, pentru care a fost angajata o firma de resurse umane din Elvetia, Ergon. Fiecare management a avut posibilitatea sa cunoasca evaluarea realizata de expertii elvetieni, sa aduca observatii si chiar sa conteste unele aspecte', au declarat sursele citate de Mediafax.
In perioada urmatoare, actionarul austriac urmeaza sa inceapa efectuarea mai multor modificari la nivelul organizarii departamentelor, respectiv la nivelul managementului.
Cine ia decizii
Odata cu plata pachetului de 61,88% din actiunile BCR, presedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, a preluat functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al bancii.
Responsabilul cu managementul de programe la nivel de grup din cadrul Erste Bank, Manfred Wimmer, a devenit vicepresedinte in Consiliul de Supraveghere.
De asemenea, Erste mai are doi membri in consiliu - Christian Coreth, membru al Consiliului Director Erste Bank responsabil pentru managementul riscului si Herbert Juranek, director al Diviziei de IT la nivelul grupului Erste Bank. Numirile au fost anuntate cu mult timp inainte, dar acestea au devenit efective in momentul in care Erste a achitat actiunile BCR.
Reprezentantii Erste i-au inlocuit pe cei ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului - Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan, BERD - Oliver Greene si IFC - Thomas Krayenbuehl. Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere, Daniel Daianu, a ramas membru. SIF-urile sunt reprezentate de Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania).
Aproape un an la usa BCR
Austriecii de le Erste Bank au asteptat aproape un an din momentul cand a fost anuntat castigatorul procesului de privatizare a BCR si pana la luarea primelor decizii in managementul bancii.
Privatizarea BCR a fost finalizata saptamana trecuta, cand Erste Bank a virat 2,2 miliarde euro in contul escrow deschis de statul roman la Citibank Londra pentru plata a 36,8% din actiunile BCR. Suma este cea mai mare incasata vreodata de statul roman dintr-o privatizare.
Erste Bank a mai achitat cate 750 de milioane de euro catre BERD si IFC, care detineau fiecare cate 12,5%, plus o actiune din capitalul social al bancii. In total, Erste a platit 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,885% din actiunile BCR.
Sursa: Evenimentul Zilei, 18 octombrie 2006.'
Pagina