Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.05.2007

  • Profit in crestere cu 18,7% pentru Comelf Bistrita, la trei luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMF

    ___
    Comelf Bistrita a inregistrat, in primele trei luni, un profit net de 870.403 lei (circa 260.000 de euro), in crestere cu 18,7% comparativ cu rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut, in conditiile unui castig din exploatare de 1,46 milioane lei, diminuat de o pierdere la nivel financiar de 460.184 lei. Cifra de afaceri a urcat cu 4,7 milioane lei, ajungand la 27,4 milioane lei (8,1 milioane de euro), iar veniturile totale s-au cifrat la aproape 27,7 milioane lei, in crestere cu 12%, potrivit datelor furnizate de societate Bursei de Valori Bucuresti. Cheltuielile efectuate de companie au totalizat 26,6 milioane lei, cu 11,7% peste sumele platite in primul trimestru al anului trecut.Comelf estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 110 milioane de lei, in crestere cu aproape 10% fata de nivelul de 100,4 milioane lei din 2006, si un profit de 5,2 milioane de lei, cu peste 50% mai mare fata de nivelul de 3,6 milioane lei consemnat anul trecut, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 mai 2007

    mai mult

  • Zentiva detine 6,2% din piata de retail a industriei farmaceutice

    Smart Financial   SCD

    ___
    La numai un an de la integrarea cu succes a operatiunilor Zentiva in Romania, compania a reusit sa castige 1,5% cota de piata din segmentul de retail evaluat la 4,6 miliarde RON, ajungand la un nivel de 6,2% pe cel mai important segment de piata. In anul 2007, Zentiva intentioneaza sa lanseze pe piata cel putin 6 produse noi, dintre care 3 au fost deja lansate in primul trimestru, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis www.SMARTfinancial.ro.

    'Evolutia activitatii din Romania reflectata atat in ponderea vanzarilor din cadrul Grupului, cat si in dinamica inregistrata raportata la piata, confirma o data in plus ca strategia de dezvoltare a Grupului pe pietele in care activeaza functioneaza si la noi in tara', a declarat Mariana Wencz, Country General Manager Zentiva SA.

    'Aceasta directie se bazeaza in principal pe dezvoltarea sistemului de asistenta primara din Romania, prin introducerea de tratamente generice moderne, la preturi accesibile. Strategia implementata de Zentiva a functionat in tarile care au parcurs un traseu similar Romaniei si are ca impact principal cresterea numarului de pacienti tratati modern, cu aceleasi costuri pentru bugetul de sanatate'.

    Dupa numai 1 an de la integrarea operatiunilor din Romania in cadrul Grupului, Zentiva a reusit sa castige 1,5% din piata de retail, evaluata anualizat la 4,6 miliarde RON, conform vanzarilor realizate de producatorii de medicamente in Romania pe primul trimestru al anului 2007, comparativ cu datele inregistrate pe primul trimestru al anului 2005.

    'Piata de retail reprezinta mai mult de 80% din piata totala si are o dinamica exploziva datorata competitiei puternice intre producatorii de medicamente, consolidarii segmentului de distributie si a demararii proiectelor de asistenta primara prin transferul programelor nationale in farmacii', a explicat Mariana Wencz. 'In acest cadru, castigarea a 1,5% cota de piata intr-o perioada atat de scurta reprezinta intr-adevar o performanta'.

    Valoarea vanzarilor produselor preluate de la fosta Sicomed au reprezentat 57,7% din totalul vanzarilor Zentiva in primul trimestru al anului 2007. In ceea ce priveste produsele in promovare, acestea au inregistrat 70,7% din totalul vanzarilor Zentiva in Romania, remarcandu-se evolutii remarcabile pentru marcile de renume international Zentiva precum Simvacard (cardiovascular), Azitrox (antibiotic), Rispen (antipsihotic), Tralgit (analgezic), Helicid (antiacid) sau Fokusin (urologie).

    'Evolutia remarcabila a produselor in promovare se datoreaza atat calitatii si preturilor accesibile, dar mai ales proiectelor de informare si educare pe care Zentiva le implementeaza in Romania. Numai in primele 3 luni ale anului 2007 am reusit sa dezvoltam astfel de proiecte pentru peste 7500 de medici de familie, prin implicarea specialistilor in educarea acestora in cadrul unor simpozioane sau mese rotunde', a comentat Mariana Wencz.

    'Proiectele de informare si educare adresate direct medicilor si farmacistilor reprezinta un pilon cheie in dezvoltarea sistemului de asistenta primara, avand ca obiectiv principal cresterea numarului de pacienti tratati corect, modern si pe termen lung'.

    Pe parcursul anului 2006, Zentiva a primit 42 de autorizatii de punere pe piata si au fost lansate peste 10 marci generice Zentiva de renume international. In anul 2007, Zentiva intentioneaza sa lanseze pe piata cel putin 6 produse noi, dintre care 3 au fost deja lansate cu succes in primul trimestru: Zenra (CVS), Amyx (diabet) si Lindaxa (metabolism).

    'Zentiva va continua sa investeasca atat in lansarea de produse noi, cat si in dezvoltarea proiectelor de educare la nivel national, avand ca principal scop sustinerea strategiei de dezvoltare a sistemului de asistenta primara', a concluzionat Mariana Wencz.

    Sursa: SMARTfinancial.ro , 18 mai 2007
    '

    mai mult

17.05.2007

  • Profitul Petrom s-a prabusit in trimestrul I

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Profitul celei mai mari companii romanesti, Petrom, a scazut in primul trimestru cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la o valoare de 112 mil. euro. Cauza este cresterea cheltuielilor operationale, in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 8%, pana la 815 mil. euro.

    Compania este mult sub estimari la profit si peste buget la cifra de afaceri, conform bugetului pe tot anul 2007, pentru care si-a proiectat un profit net in scadere cu doar 24%, la o cifra de afaceri mai redusa cu 18%.

    Petrom a mai anuntat ieri schimbari in conducere. Odata cu rezultatele financiare, Petrom a anuntat schimbari majore in structura de management a companiei. Werner Schinhan, care ocupa functia de director general executiv adjunct al Petrom, se va retrage la sfarsitul anului acesta.

    Schinhan este considerat a fi omul din umbra prin intermediul caruia se deruleaza intreaga strategie a austriecilor in legatura cu dezvoltarea Petrom.

    In prezent, Schinhan raspunde de relatia cu investitorii, trezorerie, afaceri corporative, juridic, gaze si Doljchim. Gerald Kappes, actualul director al departamentului de procurement OMV, va prelua activitatile de gaze naturale si Doljchim. Functiile corporatiste (juridic, relatia cu investitorii, trezorerie) vor fi transferate catre Mariana Gheorghe si Reinhard Pichler, actualul director financiar al Petrom.

    Compania pune ingustarea drastica a marjei pe seama ieftinirii titeiului si pe scaderea dolarului fata de leu.

    'In primele trei luni ale anului ne-am confruntat cu un mediu mai putin prielnic, caracterizat printr-un pret mai scazut al titeiului si de aprecierea puternica a monedei nationale care au avut un impact negativ asupra rezultatelor noastre. Declinul natural al productiei, pe care estimam sa-l stabilizam incepand cu finele acetui an, a influentat de asemenea rezultatele', a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

    Cifra de afaceri a companiei a scazut in special din cauza reducerii cu 48% a cantitatilor de produse petroliere exportate, coroborata cu reducerea preturilor la titei.

    Decizia orientarii mai mult spre piata interna s-a facut pe fondul unei cereri mai mari pe piata locala. Pretul intern realizat la titei a scazut cu 9% la 48,49$/baril fata de aceeasi perioada a anului trecut. 'Cred totusi ca in trimestrul al doilea compania isi va mai reveni, avand in vedere ca media pretului titeiului pe primul trimestru a fost de aproximativ 50 dolari/baril, iar in prezent pretul titeiului este in jurul pragului de 60 dolari/baril', a declarat Adrian Danciu, analist in cadrul Broker Cluj.

    Productia vanduta a companiei a ajuns la 356,3 mil. euro, in scadere cu 47% fata de primul trimestru din 2006.

    In acelasi timp, veniturile din vanzarea marfurilor s-au dublat pana la o valoare de 458 mil. euro, in ciuda faptul ca pe piata locala pretul produselor petroliere a inregistrat un regres intre 4%-9%.

    Desi productia companiei a scazut cu 6%, pretul la titei a scazut si el, iar vanzarile de retail s-au diminuat cu 18%, costurile de exploatare ale companiei s-au apreciat cu 13%, pana la o valoare de 750 mil. euro. Numarul salariatilor a fost redus cu aproximativ 10.000 fata de primele trei luni ale 2006, cheltuielile salariale fiind in scadere usoara fata de anul trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 mai 2007'

    mai mult

  • Profitul Dafora a scazut cu 34%, in primul trimestru

    Wall-Street.ro   DAFR

    ___
    Compania de foraj petrolier si constructii Dafora Medias, listata pe Rasdaq, a afisat un profit net de 121.837 lei, in scadere cu 34%, si afaceri de 39,9 milioane lei, cu 35% mai mari, comparativ cu nivelurile din intervalul similar din 2006, potrivit raportului remis pietei Rasdaq.

    In primele trei luni din 2006, compania a afisat un profit net de 185.837 lei si o cifra de afaceri de 29,52 milioane lei, informeaza NewsIn. In perioada ianuarie-martie 2007, veniturile totale au crescut cu 53,5%, de la 34,3 milioane lei in primul trimestru din 2006, pana la 52,72 milioane lei. Cheltuielile totale au crescut cu 53,9%, in primul trimestru din acest an, pana la 52,56 milioane lei, comparativ cu perioada echivalenta din 2006, cand cheltuielile au fost de 34,15 milioane lei. in trimestrul I din 2007, cheltuielile totale au avansat mai mult decat veniturile totale, pe fondul cresterii cheltuielilor financiare de 5,3 ori, pana la 1,176 milioane lei.

    Pentru anul 2007, conducerea companiei isi propune o crestere a profitului net cu 40% fata de anul 2006, pana la 14,44 milioane lei. Prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2007, se urmareste atingerea unui nivel al veniturilor de 211,335 milioane lei in crestere cu 26% fata de anul trecut. Cheltuielile companiei ar putea creste cu 24% pana la 194,142 milioane lei. in anul 2007, compania va investi peste 16,41 milioane euro in instalatii de foraj, utilaje pentru terasamente, mijloace de transport si in constructia unor campusuri de cazare a personalului, cu capacitati intre 60-120 locuri.

    Actionarii companiei Dafora Medias au aprobat, la mijlocul lunii februarie, majorarea capitalului social de zece ori, cu 92,26 milioane lei, de la 9,22 milioane lei pana la pana la 101,49 milioane lei (peste 30 milioane euro). Actionarii companiei au subscris aproximativ 90% din titlurile emise in cadrul majorarii capitalului, potrivit declaratiilor unor oficiali din cadrul companiei.

    Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul DAFR. Capitalizarea Dafora este de 86,73 milioane lei (26,46 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,94 lei pe actiune, stabilita in sedinta de miercuri.

    Dafora Medias a obtinut anul trecut un profit net de 10,26 milioane lei, cu 58% mai mare decat in anul anterior, pe seama dezvoltarii sustinute a activitatii de constructii. Dafora a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 151,55 milioane lei, cu 13% mai mare decat cea realizata in anul anterior, de 134,48 milioane lei.

    Sursa: Wall-Street.ro, 17 mai 2007

    mai mult

  • Piata farmaceutica si-a marit cresterea anuala la 23,4% dupa T1

    DailyBusiness.ro   ATB  BIO  SCD

    ___
    Piata farmaceutica romaneasca a crescut in perioada aprilie 2006 - martie 2007 cu 23,4%, pana la 5,79 mld. lei (1,77 mld. euro), comparativ cu perioada similara din anul anterior, marcand un inceput de an optimist, conform raportului dat publicitatii, miercuri, de Cegedim.

    Cresterea pe perioada aprilie 2006 - martie 2007 (MAT 1 2007) a intrecut asteptarile analistilor, tinandu-se cont de cresterea de 19,2% inregistrata in anul 2006. Valoarea pietei corespunzatoare primului trimestru al anului 2007 a fost de 1,56 miliarde lei (479 milioane euro).

    Pe segmentul de retail, piata farmaceutica a crescut in perioada MAT 1 2007 cu 29,5%, fata de aprilie 2005 - martie 2006 (MAT 1 2006), pana la valoarea de 4,63 miliarde lei (1,42 miliarde euro). Valoarea pietei de retail in primul trimestru al anului curent a fost de 1,27 miliarde lei (390,9 milioane euro). Piata de retail reprezinta 80,1% din valoarea totala a pietei farmaceutice romanesti.

    In acelasi timp, valoarea pietei de spital a inregistrat o crestere lenta, de 3,8% in MAT 1 2007, insumand 1,15 miliarde lei (352,9 milioane euro), respectiv 287,7 milioane lei (88 milioane euro) in primul trimestru al anului in curs. Piata farmaceutica de spital reprezinta conform datelor Cegedim 19,9% din piata farmaceuticelor din Romania.

    Pe segmentul de produse cu prescriptie medicala, piata a crescut ceva mai rapid decat cele fara prescriptie medicala.

    Astfel, piata produselor cu prescriptie medicala a crescut cu 30,6% pana la 3,67 miliarde lei (1,12 miliarde euro) in MAT 1 2007, respectiv pana la 1 miliard lei (306 milioane euro) in primul trimestru al anului 2007. Piata de retail a produselor eliberate cu prescriptie medicala reprezinta 79,3% din intreaga piata farmaceutica de retail din Romania.

    Piata produselor fara prescriptie medicala a crescut cu 25,5%, pana la o valoare de 960 milioane lei (239,9 milioane euro) in MAT 1 2007, respectiv 276 milioane lei (84,5 milioane euro) in primul trimestru al anului 2007.

    Pe tendinta de crestere totala semnificativa, Cegedim a consemnat avansul tuturor grupelor terapeutice mari. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate la grupa sange si organe hematoformatoare de 39,2%, la grupa de medicamente destinate sistemului cardiovascular cu 33,2%, pentru medicamentele pentru sistemul respirator cu 32,6%.

    Potrivit Cegedim Romania, performanta primului trimestru infirma prognoza rezervata de la sfarsitul anului 2006, cele patru trimestre ale anului curent putand inregistra o crestere a pietei totale superioara valorii de 20%.

    Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat. Cegedim estimeaza ca noul an electoral nu va inversa tendintele actuale.

    In privinta celor mai importante companii care activeaza pe piata farmaceutica, GlaxoSmithKline (GSK) ocupa primul loc in topul celor zece cele mai bine cotate companii farmaceutice.

    Vanzarile GSK, la care se adauga vanzarile Europharm, au atins in MAT 1 2007 vanzari de 465,3 milioane lei (circa 140 milioane euro), corespunzator unei cote de piata de 8,0% Nivelul vanzarilor GSK in primul trimestru al anului 2007 a fost de 130,2 milioane lei (39,86 milioane euro).

    A doua companie in top este Hoffman La Roche care a consemnat vanzari de 405,8 milioane lei (circa 120 milioane euro), si o cota de piata de 7% in perioada aprilie 2006 - martie 2007 (MAT 1 2007). In primul trimestru al anului 2007 Hoffman La Roche a inregistrat vanzari de 103,4 milioane lei (31,6 milioane euro).

    Reprezentanta din Romania a Sanofi-Aventis ocupa pozitia a treia, pentru MAT 1 2007 inregistrand vanzari de 380,7 milioane lei (circa 115 milioane euro) si o cota de piata de 6,6%. In primul trimestru al anului in curs compania a raportat vanzari de 104,6 milioane lei (32 milioane euro).

    Potrivit raportului intocmit de Cegedim, primele zece companii clasate repezinta 55,3% din totalul pietei farmaceutice romanesti, iar impreuna cu urmatoarele zece companii din top 20 se acopera aproape trei sferturi din piata.

    Pe locurile 11-20 se plaseaza, in ordine, companiile Eli Lilly, Actavis, Bayer Healthcare AG, Menarini, Labormed, Ozone Laboratories, Novo Nordisk, Gedeon Richter, Schering Plough si Merck & Co, companii care au avut cote de piata situate intre 1,5% si 2,2%.

    Cegedim Romania a precizat ca datele prezentate estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti.

    Sursa: DailyBusiness. ro , 17 mai 2007

    mai mult

  • Amonil a afisat in T1 pierderi de 6 ori mai mari

    Curierul National   AMO

    ___
    Amonil Slobozia a afisat in perioada ianuarie-martie 2007 o pierdere de 4,88 milioane lei (1,45 milioane euro), de 5,9 ori mai mare, pe fondul scaderii afacerilor de 16,5 ori, pana la 4,35 milioane lei, comparativ cu nivelul din intervalul similar din 2006, se arata intr-un comunicat BVB. Pierderea raportata de Amonil este 832.133 lei, cu o cifra de afaceri de 72,14 milioane lei.

    Amonil Slobozia a estimat pierderile pentru anul in curs la peste 10 milioane lei, din cauza opririi a trei instalatii, dar ar putea modifica bugetul aprobat de actionari daca se va relua furnizarea gazului metan.

    Compania estimeaza in 2007 venituri totale de 11,83 milioane lei ca urmare a opririi activitatii, pierderi de 10,04 milioane de lei, jumatate din valoarea pe 2006 si cheltuieli de peste 21,8 milioane lei. Pierderea obtinuta de Amonil pe 2006 a fost de 19,067 milioane lei, in conditiile in care compania a obtinut un profit de 2,06 milioane lei, in anul precedent.

    Cifra de afaceri a companiei in 2006 a fost de 247,3 milioane lei, in scadere cu 27% fata de 2005, cand Amonil a obtinut o cifra de afaceri de 339 milioane lei.

    Compania, infiintata in anul 1969, este cel mai mare producator de uree din Romania. Amonil are un capital social de 111,26 milioane lei (33 milioane euro). Principalii actionari ai companiei sunt Eurotrading Chemicals SRL cu 28,15%, Romferchim SA Bucuresti cu 28,49% si un grup de persoane care actioneaza concertat, cunoscut ca 'Grupul de la Oradea', care detine 17,12% din companie. Actiunile Amonil se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul AMO. Capitalizarea companiei este de circa 59 milioane lei (18 milioane euro).

    Sursa: Curierul National, 17 mai 2007'

    mai mult

  • Actiuni SIF sub pretul pietei

    Cotidianul   SIF3

    ___
    SIF Transilvania anunta lansarea pe piata a unei oferte publice primare de actiuni, la preturi cu 30% mai mici decit cele de pe piata.

    Societatea de Investitii Financiare Transilvania vrea bani de pe piata de capital: la viitoarea Adunare Generala a Actionarilor, din vara acestui an, se va propune lansarea unei oferte publice primare de actiuni. Asta inseamna ca actionarii SIF 3 vor putea cumpara actiuni la un pret promotional. „Vom continua politica noastra de a acorda actiuni investitorilor nostri. Dar de aceasta data actiunile nu vor mai fi date gratis, ci pe bani. Vrem sa lansam o emisiune de citeva zeci de milioane de euro“, ne anunta Mihai Fercala, presedintele SIF 3. Valoarea viitoarei actiuni va fi sub pretul actiunii SIF 3 de pe bursa cu cel putin 20-30%. Deci este o oportunitate buna de a investi. ,,Nu trebuie uitat faptul ca SIF-urile nu se pot imprumuta de la banci decit pe o perioada de maximum 30 de zile. Asa ca avem nevoie de bani pentru a face investitii. Si vrem sa facem investitii mari, de minimum 10 milioane de euro intr-o afacere”, mai spune Mihai Fercala.

    Banii care vor veni din viitoarea emisiune vor fi indreptati spre piata de capital. Se are in vedere achizitionarea de actiuni si de obligatiuni de pe bursa. Dar nu vor fi trecute cu vederea nici viitoarele privatizari. „Poate vom investi in energie, deoarece este un domeniu cu potential. Dar nu vom cumpara o societate, ci mai degraba vom intra intr-un consortiu“, mai spune seful de la SIF Transilvania.

    Ca planuri de viitor, Mihai Fercala anunta ca se va continua politica de listare pe bursa a unor companii din portofoliul SIF. „Anul acesta avem in vedere cotarea la bursa a companiei de turism Aro Palace, dar si a firmei Transilvania Leasing“, ne declara in finalul discutiei Mihai Fercala.

    SIF Transilvania a inregistrat cea mai buna crestere a activului net la patru luni. La finele lunii aprilie, SIF 3 avea un activ net de peste 2 miliarde de lei, in crestere cu 5,82% fata de sfirsitul lunii martie. Pentru celelalte societati de investitii, cresterile au fost de doua-trei procente. Dupa primele trei luni ale acestui an, SIF Transilvania a raportat un profit net de 33,38 milioane de lei.

    Sursa: Cotidianul, 17 mai 2007

    mai mult

16.05.2007

  • Armax Gaz vizeaza o majorare de capital de 16,7 mil. de euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz Medias intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 54,8 milioane lei (16,7 milioane de euro), la 62,8 milioane lei, si sa listeze actiunile companiei, in prezent tranzactionate pe piata Rasdaq, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Operatiunile vor fi discutate de actionarii companiei la 20 iunie, potrivit unui anunt publicat marti de companie. Majorarea va avea loc prin aport in numerar din partea actionarilor companiei, in valoare de 40,3 milioane de lei, respectiv prin emiterea a peste 400 de milioane de titluri noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei pe actiune, si prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, in suma de 14,45 milioane de lei, prin emiterea de 144,5 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei pe titlu. Armax Gaz si-a majorat capitalul social, la sfarsitul lunii februarie, cu 5,6 milioane de lei, la 8,06 milioane de lei, sub valoarea programata in noiembrie 2006, de 7,3 milioane de lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 mai 2007

    mai mult

  • Inchiderea Rafo a diminuat profitul Oil Terminal

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Operatorul portuar Oil Terminal din Constanta a realizat in primul trimestru un profit net de 0,54 mil. lei (0,16 mil. euro), de peste noua ori mai mic decat cel obtinut in perioada similara din 2006. Compania a inregistrat in aceeasi perioada o scadere a afacerilor cu 12%, pana la 29,2 mil. lei (8,6 mil. euro). Rezultatele in scadere inregistrate de companie au fost cauzate in principal de inchiderea rafinariei Rafo Onesti, care contribuia cu circa 15% la afacerile Oil Terminal. De asemenea, Arpechim Ploiesi, un alt client important al operatorului portuar, a sistat activitatea in ultima parte a lunii martie pentru revizie, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii companiei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 mai 2007

    mai mult

  • Flamingo a pierdut 3,4 mil. euro in T1 si ar putea ramane pe rosu pana la finalul anului

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Retailerul IT&C Flamingo Romania a inregistrat in primul trimestru o pierdere de 3,4 mil. euro, la venituri de 36 mil. euro, compania urmand sa revina pe profit trimestrial in perioada iulie-septembrie, conform oficialilor Flamingo.

    'Nu sunt convins ca la finele anului acesta, per total, vom inregistra profit', a spus Jiri Rizek, directorul executiv al Flamingo International.

    Flamingo a inregistrat si anul trecut pierderi de 15,5 mil. euro.

    'Investitiile actuale in extinderea retelei de retail, precum si definitivarea fuziunii cu Flanco, ne afecteaza profitabilitatea', a mai spus Rizek.

    Compania a mai inregistrat cheltuieli importante si din cauza restructurarilor din cadrul managementului grupului precum si din cauza produselor cumparate in 2006 ce au ramas nevandute dupa eliminarea accizelor. Acestea au fost comercializate in trimestrul intai cu preturi mai mici decat cele asteptate initial, compania iesind chiar in pierdere in unele cazuri, a spus Dragos Simion, vice presedinte al consiliului de administratie al Flamingo. In plus, compania si-a restrans numarul angajatilor din management, de la 380 la finele anului 2006 la 120, Flamingo trebuind sa plateasca sume compensatorii acestora.

    Oficialii companiei doresc pentru acest an pastrarea cotei de 18% inregistrata in 2006 pe piata de retail IT&C. 'Suntem mai interesati de profitul companiei decat de cota de piata, dar pentru a genera castiguri trebuie mai intai sa ne fidelizam cat mai multi clienti. Cota de piata este importanta, dar nu vom scadea drastic preturile pentru a depasi cei 18% propusi', a declarat Rizek.

    Piata este dominata de Altex, cu 26% din piata, urmat de Flamingo si de Domo, cu 15%, conform oficialilor Flamingo. Restul lanturilor de retail detin 41% din piata.

    Flamingo International vrea ca anul acesta sa deschida cel putin 10 magazine Flanco World, reteaua urmand sa depaseasca 20 de unitati. Compania isi propune sa creasca suprafata totala de vanzari de la 45.000 la finalul anului trecut, pana la 59.000 metri patrati, iar in anul 2008 sa ajunga la 75.000 metri patrati. Investitiile planificate pentru acest an se ridica la 4,5 mil. euro.

    Reteaua de magazine Flanco World, care pana la finalul lui 2007 va detine 36,3% din suprafata totala de vanzare a Flamingo International, ramane si anul acesta pilonul principal al afacerilor Grupului Flamingo, a mai spus Rizek.

    Investitii in servicii noi

    Prin dezvoltarea si extinderea serviciilor oferite clientilor, Flamingo va incerca sa targeteze nisa de pe piata interesata in produsele de ultima generatie, la preturi ridicate, a spus Simion.

    'Compania va investi aproximativ 400.000 euro in prima faza in largirea gamei de servicii ce o vom oferi clientilor, de la transportul produselor acasa pana la instalare si demonstratii ale capacitatilor produselor achizitionate de client. Aceste servicii vor genera profit pe termen lung, deoarece clientii vor fi fidelizati', a continuat el.

    'Toate magazinele de retail de pe piata concureaza pe piata produselor cu preturi medii sau mici. Noi incercam sa atragem clientii interesati de produsele high-end, LCD-uri, televizoarele cu plasma cu diagonale mari', a adaugat Simion. Serviciile noi vor fi disponibile treptat, incepand cu al doilea trimestru.

    Flamingo si-a propus sa creasca vanzarile online la 30-40%

    Vanzarile online inregistrate de Flamingo reprezinta sub 1% din vanzarile totale ale companiei. 'Vom angaja aproximativ 10 oameni pentru a crea o platforma profesionala de vanzari online. Aceasta va fi disponibila in toamna, in septembrie, iar in aproximativ 3 ani speram ca, dupa modelul oferit de retailerii occidentali, sa atingem o rata de vanzari online de aproximativ 30-40% din total', a spus Simion.

    Flamingo a inregistrat luna aceasta o crestere de peste 60% a vanzarilor aparatelor de aer conditionat, fata de lunile anterioare si estimeaza o crestere de 90% a vanzarilor la acest tip de echipamente pe perioada verii. 'In perioada aceasta, se vand cel mai bine produsele de sezon, frigiderele si sistemele de aer conditionat. Observam insa o tendinta a pietei de a ramane constanta in ceea ce priveste cererea de LCD-uri si plasma, indiferent de perioada anului', a spus Simion.

    Ponderea vanzarilor de componente IT a scazut, in cazul Flamingo, de la circa 60% acum 5-6 ani, pana la 10% in prezent, piata preferand sistemele asamblate, a adaugat oficialul Flamingo.

    Promotiile genereaza companiei Flamingo aproximativ 15-20% din totalul vanzarilor, a estimat Simion, adaugand ca valoarea totala a pietei de retail IT&C din Romania este de aproximativ 0,9 mld. euro, din care aproximativ 300 mil. euro provin din vanzari IT.

    Grupul Flamingo International deruleaza activitati de retail si distributie, comercializand produse din gamele IT&C, electronice si electrocasnice. Magazinele sunt operate sub brandurile Flanco World, Flamingo Computers si Flanco, fiecare dintre acestea fiind specializat pe segmente de produse si clienti diferite.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 16 mai 2007'

    mai mult

Pagina

inchide