Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.05.2007

  • BRD a facut in primul trimestru un profit net de 51 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul trimestru un profit net de 168 mil. lei (circa 51 mil. euro), in crestere cu 12% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut. Rentabilitatea fondurilor proprii s-a deteriorat insa de la 35% in trimestrul I 2006 si la nivelul intregului an precedent, la 30% pe trimestrul I 2007.

    'A fost un inceput de an satisfacator', a declarat pentru ZF Patrick Gelin, presedintele bancii. El spune ca toti indicatorii sunt 'pe un trend bun', in concordanta cu planul prevazut pentru 2007.

    Activele BRD au urcat la circa 8,7 mld. euro, in crestere cu 53% fata de trimestrul I 2006. Soldul creditelor s-a majorat cu 78% fata de nivelul de la 31 martie 2006, pana la 19 mld. lei (5,75 mld. euro), in conditiile in care creditul de retail aproape s-a dublat, iar creditul pentru companii a crescut cu 64%.

    Depozitele atrase au continuat sa depaseasca soldul creditelor, insumand 20 mld. lei, in crestere cu 36% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

    Gelin afirma ca BRD mentine o politica relativ agresiva in privinta atragerii de depozite, pentru a sustine cresterea solida a creditului, mai ales pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii.

    Cu toate incercarile de incurajare a depunerilor cu scadente mai lungi, de cel putin un an, circa 85% din depozitele atrase au maturitati de una-trei luni.

    'Trebuie sa atragem in continuare resurse', spune Gelin, amintind si recenta criza de lichiditate de pe piata monetara.

    El afirma ca BRD, asemenea pietei bancare in ansamblu, a continuat sa suporte efectul ingustarii marjei de dobanda. 'Marja a continuat sa scada, chiar daca mai incet decat anul trecut, apropiindu-se de patru puncte procentuale. Este posibil sa mai scada, dar nu mai jos de un minim de 3-3,5 puncte procentuale', a declarat Gelin.

    Gelin spune ca primul trimestru a adus o incetinire a creditului de consum comparativ cu dinamica de anul trecut, temperare care i se pare insa normala.

    El a declarat ca BRD Finance, compania specializata a grupului BRD, 'vinde foarte bine', pe baza parteneriatelor incheiate cu numeroase magazine, insa nu-si propune sa fie numarul unu pe aceasta piata, asa cum BRD nu tinteste numarul unu in general pe piata bancara.

    A doua mare banca de pe piata se asteapta ca in circa doua saptamani sa primeasca avizul BNR asupra normele de creditare a persoanelor fizice, afirma Patrick Gelin.

    El spune ca BRD va veni cu o oferta 'segmentata, adaptata in functie de client' la creditele de consum. Cat priveste creditele ipotecare, Gelin afirma ca este exclusa eliminarea avansului.

    Seful BRD crede ca banca ar putea deveni 'putin mai agresiva' pe piata creditului ipotecar, unde continua sa aiba o prezenta mai slaba, cu o cota de piata de doar 12-13% fata de o medie de 19% in cazul majoritatii celorlalte produse.

    'Este un sector pe care ne propunem sa crestem puternic in viitor, dar deocamdata piata este limitata. Potentialul va veni pe masura cresterii salariilor din zona clasei mijlocii care locuieste la bloc'.

    Gelin afirma ca a intrat in pregatirile finale infiintarea filialei locale a Sogeprom, divizia de finantari imobiliare a grupului Societe Generale. 'Ar trebui sa fie gata in cateva saptamani. Am facut numeroase studii in privinta subsidiarelor pe care le-am mai putea infiinta pentru a aborda segmente de piata', a spus Gelin fara a da detalii.

    Un pilon important pentru businessul BRD este creditarea IMM-urilor si a microintreprinderilor. 'Vom fi mai prezenti pe zona finantarii microfirmelor', a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.

    Cat priveste clientela corporate, el se indoieste ca anul acesta va avea loc vreo tranzactie importanta, cum ar fi o listare la bursa sau o emisiune de obligatiuni.

    In urmatoarele saptamani BRD va lansa primul produs de finantare dedicat sectorului agricol, banca intentionand sa se apropie mai mult de acest domeniu.

    In primele trei luni ale anului BRD a continuat extinderea retelei teritoriale cu inca 35 de unitati. 'Majoritatea erau deja in pregatire de la sfarsitul anului trecut. Continuam sa deschidem unitati pentru ca inca sunt zone fara banci in orase mari si desigur abordam si orasele mici', spune Gelin.

    El afirma ca expansiunea retelei a contribuit din plin la cresterea numarului clientilor de retail cu circa 200.000 in trimestrul I. BRD-SocGen avea, la sfarsitul lunii martie 2007, aproximativ 2,2 milioane de clienti activi.

    Gelin nu este multumit de rezultatul evaluarilor privind potentialul agentiilor cu program non-stop, din care BRD a deschis pana acum doar una. 'Probabil vom mai deschide doua-trei astfel de unitati, insa pragul de rentabilitate este foarte ridicat, asa ca proiectul nu reprezinta o prioritate pentru noi'.

    Gelin asteapta nerabdator sa vada in ce directie merg strategiile BCR si ale viitoarei banci UniCredit Tiriac, odata incheiate operatiunile de integrare si restructurare. 'In mod sigur piata va ramane competitiva, insa perioada de incertitudine poate crea probleme', spune seful BRD.

    Banca are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB, de aproximativ 4,8 mld. euro. In ultimele saptamani pretul a stationat in jurul a 23 de lei, dupa ce s-a mentinut pe un trend ascendent incepand din primavara trecuta. Ieri, ultimul pret a fost de 23,6 lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 mai 2007'

    mai mult

  • Remarul si-a dublat afacerile in T1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   REFE

    ___
    Remarul 16 Februarie, companie care se ocupa cu reparatia meterialului rulant, a raportat pe primele trei luni ale acestui an o crestere a afacerilor cu 112%, la 4,67 mil. euro (15,8 mil. lei), fata de cele 2,2 mil. euro (8 mil. lei), cat inregistrase compania in 2006.

    Reprezentantii Remarul spun ca dinamica cifrei de afaceri s-a datorat activitatii de la noul punct de lucru al companiei, Metalurgica, producatorul de piese turnate din otel din Aiud.

    'Dinamica afacerilor a fost determinata de aportul pe care l-a adus noua parte componenta a societatii, Metalurgica. Profitul a ramas insa la un nivel scazut datorita faptului ca in aceste trei luni compania trece printr-un proces tehnologic de pregatire', a spus pentru ZF Emil Sabo, presedintele Remarul 16 Februarie.

    Metalurgica Aiud a fost achizitionata anul trecut din starea de reorganizare juridica in schimbul sumei de 3 milioane de euro, iar pentru 2007 Adunarea Generala de la Remarul a aprobat deja investitii de un milion de euro in rentabilizarea activitatii companiei.

    Profitul Remarul la trei luni a urcat cu 100.000 de euro, in conditiile in care anul trecut s-a raportat sub 10.000 castig.

    Reprezentantii Remarul spuna insa ca in companie cuvantul de ordine pentru urmatorii doi ani este precautie si ca societatea va incerca o asezare interna. De asemenea societatea si-a propus pentru acest an o 'crestere zero', in conditiile in care mare parte din fondurile companiei vor fi folosite pentru modernizarea si reorganizarea activitatii de la Metalurgica. Sabo spune ca Remarul si-a propus un profit aproape de zero, in conditiile in care rezultatul de anul trecut a fost 'unul exceptional'.

    Compania clujeana este listata pe piata RASDAQ, la categoria baza, iar de la inceputul anului actiunile sale au adus investitorilor un castig de aproape 200%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 mai 2007'

    mai mult

  • Petrom a descoperit un zacamant de gaze in Vrancea dupa explorare seismica

    Gardianul   SNP

    ___
    Petrom a descoperit un zacamant de gaze la Torcesti, in apropiere de Focsani (Vrancea), in urma utilizarii tehnologiilor moderne de explorare si estimeaza ca va obtine o productie de 130.000 metri cubi de gaze naturale/zi, informeaza NewsIn.

    „Sonda de explorare 570 Torcesti a fost forata in Blocul de explorare I, Adjud. In perioada de efectuare a probelor s-a estimat un volum zilnic de productie de 130.000 mc de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat (circa 900 bep/zi)“, precizeaza Petrom. Potrivit companiei petroliere, respectivul zacamant a fost descoperit prin aplicarea unor tehnologii moderne de explorare, precum tehnologiile seismice 3D si 2D.

    „Conform strategiei noastre de explorare, in 2005 am initiat programe intensive de explorare seismica, iar la sfarsitul anului 2006, a fost lansata o noua campanie de foraje. Descoperirea de la Torcesti este una dintre primele sonde din cadrul acestei noi campanii de foraj si demonstreaza ca ne aflam pe drumul cel bun“, a declarat Werner Ladwein, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

    Potrivit lui Ladwein, sonda 570 Torcesti a fost forata la sfarsitul anului 2006, la o adancime de 2.986 metri, iar pentru a evalua potentialul comercial al zacamantului, compania a achizitionat deja inca 250 km de seismica 2D si, de asemenea, va continua forajul unor noi sonde.

    Oficialul Petrom a adaugat ca societatea analizeaza, in prezent, posibilitatile de conectare la infrastructura de distributie gaze naturale existenta in zona.

    „Intentionam sa incepem cat mai devreme faza de dezvoltare a acestui nou zacamant. Estimam ca putem demara deja productia la sfarsitul anului 2007 sau inceputul lui 2008. Vom fora o noua sonda si vom finaliza instalatia de tratare a gazelor, conducta de transport si statia de masurare a acestora“, a mai aratat Werner Ladwein.

    Productia de petrol si gaze a Petrom inregistreaza un declin, coborand de la 81,31 milioane barili echivalent petrol (bep) in 2004 si de la 77,95 milioane bep in 2005 la 73,06 milioane bep in 2006.

    Sursa: Gardianul, 15 mai 2007

    mai mult

  • Vanzarile Zentiva au crescut cu 27,2% in T1 2007

    Curierul National   SCD

    ___
    Vanzarile companiei farmaceutice cehe Zentiva pe piata romaneasca au crescut in primul trimestru al acestui an cu 27,2%, la 657,1 milioane coroane cehe (23,2 milioane euro) comparativ cu aceeasi perioada din 2006, productia locala avand un aport de 57,7% din total. Raportat in lei, avansul din primul trimestru a fost de 22,5%.

    Romania este cea de-a doua piata ca importanta la nivelul Zentiva, avand un aport de 19,8% la vanzarile totale ale grupului ceh, potrivit raportului trimestrial al companiei.

    Acest avans al vanzarilor s-a datorat faptului ca, in primele trei luni, principalele produse promovate, precum Simvacard, Azitrox si Rispen, au insumat 70,4% din totalul vanzarilor din Romania. Dintre marcile locale, cele mai profitabile au fost Algocalmin, Antinevralgic P si Dicarbocalm.

    In aceeasi perioada, Zentiva a lansat trei noi medicamente cardiovasculare, respectiv Zenra, Lindaxa si Amyx.

    Compania ceha a achizitionat, in septembrie 2005, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed, dupa care si-a majorat participatia la circa 75%.

    Potrivit celui mai recent raport al firmei de cercetate Cegedim, Zentiva Romania a incheiat anul 2006 pe locul sapte in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu vanzari de 284 milioane lei si o cota de piata de 5,2%.

    Pe plan international, vanzarile companiei cehe au totalizat, in perioada ianuarie - martie, 3,37 miliarde coroane cehe (119,3 milioane euro), cu 6,3% mai mult decat in primele trei luni din 2006.

    'Cresterea vanzarilor Zentiva din primul trimestru al anului 2007 a fost generata de rezultatele pozitive inregistrate in Romania, Polonia, Rusia si Ucraina. In aceste state, am continuat sa crestem peste nivelul pietelor locale, evolutie bazata pe combinatia dintre lansarea de noi produse si investitii in activitatile de vanzari si marketing', a declarat presedintele grupului, Jiri Michal, citat de Mediafax.

    Compania farmaceutica, fosta Sicomed, estimeaza pentru acest an un profit net de 37,5 mil. lei (11 mil. euro), cu 63% mai mare decat anul trecut, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

    Compania si-a bugetat, de asemenea, vanzari nete de 244 de milioane de lei (circa 73 de milioane de euro). Actionarii au hotarat ca societatea sa nu distribuie dividende pentru anul trecut, urmand ca intregul profit sa fie repartizat pentru investitii.

    Compania a raportat in 2006 un profit net de 23 de milioane de lei (6,53 milioane de euro), in crestere cu 43% fata de 2005, la o cifra de afaceri de 242 de milioane de lei (68,6 milioane de euro), in urcare cu 26% comparativ cu anul precedent.


    Sursa: Curierul National, 15 mai 2007'

    mai mult

14.05.2007

  • Azomures, tot pe pierdere, dar vanzarile au crescut

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures din Targu-Mures a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 2,2 mil. euro (7,5 mil. lei), cu circa 38% mai mica decat in perioada similara a anului trecut.

    Afacerile Azomures au urcat in aceeasi perioada cu 42%, ajungand la 59 mil. euro (199,6 mil. lei).

    Profitabilitatea companiei a fost afectata in primul trimestru de pretul in crestere al gazului metan, principala materie prima a combinatului de la Targu-Mures, se arata in raportul trimestrial al companiei.

    Cresterea veniturilor din activitatea de exploatare, cu 84%, s-a situat sub avansul luat de cheltuielile din exploatare, care au urcat cu 97% in aceeasi perioda.

    Afacerile mai mari si diminuarea pierderilor din prima parte a acestui an vin in conditiile in care Azomures a functionat in primul trimestru al anului trecut la circa jumatate din capacitatea de productie.

    Acest lucru a fost cauzat de faptul ca o serie de instalatii au fost oprite pe fondul temperaturilor foarte scazute care au determinat o criza a gazelor in sistemul national si apoi nu au fost repornite din cauza neintelegerilor dintre companie si Romgaz cu privire la pretul de furnizare al gazelor.

    Pe parcursul ultimului an, datoriile companiei s-au mentinut relativ constante, la data de 31 martie acestea insumand 58,3 mil. euro (197,2 mil. lei).

    Compania a reusit spre sfarsitul anului trecut sa-si reduca considerabil pierderile, dupa ce a raportat in ultimul trimestru din 2006 un profit net de 1,43 mil. euro (4,98 mil. lei), pe fondul fluctuatiei preturilor de vanzare la export, care evolueaza ciclic.

    Pentru acest an, producatorul de ingrasaminte estimeaza ca va trece pe profit cu circa 1,53 mil. euro (5,2 mil. lei), dupa ce a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 0,68 mil. euro (2,42 mil. lei). In aceeasi perioada, veniturile totale sunt previzionate sa creasca cu 6,2%, pana la 227,3 mil. euro (772,8 mil. lei).

    Actionarii companiei au stabilit ca pierderea pe anul trecut sa fie acoperita din profitul pe anii urmatori.

    Azomures are pentru 2007 un buget de investitii de aproape 1,9 mil. euro (6,4 mil. lei).

    Actionarul majoritar al Azomures este compania cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding, care detine circa 56% din capital.

    Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a Bursei, acestea castigand 3,7% in sedinta de la finele saptamanii trecute si inchizand la pretul de 0,193 lei/actiune.

    La acest nivel, capitalizarea companiei este de 30,8 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 mai 2007

    mai mult

  • Profitul Compa a urcat de patru ori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMP

    ___
    Producatorul de piese auto Compa Sibiu a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit de 1,18 mil. euro (4 mil. lei), de aproape patru ori mai ridicat fata de 0,3 mil. euro (1,1 mil. lei), rezultatul net realizat pe primul trimestru al anului trecut, in conditiile in care compania isi previziona o crestere a profitului pe 2007 cu doar 3%.

    'Cresterea puternica a profitului a venit pe fondul unui aport suplimentar la cifra de afaceri din partea exporturilor, dar si datorita reducerilor costurilor de productie la nivelul tuturor compartimentelor', a spus pentru ZF Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.

    Rezultatele pozitive vin pe seama unor afaceri in crestere la 22,5 mil. euro (76,5 mil. lei), in urcare cu 34% (in euro), fata de 16,8 mil. euro (59,8 mil lei) cat inregistrase compania in primele trei luni ale anului trecut.

    Pentru acest an compania astepta o crestere a exporturilor cu 25% si o pondere a acestora in productia societatii de peste 80%.

    'Cifra de afaceri a crescut pe seama exporturilor, cu precadere din contractele deja in derulare. Speram sa intarim insa si legaturile cu piata interna pe viitor', mai spune directorul Compa.

    Societatea din Sibiu are ca si clienti mari jucatori de pe piata mondiala. Printre acestia se numara BMW, Bosch si Honeywell. De pe piata interna cel mai cunoscut client este Dacia Renault.

    Compa Sibiu a reusit aproape sa-si dubleze profitul de exploatare la 1,74 mil. euro (5,9 mil. lei), in timp ce pierderea financiara a fost redusa cu 35%, la circa 1 milion de lei, pe primul trimestru al acestui an.

    Compania vrea sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor de productie 12 mil. euro in urmatoarea perioada. Fondurile vor proveni de la actionari, banci, dar si din profitul anilor trecuti, conform reprezentantilor companiei.

    'Planul de investitii ramane in picioare. Pentru moment vom folosi banii de la actionari, din profitul anilor trecuti, si apoi ne vom imprumuta si de la banci', mai spune Deac. Adunarea Generala a aprobat la sfarsitul lunii trecute majorarea capitalului social cu 2,21 mil. euro (7,43 mil. euro), pana la 6,65 mil. euro (22,3 mil. lei), prin aport in numerar din partea actionarilor.

    Compa este detinuta in proportie de 53,58% de Asociatia Salariatilor, care prin contractul de privatizare va ramane actionar majoritar pana in 2009. Un actionariat fragmentat detine 39,49%, in timp ce Citibank Romania are 6,93% din companie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 mai 2007'

    mai mult

  • Flamingo: Laptop-urile au urcat la 25% din vanzarile de computere in T1

    DailyBusiness.ro   

    ___
    In primul trimestru al lui 2007, 25% din totalul computerelor vandute au fost laptopuri, acestea alcatuind o piata ce s-a dublat anual in ultimii 5-6 ani, a spus Jiri Rizek, director executiv al grupului de retail IT&C Flamingo International.

    Pe tot anul trecut, cota laptopurilor a reprezentat 10% din totalul vanzarilor de computere, a precizat Rizek, specificand ca principalii cumparatori sunt oameni de afaceri.

    Brandurile cel mai bine vandute au fost FujitsuSiemens, HP, Acer, Sony Vaio si Toshiba.

    Flamingo se va concentra pe deschiderea pana la finele anului a 10 noi magazine Flanco World in Romania, acoperind cele mai mari orase ale tarii, a spus Rizek. Primul magazin va fi deschis luna aceasta in Baia Mare.

    Rizek a punctat de asemenea importanta vanzarilor online si a spus ca urmeaza sa lanseze o platforma avansata de vanzare online. 'In Romania, vanzarile pe internet reprezinta inca o cota mica comparat cu volumul de vanzari directe, dar consideram ca vor creste in curand. Dorim ca pana la finele lui 2007 sa introducem o platforma de distributie online profesionala', a spus el.

    Flamingo International estimeaza o cifra de afaceri de 172 mil. euro si un profit de 400.000 euro la finele lui 2007.

    Lantul de magazine Flamingo Computers are peste 50 de locatii in Romania si o cota de piata de 13,1% pentru 2006, in crestere cu 18,5% fata de anul 2005. Din iunie 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 14 mai 2007'

    mai mult

  • Julius Baer devine actionar la Albalact cu un pachet de 5,72%

    Curierul National   

    ___
    Fondul de investitii elvetian, Julius Baer International Equity Fund, a devenit actionar semnificativ la producatorul de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia, listat pe Rasdaq, in urma achizitiei unui pachet de 5,72% din pachetul de actiuni, potrivit raportarilor transmise pietei Rasdaq.

    Pachetul detinut de Julius Baer la Albalact valoreaza 9,5 mil. lei (2,9 mil. euro), corespunzator cotatiei de 1,76 lei pe titlu, consemnate in sedinta de joi, valoarea de piata a Albalact fiind de 166,13 mil. lei (50,59 mil. euro).

    La sfarsitul anului 2006, grupul Julius Baer a obtinut un profit net de 672,4 mil. franci elvetieni si administra active in valoare de 360,7 mld. franci elvetieni. In data de 7 mai, fondul de investitii cipriot RC2 Limited a vandut 6,35% din capitalul Albalact Alba Iulia, pentru suma totala de 10,62 milioane lei (3,2 mil. euro). Fondul cipriot a vandut luni sase mil. de actiuni Albalact, la pretul de 1,77 lei pe titlu, printr-o tranzactie speciala (peste patru mil. de actiuni) si prin mai multe tranzactii pe piata principala (circa doua mil. de actiuni), potrivit NewsIn. In urma acestei raportari, RC2 Limited si-a diminuat detinerea de la 16,40% pana la 10,05%.

    In sedinta din 7 mai s-au transferat in total 9,2 mil. de actiuni Albalact (reprezentand 9,76% din capitalul social), in valoare cumulata de 16,18 mil. lei (4,87 mil. euro).

    Afaceri de 30 mil euro in 2006 pentru Albalact

    Titlurile Albalact Alba Iulia se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ALBZ. La sfarsitul lunii ianuarie, compania a anuntat majorarea capitalului social de la 9,43 milioane lei, pana la 20,29 milioane lei. Majorarea urma sa fie efectuata cu aport in numerar al actionarilor, in valoare de 10,85 milioane lei. Actionarii care detineau titluri la data de 23 februarie au putut subscrie, in baza dreptului de preferinta o actiune noua pentru 0,86 actiuni vechi detinute. Dreptul de preferinta s-a exercitat in perioada 1-30 martie. La sfarsitul perioadei de exercitare a dreptului de preemtiune, compania si-a majorat capitalul cu zece milioane lei, de la 9,43 milioane lei pana la 19,43 mil. lei.

    In urma majorarii, Ciurtin Petru va avea 36,20% din capital, iar Ciurtin Petru Raul va avea 16,03%. Pana la operarea majorarii, compania, specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, are un capital social de 9,44 milioane lei, divizat in 94,39 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In structura actionariatului dinaintea majorarii, Ciurtin Petru detinea 49,2%, Ciurtin Petru Raul controla 14,32%, iar RC 2 Limited din Cipru detinea 16,40% din actiunile Albalact. Cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 70 %, de la 16.826.930 euro in 2005, la 29.088.177 euro in 2006.

    De asemenea, profitul realizat de companie s-a majorat cu 64 %, de la 850.000 euro in 2005, la peste 1,3 mil. euro in 2006.


    Sursa: Curierul National, 14 mai 2007

    mai mult

11.05.2007

  • Vescan: Am vandut actiuni ca sa strang bani de majorare (...)

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Titlurile Armax Gaz Medias au urcat de peste doua ori in ultimele saptamani, pe fondul unor tranzactii cu pachete importante care au schimbat semnificativ structura actionariatului companiei.

    Numai in ultima saptamana au fost transferate prin intermediul pietei RASDAQ actiuni ale producatorului de echipamente si instalatii industriale pentru gaz, reprezentand circa 35% din capitalul social, valoarea cumulata a acestor tranzactii ridicandu-se la circa 14,3 milioane de euro.

    Actionarul principal al companiei, Mircea Vescan, a fost raportat pe bursa cu vanzarea unui pachet de circa 6,2% din actiuni, acesta ramanand cu circa 36% din companie.

    'Am vandut actiuni pentru a face rost de bani in vederea participarii la majorarea de capital pe care intentionam sa o derulam in perioada urmatoare, care se va realiza cu aport din partea actionarilor', a declarat Mircea Vescan, directorul general al Armax Gaz Medias. Potrivit lui Vescan, pachetul de actiuni Armax vandut pe bursa zilele trecute a fost achizitionat de unul sau mai multe fonduri de investitii.

    Simona Olimpia Popescu, un alt actionar semnificativ al companiei, si-a lichidat participatia de 10,12% din actiunile Armax, iar firma Aldora din Medias si-a redus pozitia in cadrul societatii la o cota nesemnificativa, de la un pachet de circa 10% detinut anterior. In aceeasi perioada, fondul strain de investitii Roemenie & Bulgarije Fonds si-a redus participatia sub pragul de 5%.

    Compania vrea sa-si majoreze capitalul cu scopul de a moderniza sectia de prelucrare mecanica, investitiile in acest an urmand sa depaseasca 1,5 mil. euro.

    Aprecierea din ultima perioada a acestor actiuni a venit si in contextul in care compania a raportat in primul trimestru o cifra de afaceri de peste doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, pana la 1,87 mil. euro (6,3 mil. lei) si un profit dublu, de 0,1 mil. euro (0,4 mil. lei).

    'Activitatea companiei in prima parte a anului este in general slaba. Noi explodam ca cifra de afaceri in trimestrul patru al anului, ca urmare a activitatii sezoniere', a declarat Mircea Vescan.

    De la finele anului trecut, aceste titluri s-au apreciat de circa 6 ori, exceptand majorarea de capital derulata in aceasta perioada. La ultimul pret de inchidere de ieri, de 2,7 lei/actiune, capitalizarea companiei ajunge la 65,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2007'

    mai mult

  • Morgan Stanley a pus piciorul pe RASDAQ

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Morgan Stanley, una din cele mai mari banci de investitii din lume, a cumparat 6% din actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad, aceasta fiind prima achizitie cunoscuta a bancii pe piata locala.

    Banca ar putea actiona in numele unui client.

    Pachetul de actiuni cumparat valoreaza 4,5 milioane de euro la preturile la care sunt tranzactionate actiunile Imotrust pe piata RASDAQ.

    Actiunile Imotrust au fost unele dintre cele mai profitabile de pe piata de capital de la inceputul acestui an, pretul titlurilor crescand de peste 12 ori.

    Societatea a atras atentia investitorilor in principal datorita terenurilor si spatiilor comerciale detinute. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, Imotrust detine peste 20 de hectare de teren in intravilan, peste 150 de hectare de teren in extravilan, circa 120.000 de metri patrati de hale industriale aflate in diferite stadii de executie si peste 10.000 de metri patrati de birouri si spatii comerciale. Activitatea societatii se concentreaza in special in judetul Arad si alte judete din zona de vest a tarii.

    Cresterea puternica a actiunilor a fost alimentata de vanzarea de catre companie a unor pachete de actiuni proprii, care au sporit lichiditatea actiunilor. Imotrust este detinuta de grupul Codlea, care la randul lui este controlat de persoane fizice si societati din Arad.

    Morgan Stanley a intrat in mod direct pe piata autohtona de capital in februarie, alaturi de alte banci mari de investitii la nivel global, precum JP Morgan sau Lehman Brothers, cand a primit atestatul CNVM pentru a derula operatiuni pe piata.

    Cu toate acestea, reprezentantii Morgan Stanley au spus la acea data ca intrarea pe piata este un proces birocratic pe care banca de investitii l-a urmat in toate statele membre ale UE si ca nu intentioneaza sa aiba o prezenta fizica in Romania.

    Morgan Stanley are sub administrare active de 697 miliarde de dolari (516,3 miliarde de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2007

    mai mult

Pagina

inchide