Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

11.05.2007

  • Vescan: Am vandut actiuni ca sa strang bani de majorare (...)

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Titlurile Armax Gaz Medias au urcat de peste doua ori in ultimele saptamani, pe fondul unor tranzactii cu pachete importante care au schimbat semnificativ structura actionariatului companiei.

    Numai in ultima saptamana au fost transferate prin intermediul pietei RASDAQ actiuni ale producatorului de echipamente si instalatii industriale pentru gaz, reprezentand circa 35% din capitalul social, valoarea cumulata a acestor tranzactii ridicandu-se la circa 14,3 milioane de euro.

    Actionarul principal al companiei, Mircea Vescan, a fost raportat pe bursa cu vanzarea unui pachet de circa 6,2% din actiuni, acesta ramanand cu circa 36% din companie.

    'Am vandut actiuni pentru a face rost de bani in vederea participarii la majorarea de capital pe care intentionam sa o derulam in perioada urmatoare, care se va realiza cu aport din partea actionarilor', a declarat Mircea Vescan, directorul general al Armax Gaz Medias. Potrivit lui Vescan, pachetul de actiuni Armax vandut pe bursa zilele trecute a fost achizitionat de unul sau mai multe fonduri de investitii.

    Simona Olimpia Popescu, un alt actionar semnificativ al companiei, si-a lichidat participatia de 10,12% din actiunile Armax, iar firma Aldora din Medias si-a redus pozitia in cadrul societatii la o cota nesemnificativa, de la un pachet de circa 10% detinut anterior. In aceeasi perioada, fondul strain de investitii Roemenie & Bulgarije Fonds si-a redus participatia sub pragul de 5%.

    Compania vrea sa-si majoreze capitalul cu scopul de a moderniza sectia de prelucrare mecanica, investitiile in acest an urmand sa depaseasca 1,5 mil. euro.

    Aprecierea din ultima perioada a acestor actiuni a venit si in contextul in care compania a raportat in primul trimestru o cifra de afaceri de peste doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, pana la 1,87 mil. euro (6,3 mil. lei) si un profit dublu, de 0,1 mil. euro (0,4 mil. lei).

    'Activitatea companiei in prima parte a anului este in general slaba. Noi explodam ca cifra de afaceri in trimestrul patru al anului, ca urmare a activitatii sezoniere', a declarat Mircea Vescan.

    De la finele anului trecut, aceste titluri s-au apreciat de circa 6 ori, exceptand majorarea de capital derulata in aceasta perioada. La ultimul pret de inchidere de ieri, de 2,7 lei/actiune, capitalizarea companiei ajunge la 65,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2007'

    mai mult

  • Morgan Stanley a pus piciorul pe RASDAQ

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Morgan Stanley, una din cele mai mari banci de investitii din lume, a cumparat 6% din actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad, aceasta fiind prima achizitie cunoscuta a bancii pe piata locala.

    Banca ar putea actiona in numele unui client.

    Pachetul de actiuni cumparat valoreaza 4,5 milioane de euro la preturile la care sunt tranzactionate actiunile Imotrust pe piata RASDAQ.

    Actiunile Imotrust au fost unele dintre cele mai profitabile de pe piata de capital de la inceputul acestui an, pretul titlurilor crescand de peste 12 ori.

    Societatea a atras atentia investitorilor in principal datorita terenurilor si spatiilor comerciale detinute. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, Imotrust detine peste 20 de hectare de teren in intravilan, peste 150 de hectare de teren in extravilan, circa 120.000 de metri patrati de hale industriale aflate in diferite stadii de executie si peste 10.000 de metri patrati de birouri si spatii comerciale. Activitatea societatii se concentreaza in special in judetul Arad si alte judete din zona de vest a tarii.

    Cresterea puternica a actiunilor a fost alimentata de vanzarea de catre companie a unor pachete de actiuni proprii, care au sporit lichiditatea actiunilor. Imotrust este detinuta de grupul Codlea, care la randul lui este controlat de persoane fizice si societati din Arad.

    Morgan Stanley a intrat in mod direct pe piata autohtona de capital in februarie, alaturi de alte banci mari de investitii la nivel global, precum JP Morgan sau Lehman Brothers, cand a primit atestatul CNVM pentru a derula operatiuni pe piata.

    Cu toate acestea, reprezentantii Morgan Stanley au spus la acea data ca intrarea pe piata este un proces birocratic pe care banca de investitii l-a urmat in toate statele membre ale UE si ca nu intentioneaza sa aiba o prezenta fizica in Romania.

    Morgan Stanley are sub administrare active de 697 miliarde de dolari (516,3 miliarde de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2007

    mai mult

  • Actiuni Transelectrica pentru fostii proprietari

    Gandul   TEL

    ___
    Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va transmite, incepand de astazi, celor 700 de fosti proprietari de imobile nationalizate care au cerut despagubiri in actiuni, propuneri de a accepta plata sub forma de titluri Transelectrica. Actiunile reprezinta 4,09% din capitalul Transelectrica, disponibilul de actiuni fiind de 5%. Persoanele care vor primi notificarile de la MEF trebuie sa raspunda in termen de 30 de zile daca sunt de acord cu primirea de titluri Transelectrica, lipsa unui raspuns urmand sa fie consemnata ca un refuz. Sumele vor acoperi integral valoarea titlurilor nominative de despagubire, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Persoanele indrep-tatite vor primi un anumit numar de actiuni, valoarea unei actiuni fiind stabilita la 31,54 lei, ca medie a cotatiilor bursiere din ultimele trei luni.

    Valoarea nominala a titlurilor este de 29,9 milioane de lei, iar valoarea de piata este de circa 144 milioane de lei, conform celor mai recente cotatii ale titlurilor Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile Transelectrica erau tranzactionate, ieri, la BVB la 47,9 lei. Despagubirile se acorda doar pentru persoanele care au depus cereri anterior constituirii Fondului Proprietatea.

    Sursa: Gandul, 11 mai 2007

    mai mult

  • Flamingo isi vinde sediul central

    Cotidianul   

    ___
    Exclusiv. Compania cere pina la 10 milioane de euro, bani necesari pentru investitii.

    Grupul Flamingo intentioneaza sa renunte la cladirea din Otopeni, unde compania isi are birourile, pentru a avea mai multi bani de dezvoltare. Oficialii companiei sustin ca nu sint inca in discutii cu nici o alta companie, dar si-au stabilit targetul: vor s-o vinda cu 10 milioane de euro. “Este o investitie imobiliara care ajunge la apogeu, iar daca gasim clienti care sa ofere cit vrem noi, o sa vindem”, ne-a declarat Dragos Simion, vicepresedinte in Consiliul de Administratie al companiei. Potrivit acestuia, cladirea valoreaza intre 5 si 10 milioane de euro.

    Cladirea Flamingo are un teren de 8.600 mp, un depozit de 1.400 mp si birouri de 2.500 mp.

    In cazul in care Flamingo isi va gasi un cumparator, banii obtinuti vor merge in dezvoltarea retelei de magazine. Altfel, o parte din investitiile planificate de companie in dezvoltarea afacerii s-ar putea intinde pe o perioada mai mare. “Este o chestiune de timp. Ne putem dezvolta intr-un ritm mai accelerat sau mai lent. Am putea amina o parte din investitii pe doi ani si jumatate. In felul acesta cistigam insa un an si jumatate, ceea ce conteaza foarte mult”, ne-a mai spus Simion.

    Oficialii Flamingo au declarat recent ca anul acesta vor sa deschida zece magazine Flanco World, astfel incit reteaua sa ajunga la o suprafata totala de 60.000 de metri patrati pina la finele acestui an si la 75.000 de metri patrati pina la finele lui 2008. Asta, cu toate ca grupul Flamingo, cu Flanco inclus, a inregistrat anul trecut pierderi brute de 14,9 milioane de euro.

    Presedintele CA al Flamingo considera aceasta posibila tranzactie si ca pe o afacere imobiliara. “Vrem sa vindem si pentru ca avem nevoie de cash flow, dar si pentru ca vedem in asta o afacere imobiliara. Este mai degraba o miscare oportunista”, mai spune oficialul Flamingo.

    In ceea ce priveste spatiul care va gazdui birourile companiei dupa vinzare, Simion sustine ca nu s-a luat inca nici o decizie, dar a adaugat ca este posibil sa recurga la inchiriere pe termen scurt.

    Sursa: Cotidianul, 11 mai 2007

    mai mult

  • Rompetrol a inaugurat prima benzinarie din Franta sub brand propriu

    BankNews.ro   RRC

    ___
    Rompetrol a inaugurat, joi, prima benzinarie sub brand propriu pe reteaua franceza de autostrazi la Arzens, langa Carcassone, lansand, de asemenea, in premiera, biocobustibilul superetanol E85, potrivit unui comunicat al companiei. Potrivit comunicatului, compania intentioneaza sa echipeze, pana la sfarsitul anului 2007, aproximativ 30 de statii de benzina pentru distributia de Super Etanol E85, care contine 85% etanol si 15% benzina.

    De asemenea, reprezentantii companiei anunta ca, tot pana la finele anului 2007, Rompetrol intentioneaza sa deschida in Franta zece noi benzinarii sub brand propriu, majoritatea pe autostrazi.

    ' Pe langa introducerea celor mai inalte standarde de calitate la produsele si serviciile furnizate consumatorilor francezi, dezvoltarea continua a Rompetrol si Dyneff pe piata franceza va avea un impact pozitiv asupra pietei de munca locale, creand noi locuri de munca si oportunitati de afaceri ', a spus directorul general al The Rompetrol Group, Dinu Patriciu, potrivit comunicatului.

    De asemenea, Dinu Patriciu a anuntat numirea lui Laurent Sancier in functia de director general al Dyneff Group pentru Franta si Spania. Acesta urmeaza sa preia functia incepand cu data de 21 mai si va raspunde de dezvoltarea si cresterea operatiunilor companiei in cele doua tari. Sancier a lucrat aproape 30 de ani la compania Shell, ultima functie ocupata fiind cea de director al Shell France si Retail General Manager pentru Franta si Benelux, avand responsabilitati legate de operatiunile de distributie din Marea Britanie, Franta si Africa.

    Evenimentul de joi a fost relatat in presa franceza, cotidianul Le Figaro publicand un articol prin care anunta 'venirea companiei romanesti Rompetrol pe autostrazile franceze'.

    La finele lunii martie, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, declara, intr-un interviu, ca, pana in septembrie 2007, toate benzinariile Dyneff, mai putin cele din mediul rural, vor functiona sub marca Rompetrol. 'Avem insa un proces de construire continua si vom participa la licitatii pentru alte amplasamente pe autostrazi', a explicat Patriciu.

    In privinta costurilor acestui proces, Patriciu a aratat ca o benzinarie amplasata pe autostrada poate costa chiar si in jur de patru-cinci milioane de dolari. 'Pentru intregul proces de transformare a statiilor Dyneff am alocat 25 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiti in acest an', a precizat Patriciu.

    Presedintele grupului a mai spus ca, pana la finele anului, va face publica si o decizie in ceea ce priveste extinderea brandului Rompetrol in Spania.

    Potrivit acestuia, Rompetrol urmareste achizitionarea unei rafinarii in bazinul Marii Mediterane, in Franta sau Italia, care sa alimenteze benzinariile din sudul Frantei, 'dar nu numai acestea'. 'In prezent, producem patru milioane de tone de carburanti, dar vindem 7,5 milioane de tone, astfel ca trebuie sa ne echilibram. Vrem sa achizitionam aceasta rafinarie cat mai curand, dar procesul este deosebit de complex', a aratat Patriciu.

    Acesta a explicat ca nu se poate estima in prezent care vor fi fondurile alocate de Rompetrol pentru achizitionarea acestei capacitati. 'Astfel de procese dureaza cu lunile, uneori cu anii. Depinde de capacitate si de alte multe lucruri. Oricum, avem capacitatea de a finanta o astfel de achizitie', a mai spus Patriciu.

    Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005. Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la sfarsitul lui 2005 si opereaza o retea de 226 de benzinarii in Franta si depozite in Spania si Franta.

    Sursa: BankNews.ro, 11 mai 2007'

    mai mult

10.05.2007

  • Eurocopter reia atacul IAR Ghimbav

    Ziua   IARV

    ___
    Compania franceza reintra in cursa pentru privatizarea societatii brasovene dupa ce AVAS i-a admis contestatia impotriva deciziei de respingere a ofertei

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va incepe negocierile pentru privatizarea IAR Ghimbav cu Eurocopter, dupa ce a admis contestatia depusa de firma franceza, singurul ofertant pentru producatorul aeronautic, impotriva deciziei de respingere a ofertei.

    'AVAS a analizat contestatia depusa de Eurocopter si a decis ca, data fiind comasarea prin absorbtie a AVAS cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie care s-a desfiintat, rezulta ca, dupa intrarea in vigoare a OUG 101/2006, toate procedurile de privatizare demarate de OPSPI sunt supuse legislatiei AVAS. Astfel, AVAS va continua procedura de privatizare a IAR Ghimbav cu ofertantul Eurocopter SAS Franta', se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Producatorul francez a depus pana la data limita, 14 decembrie 2006, singura oferta pentru IAR, care a fost respinsa de comisia de privatizare a firmei in sedinta din 20 aprilie.

    Sindicatele au incheiat greva generala

    Pe de alta parte, ieri, angajatii IAR Ghimbav au incheiat greva generala si s-au intors in sectii dupa doua zile in care au refuzat sa munceasca, transmite corespondentul Mediafax. Decizia de reincepere a lucrului a fost luata dupa ce conducerea uzinei si reprezentantii AVAS au cazut de acord, la intalnirea de marti, asupra anumitor aspecte privind salariile compensatorii in caz de disponibilizare dupa privatizarea societatii.'Solutiile oferite sunt acceptabile pentru noi. Mai urmeaza ca aceste solutii sa fie semnate si de Biroul executiv al Consiliului de Administratie pana la sfarsitul acestei saptamani pentru a se inchide conflictul de munca', a declarat liderul de sindicat. Potrivit sursei citate, s-a convenit si asupra cuantumului platilor compensatorii acordate in cazul disponibilizarilor, pe patru paliere de varsta. Astfel, persoanele cu varsta sub 35 de ani vor primi in momentul disponibilizarii 16 salarii tarifare, cei cu varsta intre 35 si 45 de ani - 26 de salarii tarifare, intre 45 si 55 de ani - 38 de salarii tarifare, iar cei cu varsta de peste 55 de ani - 40 de salarii tarifare.

    Aproximativ 60% dintre angajatii uzinei se incadreaza in cel de-al treilea palier de varsta, respectiv 45 - 55 de ani. Cei aproximativ 900 de angajati ai uzinei de elicoptere IAR Ghimbav, din judetul Brasov, au intrat in greva generala, luni dimineata, refuzand sa mai lucreze pe o perioada nelimitata.

    Sursa: Ziua, 10 mai 2007'

    mai mult

  • Bogdan Stanca, Avicola Buzau: Asteptam fondurile europene pentru a demara investitii de 26 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bogdan Stanca, unul dintre cei trei actionari ai grupului de firme Aaylex, care detine Avicola Buzau, spune ca grupul va investi peste 26 mil. euro in dezvoltarea productiei de carne de pui, desi anul trecut cifra de afaceri obtinuta de Avicola Buzau a scazut cu 2,8 mil. euro fata de 2005.

    Stanca a declarat ca cea mai mare parte a investitiei va fi destinata construirii unei noi ferme de pui si dezvoltarii distributiei. 'La Avicola Buzau avem in desfasurare in acest moment o investitie de 4,2 milioane de euro pentru un proiect greenfield, care consta in construirea unei noi ferme de pui in judetul Buzau, la 5 kilometri de sediul central al companiei', a declarat Bogdan Stanca.

    Desi virusul gripei aviare a transformat anul 2006 intr-unul dificil pentru producatorii de carne de pui, Stanca este de parere ca acesta a avut un impact mai mare asupra preturilor decat asupra consumului de carne de pui.

    'In Romania s-a creat o stare de panica inutila cu aceasta gripa aviara. In toata industria s-au pierdut multi bani. Anumiti producatori s-au speriat efectiv si n-au mai populat fermele. Cei care au populat in continuare ca noi, au avut pierderi, dar din cauza scaderii pretului de cost, deoarece romanii au continuat sa cumpere si sa manance pui, numai ca s-a facut presiune foarte mare pe pret' , a explicat actionarul Aaylex.

    Producatorii de carne de pasare au fost nevoiti sa reduca preturile cu 1,5 si 2 lei pe kilogram, potrivit jucatorilor din industrie. Scaderea preturilor cumulata cu scaderea consumului intern si cresterea importurilor a adus la acel moment pierderi de 35 de milioane de euro, pierderi care s-au vazut si in rezultatele financiare pe 2006 ale producatorilor locali.

    Repozitionarea preturilor i-a tinut in loc si pe ceilalti producatori din piata, atat Agricola Bacau cat si Transavia, doi dintre principalii producatori, inregistrand anul trecut rezultate sub estimarile initiale.

    Noua ferma a Avicola Buzau va avea 18 hale si va fi cea de-a doisprezecea unitate a companiei, care mai detine zece ferme in Buzau si una in Galati. Potrivit reprezentantului companiei, o parte din aceasta investitie este realizata prin intermediul unui program Sapard in valoare de 2 mil. euro. Lucrarile la noua ferma au inceput in februarie 2007, iar Stanca estimeaza ca prima productie va avea loc pana la sfarsitul acestui an.

    'Intentionam sa triplam capacitatea de productie pana la jumatatea anului 2009, pentru a face fata concurentei de pe piata locala in urma integrarii Romaniei in UE', a spus Stanca.

    Reprezentantul Aaylex a adaugat ca anul trecut capacitatea totala de productie a companiei Avicola Buzau a fost de 10.000 de tone de carne abatorizata, ceea ce inseamna ca producatorul va atinge in urmatorii doi ani o capacitate de productie anuala totala de 30.000 de tone.

    'Suntem putin intarziati cu investitiile. Desi deja avem terenurile necesare si proiectele pentru ele, din cauza faptului ca nu exista metodologie de a accesa fondurile postaderare nu stim exact cum sa procedam. Ar fi o greseala sa ne apucam de investitii acum si sa nu obtinem o parte din fonduri', a explicat Stanca.

    Potrivit actionarului Aaylex, tendinta actuala din sistemul agricol romanesc este de a sparge in sume mici fondurile structurale pentru a ajuta la o dezvoltare rurala pe ferme mici familiale.

    'Din punctul nostru de vedere acest lucru este o greseala, deoarece niciodata aceste ferme nu vor putea sa produca la nivel de cost redus si atunci incet-incet vor da faliment sau vor fi cumparate de investitori foarte mari din afara sau din tara, pentru a le reuni', a spus el.

    Din acest motiv, compania doreste sa dezvolte, incepand cu sfarsitul anului 2008, un proiect de colaborare cu mici investitori pentru reunirea unor ferme familiale de crestere a pasarilor.

    'Ne-am gandit la un proiect financiar din care o parte din finantare este asigurata de noi, iar o parte din fondurile structurale. Proiectul va consta in formarea unei familii de ferme pe care le vom dezvolta, le vom oferi furaje si le vom asigura conditiile medicale necesare. In general, daca micii investitori au terenul necesar, un proiect poate costa si 200.000 de euro', a spus el.

    Aaylex isi comercializeaza o parte din productie printr-un lant de 18 magazine proprii sub brandul Cocorico, 15 dintre ele fiind situate in Bucuresti, iar restul in Buzau.

    'Evolutia acestui lant de magazine depinde foarte mult de cum se vor dezvolta marile magazine de retail si cele de cartier. Strategia noastra pe magazine a fost sa vindem numai in piete si sa avem magazine specializate numai pe carne de pui. Daca pietele agro alimentare vor disparea, este probabil ca si magazinele noastre sa dispara', a explicat el.

    Compania nu este prezenta in toate lanturile mari de magazine din piata, produsele Aaylex fiind intalnite doar in Billa, Mega Image, Gima, Cristim, Kaufland, Cora, Angst, Can Serv, Pic sau Auchan. Aaylex este de asemenea furnizorul local al lanturilor de fast-food KFC.

    'Am incercat sa pastram un balans, care se misca intre comercializarea produselor in proportie de 40% pe piata traditionala si 60% prin retail, iar uneori balanta atinge chiar 50% si 50%', a spus Bogdan Stanca.

    Lanturile mari de magazine au inceput sa influenteze foarte mult afacerile producatorilor prin practicarea unor preturi scazute. Astfel, in timp ce preturile la materiile prime si utilitati au crescut, producatorii incearca sa mentina preturile la acelasi nivel ca in urma cu doi, trei ani.

    'Am facut investitii pentru a reduce costurile si am reorganizat anumite departamente care aveau costuri mai mari, iar in prezent avem costuri similare cu cele ale firmelor din comunitatea europeana', a declarat Stanca.

    Producatorul vinde in proportie de 90% carne refrigerata, sub brandul Cocorico, cele mai vandute produse ale companiei fiind puiul intreg si puiul transat.

    Desi in ultimii doi ani investitiile totale in promovare media ale producatorilor de preparate din carne s-au dublat pana la 60 de milioane de euro (valoare calculata in rate card), Aaylex nu este interesat deocamdata sa investeasca in promovare.

    'Noi facem marketing direct, nu prin reclama. Am avut pana acum un an-doi reclame, mai mult radio. Am participat la reclama generala facuta de Asociatia Crescatorilor de Pasari pentru a reda increderea consumatorului in carnea de pui, dar nu consider ca este necesara in acest moment reclama de brand. Poate vom face asta atunci cand vom creste productia', a declarat reprezentantul Aaylex.

    Grupul de firme Aaylex este format din companiile Aaylex Trading (partea centrala a grupului, care actioneaza in toate domeniile in care actioneaza si toate celelalte firme), Aaylex Distribution (distributia pentru toate firmele Aaylex din industria alimentara), Avicola Buzau (cresterea pasarilor), Lipia(cu activitate in piata preparatelor din panificatie) si Simex (companie cu activitati in domeniul imobiliar).

    Potrivit informatiilor oferite de companie, grupul Aaylex a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 214 mil. lei (60,7 mil. euro), in crestere cu 12% fata de anul precedent si estimeaza pentru 2007 o crestere de 10%, ceea ce ar duce afacerile Aaylex la 235 mil. lei.

    Aaylex, companie din a carui actionariat fac parte Bogdan Stanca, Viorel Gavril Fetinca si Bogdan Gruia, detine 66,06% din actiunile producatorului de carne de pui Avicola Buzau. Din afacerile totale inregistrate anul trecut de Aaylex, 80,2 de mil. de lei(22,7 mil. euro) au fost obtinute de Avicola Buzau, in scadere cu 15% fata de 2005 cand obtinea 92,5 mil. lei(25,5 mil. euro). Scaderea a fost resimtita si in profit care s-a diminuat de aproximativ opt ori in 2006 comparativ cu anul precedent, de la 7,9 mil. lei pana la 900.000 de lei.

    Principalii competitori ai companiei Aaylex din piata interna a carnii de pui sunt Agricola International Bacau, Agrisol International, Avicola Calarasi si Transavia Alba Iulia.

    Aaylex in cifre:

    # 3 - numarul actionarilor care detin Aaylex: Bogdan Stanca, Viorel Gavril Fetinca si Bogdan Gruia

    # 5 - firme formeaza grupul Aaylex: Aaylex Trading, Aaylex Distribution, Avicola Buzau, Lipia si Simex.

    # 10% - cresterea cifrei de afaceri estimata pentru 2007

    # 18 - numarul magazinelor detinute de Aaylex sub brandul Cocorico

    # 26 - mil. euro este suma care va fi investita de grup in urmatorii trei ani

    # 60,6% - actiunile Aaylex la Avicola Buzau

    # 60,7 - milioane de euro a fost cifra de afaceri a grupului Aaylex in 2006.

    # 10.000 - de tone de carne abatorizata este capacitatea actuala de productie

    # 30.000 - de tone de carne abatorizata este capacitatea de productie pe care compania vrea sa o atinga in 2009

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 mai 2007
    '

    mai mult

  • Afacerile Armax Gaz s-au dublat in primul trimestru, la 6,3 mil. lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Afacerile Armax Gaz Medias au crescut in primul trimestru cu 97,8% fata de perioada similara din 2006, la 6,3 mil. lei, iar profitul s-a dublat, la 403.813 lei. Compania a inregistrat in primele trei luni din 2007 venituri de 8,2 mil. lei, mai mari cu 56% in comparatie cu aceeasi perioada din 2006, iar cheltuielile au crescut cu 54,1%, la 7,8 mil. lei. Veniturile firmei au atins anul trecut nivelul de aproximativ 60 de mil. lei, in crestere cu 62%, iar profitul net al companiei a crescut usor, de la 5,31 mil. lei la 5,43 mil. lei. Simona Olimpia Popescu a vandut, in sedinta de luni, un pachet de 7,89 mil. titluri Armax, respectiv 9,78% din capital, potrivit raportarilor pietei RASDAQ. La finele lunii aprilie, firma de constructii Aldona Medias si-a redus participatia la Armax Gaz sub 5%, dupa ce a vandut 6,93% din titlurile Armax. Principalul actionar al companiei din Medias este directorul general Mircea Simion Vescan, cu o participatie de 42,3%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 mai 2007

    mai mult

  • BVB va pastra pe Rasdaq 150 de companii performante

    Curierul National   

    ___
    Celelalte vor intra pe sistemul alternativ de tranzactionare

    Bursa de Valori Bucuresti a transmis Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare un proiect de completare a Codului Bursei cu prevederi privind infiintarea unei noi categorii si autorizarea functionarii sistemului alternativ de tranzactionare, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica.

    Bursa a solicitat infiintarea unei categorii suplimentare, a patra, aceasta urmand sa reuneasca companii performante transferate de pe fosta Bursa Rasdaq, a spus Stoica.

    'Bursa sustine ca anumite societati sa poata sa propulseze pe o categorie suplimentara denumita Rasdaq, pentru a pastra si brandul. Pe Rasdaq au fost multe companii listate. Doar circa 150 au capacitatea sa faca performanta. Celelalte ar urma sa ramana pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS)', a aratat Stoica.

    In prezent, piata reglementata la vedere administrata de BVB cuprinde trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit si organismele de plasament colectiv.

    Sistemul alternativ va cuprinde companii care nu indeplinesc criteriile legate de performantele financiare, lichiditate si alti indicatori, impuse pentru piata reglementata.

    Codul Bursei, care a intrat in vigoare in luna septembrie a anului trecut, include toate reglementarile aplicabile pietei spot si urmeaza sa fie completat si cu prevederi referitoare la piata la termen, respectiv tranzactionarea instrumentelor financiare derivate. Procedura de aprobare a Codului de catre CNVM a durat circa un an, neintelegerile dintre autoritatea pietei de capital si BVB culminand in luna septembrie a anului trecut, cand Comisia a emis un comunicat prin care avertiza Bursa ca ar putea primi sanctiuni. Principala solicitare a CNVM a fost legata de obligativitatea inserarii in textul Codului a prevederilor ce tin de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei.

    BVB va propune Bursei din Tokyo dubla listare

    Bursa de Valori Bucuresti va propune reprezentantilor Bursei din Tokyo dubla listare a anumitor companii, tranzactionate in prezent doar pe una dintre cele doua piete, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica.

    'Cooperarea cu alte Burse este foarte importanta pentru noi, in conditiile globalizarii pietei de capital. Nu exista nicio indoiala ca piata de capital este esentiala pentru dezvoltarea economiei. Bursele trebuie sa-si asume responsabilitatea. Totodata, trebuie sa colaboreze unele cu altele pentru promovare reciproca si dezvoltare', a spus Eisuke Nagatomo, director general al Bursei din Tokyo.

    Reprezentantul Bursei din Tokyo a mentionat ca numarul companiilor listate la BVB este redus, subliniind ca ar trebui atrase si firme din domeniul industrial.

    Totodata, Bursa din Romania va folosi experienta Bursei din Tokyo in ceea ce priveste instrumentele financiare si piata speciala pentru companiile de dimensiuni mici.

    Bursa din Tokyo si-a aratat interesul pentru atragerea sectorului industrial romanesc si este dispusa sa acorde consultanta specialistilor romani pentru realizarea acestui scop, a declarat Nagatomo.

    Memorandumul de Intelegere de acum 8 ani a constituit cadrul pentru colaborarea dintre cele doua institutii.

    Reprezentii Bursei japoneze s-au declarat dispusi sa impartaseasca experienta pe care au acumulat-o in timp pentru ca sectorul industrial romanesc sa fie mult mai bine reprezentat la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Curierul National, 10 mai 2007'

    mai mult

09.05.2007

  • Transelectrica face prima investitie din banii de pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Transelectrica a semnat ieri, cu consortiul format din companiile Energomontaj si ABB Romania, contractul pentru modernizarea statiei de transformare de la Isalnita, proiect de 43,3 milioane de lei (12,7 milioane de euro), lucrarile urmand sa fie realizate in perioada 2007-2009. 'Aceasta este prima investitie care se realizeaza integral din fondurile obtinute de Transelectrica din listarea la BVB prin oferta publica initiala', au declarat reprezentantii Transelectrica. Un pachet de 10% din actiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 mai 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide