29.05.2007
-
Prodplast se pregateste de divizare
ZF RO - FONDURI MUTUALE PPL
___
Consiliul de Supraveghere al producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti a hotarat initierea actiunilor necesare pentru divizarea societatii, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori. Compania urmeaza sa aleaga un evaluator pentru realizarea evaluarii activelor si acordarea asistentei necesare divizarii. 'Deocamdata suntem in faza de proiect in ceea ce priveste divizarea. In functie de rezultatul raportului realizat de evaluator se va lua o decizie daca divizarea este fezabila si daca se va continua cu realizarea acesteia', a declarat Ion Neacsu, directorul economic al Prodplast. Adunarea Generala a Actionarilor Prodplast a mandatat Consiliul de Supraveghere al companiei sa initieze procesul de divizare, la propunerea actionarului principal, societatea Nord SA Bucuresti.
Potrivit proiectului propus de Nord SA, Prodplast ar urma sa se divizeze in doua societati, una care sa pastreze actualul obiect de activitate si cealalta cu activitati in sectorul imobiliar. Prodplast detine suprafete importante de teren in Capitala, compania intentionand sa-si reloce productia in afara orasului pentru a valorifica aceste propietati imobiliare. Prodplast a obtinut in primul trimestru un profit net de 0,37 mil. euro, de doua ori mai mare decat in perioada similara a lui 2006. Afacerile companiei s-au ridicat la 5 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 mai 2007.' -
Scurtcircuit pe piata energiei: Petrom pierde jumatate din carburanti
Wall-Street.ro SNP
___
Rafinaria Arpechim din Pitesti, care asigura jumatate din productia de carburanti a Petrom, va fi inchisa pentru sase luni. Care vor fi efectele imediate ale acestei decizii? Cresterea preturilor la carburanti, anunta benzinarii romani.
Arpechim Pitesti trebuie sa sisteze activitatea, incepand de marti, autoritatile de mediu aproband un termen de cateva saptamani in care compania sa-si puna in siguranta instalatiile care intra sub incidenta directivelor europene, a declarat , citat de NewsIn, ministrul mediului Attila Korodi.
'Potrivit procedurii legale, din momentul in care agentia de mediu constata ca o companie nu si-a indeplinit obligatiile privind conformarea la directivele europene, compania trebuie sa-si sisteze activitatea pentru o perioada de sase luni', a spus Korodi.
Potrivit acestuia, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti a suspendat autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim din cauza neconformarii la directivele IPPC (controlul integrat al poluarii) si SEVESO ( privind instalatiile strategice care trateaza substante periculoase).
'Procedura de inchidere si punere in siguranta a instalatiilor nu ar trebui privita ca o noutate, ci ca o stare de normalitate pentru ca este vorba de substante periculoase care pot duce la explozii sau alte accidente care sa pericliteze insati viata oamenilor”, a completat acesta.
Potrivit procedurii legale, Arpechim trebuie sa-si sisteze activitatea incepand de marti.
Suspendarea autorizatiei integrate de mediu a rafinariei Arpechim a fost comunicata, luni, de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si ai Comisariatului Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu.
Rafinaria Arpechim Pitesti apartine Petrom, societate al carei actionar majoritar este grupul autriac OMV.
Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei, cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei, redusa cu 18,5% fata de anul trecut.
Potrivit unui comunicat al Petrom, remis, ieri seara, publicatiei Wall-Street, 'inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim'.
“Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. In ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investitiilor legate de mediu a depasit 60 milioane de euro”, a declarat Dan Pazara, Director de Comunicare al Petrom.
„Suntem surprinsi de aceasta decizie, avand in vedere atat discutiile constructive pe care le purtam cu reprezentantii autoritatilor de mediu, cat si faptul ca situatia de la Arpechim nu presupune riscuri majore pentru mediul inconjurator sau pentru sanatatea angajatilor si a locuitorilor din zona ”, a adaugat Dan Pazara.
Contrar informatiilor aparute in presa, Petrom nu intentiona inchiderea sau instrainarea rafinariei Arpechim. „Dupa cum am anuntat, Petrom va investi circa 200 de milioane pana in 2010, pentru modernizarea si eficientizarea activitatii Arpechim”, au completat oficialii Petrom.
Sursa: Wall-Street.ro, 29 mai 2007.' -
Important: Din iulie, amestecul cu biocarburanti, obligatoriu
Curierul National
___
In sedinta de Guvern din data de 16 mai 2007, membrii Cabinetului Tariceanu au aprobat o serie de modificari si completari ale HG nr. 1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport. Acestea prevad ca operatorii economici introduc pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali - derivate ale uleiurilor minerale, dupa cum urmeaza:
- de la data de 1 iulie 2007 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum;
- de la data de 1 ianuarie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum;
- de la data de 1 iulie 2008 - motorina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum;
- de la data de 1 iulie 2009 - benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum.
Prevederile se aplica sortimentelor de benzina si motorina pentru care se admite introducerea pe piata conform prevederilor HG nr. 689/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a benzinei si a motorinei.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se face in cadrul sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si a motorinei de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor pentru activitatea de esantionare a benzinei si a motorinei. Ministerul Economiei si Finantelor este responsabil cu monitorizarea efectului utilizarii biocarburantilor in amestec cu motorina in proportie de peste 5% in volum, la autovehiculele neadaptate.
Operatorii economici care introduc pe piata sau comercializeaza biocarburanti si alti carburanti regenerabili au obligatia de a transmite, trimestrial, Ministerului Economiei si Finantelor, informatii privind cantitatile de biocarburanti si alti carburanti regenerabili introduse pe piata. Nerespectarea acestei obligatii reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Biodieselul, o afacere cu potential
Conform informatiilor furnizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului, compania poloneza Eurologystika s.a. si-a exprimat interesul ferm pentru fructificarea potentialului pietei de biodiesel din Romania.
Delegatia poloneza, care s-a deplasat la Bucuresti in vederea explorarii posibilitatilor de colaborare in domeniul mentionat, a fost compusa din presedintele Consiliului de Administratie (CA) al firmei, Jerzy Kozlowicz, secondat de Andrej Dejneka, membru in CA, director pentru Strategii si Dezvoltare. Oaspetii polonezi au fost insotiti de Tomasz Suprowicz, prim consilier, sef al Sectiei Economice a Ambasadei Poloniei la Bucuresti. „Va invitam sa profitati de bunul renume de care se bucura Polonia si polonezii in Romania', a declarat Stefan D. Popa, in deschiderea dialogului, subliniind disponibilitatea CCIB de a furniza informatiile necesare demararii unei afaceri de anvergura in Romania. Preocupata de gasirea celor mai bune solutii pentru indeplinirea cerintelor comunitare privind protectia mediului, prin generarea de biodiesel, in paralel cu productia de benzine si motorine, compania poloneza doreste sa valorifice potentialul de rafinare al Romaniei, estimat la 30 de milioane euro lunar, conform declaratiilor oficialilor Ambasadei Poloniei la Bucuresti.
In conditiile in care reglementarile UE impun in curand realizarea unei cote minime de 3,4% biodiesel pentru Polonia, respectiv de 3% pentru tara noastra, firma poloneza exploreaza posibilitatile de a investi intr-o unitate de rafinare integrata, avand ca materie prima culturile de rapita, sau de a folosi materia prima din Romania in capacitatile deja operationale in Polonia.
Sursa: Curierul National, 29 mai 2007.'
28.05.2007
-
Patriciu: In 2-3 ani listez tot grupul, dar nu la Bucuresti
ZF RO - FONDURI MUTUALE RRC
___
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, intentioneaza sa listeze grupul in urmatorii 2-3 ani, pe o bursa straina, a declarat omul de afaceri, cu ocazia Forumului Energetic European, organizat la Sofia la finele saptamanii trecute.
'Grupul Rompetrol va fi listat in maximum 2-3 ani, pe o bursa straina, atunci cand va avea o cifra da afaceri anuala de 12-15 miliarde de euro', a declarat Dinu Patriciu. 'Bursa de la Bucuresti nu este o piata care sa ne poata asigura finantarea de care avem nevoie', a mai spus el.
Anul trecut, afacerile grupului au crescut la 5,6 miliarde de euro, dupa extinderea sa in Franta, prin achizitia lantului de benzinarii Dyneff.
Patriciu a precizat ca, pana la listare, intentioneaza sa faca rost de lichiditati prin vanzarea unui pachet de 10%-25% din actiunile grupului, de care in acest moment sunt interesati sase investitori, atat companii petroliere, cat si fonduri de investitii.
'Am nevoie de bani pentru investitii si achizitii, de aceea voi vinde aceasta participatie', a declarat Dinu Patriciu, explicand intentia sa. El a spus ca grupul Rompetrol vizeaza investitii si achizitii in distributie si rafinare si ca 'Marea Neagra si Marea Mediterana sunt zona noastra de crestere'.
Patriciu a explicat ca viziunea sa asupra grupului este 'de a deveni o companie mediteraneana, cu cote de piata mici, dar semnificative, pe mai multe piete din regiune'. Desi va vinde un pachet semnificativ si apoi va lista un altul, Patriciu spune ca intentioneaza sa ramana principalul actionar al grupului, cu peste 51%.
Omul de afaceri a precizat ca gradul de indatorare al grupului Rompetrol este in prezent de 16%-17% din cifra de afaceri, urmand sa ajunga la 10% in 2010 si sa scada pana la 5% in urmatorii ani.
Referindu-se la potentialul productiei de bio-combustibili in Romania, Patriciu s-a aratat reticent asupra profitabilitatii acestor operatiuni.
'Capacitatile de productie de biodiesel ar fi eficiente doar daca ar fi plasate pe malul Marii Negre, pentru a fi alimentate de importuri de materie prima (rapita, n.red.). Romania nu are o clima de natura sa asigure materie prima pentru o productie profitabila de biodiesel', spune Patriciu.
In prezent, reglementarile de pe piata romaneasca obliga la un continut de 2% biodiesel in motorina, iar la anul va fi introdusa obligativitatea unui continut de 2% de bioetanol in benzinele comercializate. 'Nu este o mare lovitura care sa se dea in Romania, cu biodieselul', a precizat Patriciu, afirmand ca singurul avantaj al combustibililor ecologici este acela ca nu sunt accizabili, la fel ca motorina si benzina.
Pe plan european si implicit pe piata romaneasca, obiectivele UE sunt de a majora progresiv continutul de biodiesel si bioetanol din combustibilii traditionali, dupa cum a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, tot in cadrul Forumului Energetic European. Comisarul a vorbit despre un prag de 10% de continut bio in combustibilii traditionali la nivelul anului 2020, limita ce va fi impusa fiecarui stat membru UE.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 mai 2007' -
Concefa Sibiu cere actionarilor o infuzie de capital de peste 1,2 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE COFI
___
Compania de constructii Concefa Sibiu intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu 4,12 milioane de lei (peste 1,2 mil. euro), la 5,15 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor, potrivit unui anunt al companiei transmis pietei Rasdaq. Operatiunea va avea loc prin emiterea a 41,2 milioane de titluri noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei pe actiune, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor. Actionarii vor discuta in legatura cu majorarea de capital la inceputul lunii iulie, in cadrul unei adunari generale. Pe ordinea de zi figureaza si vanzarea actiunilor detinute de companie la firma Transferoviaria SA. Concefa Sibiu face parte din grupul de firme Concefa, cu activitati in constructii, comert si transporturi. Lucrarile de constructii reprezinta aproximativ 70% din cifra de afaceri a grupului. Grupul a inregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 24 de milioane de euro. Principalii actionari ai firmei sunt Raul-Marian Tudor, cu 33,06% din actiuni, si Horatiu Cercel, cu o participatie de 44,21%.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 mai 2007 -
Morgan Stanley a vandut o parte din participatia detinuta in Imotrust
Wall-Street.ro ARCV
___
Banca internationala de investitii Morgan Stanley si-a diminuat sub cota de 5% detinerea la compania din domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare Imotrust Arad, dupa ce intrase, pe 8 mai, in actionariatul firmei cu 6%, potrivit raportarilor transmise pietei Rasdaq.
Morgan Stanley & Co. International Ltd a devenit actionar semnificativ la compania care dezvolta proiecte imobiliare Imotrust SA Arad, in urma achizitiei a 6% din pachetul de actiuni, chiar de la Imotrust SA. Imotrust SA si-a lichidat pe 8 mai participatia la propriul capital social, vanzand printr-o tranzactie speciala 6% din Imotrust (3,642 milioane actiuni), la pretul de 2,60 lei pe titlu, pentru suma totala de 9,47 milioane lei. in urma acestei raportari, Imotrust detine in mod concertat cu alte persoane 71,81% din capitalul propriu, fata de 86,79% la inceputul acestui an.
Actionarii Imotrust au aprobat pe 27 aprilie majorarea capitalului social cu 4,61 milioane lei, de la 6,06 milioane lei la 10,68 milioane lei, operatiune care include partial si o parte din profitul pe 2006, si au renuntat la dividende. Pentru majorare au fost emise 46,1 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei, care vor distribuite gratuit actionarilor inscrisi la data de 16 mai.
Compania a obtinut anul trecut un profit net de 4,25 milioane lei (1,25 milioane euro), in crestere semnificativa fata de anul 2005, de 97,6 ori mai mare, cand societatea a obtinut un profit net de 43.465 lei, potrivit datelor citate de NewsIn. Cifra de afaceri a companiei imobiliare a fost anul trecut de 2,177 milioane lei, dubla fata de valoarea pe care societatea a inregistrat-o in 2005, de 1,06 milioane lei.
Compania Imotrust are un capital social de 6,06 milioane lei, divizat in 60,69 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.
Titlurile Imotrust se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ARCV. Capitalizarea companiei este circa 180 milioane lei (aproape 55 milioane euro), aferenta cotatiei de 2,96 lei pe titlu, inregistrata in sedinta de vineri.
Sursa: Wall-Street.ro, 28 mai 2007 -
Cursa in trei pentru Electroputere
Evenimentul Zilei EPT
___
Trei companii se vor intrece in oferte, pana la sfarsitul lunii, pentru a prelua una dintre cele mai mari companii din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electroputere Craiova.
In aprilie, la implinirea termenului pentru depunerea ofertelor, AVAS a anuntat ca cinci companii din Romania si din strainatate s-au inscris pentru privatizarea fabricii din Craiova, insa institutia a hotarat ieri ca doi dintre ofertanti sa fie eliminati.
Pana la sfarsitul lunii, statul va continua negocierile cu cele trei firme ramase in competitie, A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman SA si Al Arrab Contracting Company Limited Arabia Saudita, urmand ca ofertele finale, imbunatatite si irevocabile, sa fie prezentate in jurul datei de 5 iunie.
Cele doua firme - SC Vienna International Holding SRL Bucuresti si Peeker Atomic Energy System Inc. Colorado - au fost „descalificate” pe motiv ca „documentele de participare nu au indeplinit conditiile legale si cele din Dosarul de prezentare achizitionat”, potrivit AVAS.
Dupa ce a scos de sase ori pana acum la vanzare aceasta fabrica, statul va trebui sa „mai lase la pret”, mai ales ca, in prezent, datoriile inregistrate de Electroputere depasesc valoarea totala a activelor.
La finele anului trecut, compania din Craiova avea datorii de circa 51 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro catre bugetul de stat si furnizorii de utilitati si 11 milioane euro catre banci, iar investitorul care va castiga licitatia trebuie sa-si asume toate datoriile.
# Statul va negocia pretul final pana la sfarsitul lunii
Sursa: Evenimentul Zilei, 28 mai 2007 -
Petrolexportimport, in pierdere in T1
Curierul National PEI
___
Compania Petrolexportimport SA Bucuresti a consemnat o pierdere de 829.345 lei (247.565 euro) in primul trimestru al anului,datorita scaderii cifrei de afaceri cu 22%, potrivit raportului transmis vineri catre Bursa de Valori Bucuresti.
In primul trimestru din 2006, compania a inregistrat un profit net de 194.153 lei. Cifra de afaceri pe care compania a obtinut-o in primele trei luni ale anului a fost de 7,4 milioane lei (2,2 milioane euro), in scadere cu 22% fata de perioada similara a anului trecut, cand Petrolexportimport a afisat o cifra de afaceri de 9,56 milioane lei. Compania Petrolexportimport Bucuresti preconizeaza un profit net de 1,28 milioane lei in acest an, apropiat de nivelul anului 2006, de 1,33 milioane lei. Veniturile totale sunt prognozate la 86,08 milioane lei in 2007, iar chetuielile sunt prevazute sa atinga valoarea de 84,83 milioane lei.
Petrolexportimport a avut anul trecut un profit net de 1,33 milioane lei (394.000 euro), de aproape zece ori mai mic fata de nivelul anului 2005, cand compania a consemnat un profit net de 12,97 milioane lei, potrivit NewsIn.
Afacerile companiei au fost in 2006 de 77,17 milioane lei (21,3 milioane euro), in scadere cu 29,5% fata de afacerile realizate in anul 2005, de 109,76 milioane lei. Societatea are un capital social de 6,13 milioane de lei, divizat in 408.697 actiuni, cu o valoare nominala de 15 lei. Actionarul majoritar al companiei este Laird Resources, care detine 76,70% din capitalul social. Actiunile companiei se tranzactioneaza la a doua categorie a BVB, sub simbolul PEI. Titlurile companiei au incheiat sedinta de tranzactionare din 25 mai la pretul de 101,30 lei pe actiune, nivel la care valoarea de piata a firmei este de 41,40 milioane lei.
Sursa: Curierul National, 28 mai 2007
25.05.2007
-
Evaluarea Automobile Craiova, o problema delicata
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Procesul de evaluare a companiei Automobile Craiova va fi unul delicat pentru ca presupune luarea in calcul a mai multor variabile, a declarat pentru ZF Adrian Crivii, managing partner al companiei de evaluare Darian, desemnata castigatoarea licitatiei pentru evaluarea in vederea privatizarii a companiei craiovene. 'Pretul final va trebui sa fie unul recunoscut de piata, care sa reprezinta valoarea companiei in acest moment. Se vor lua in calcul atat valoarea activelor, valoarea fluxului financiar actualizat, cat si imaginea de care se bucura produsele acestui brand', a declarat Crivii. El spune ca evaluarea producatorului auto este dificila pentru ca este vorba de un sector economic foarte specializat, in care activeaza numai jucatori mari. 'In cazul in care o companie este profitabila, cea mai mare pondere in pretul de achizitie o are valoarea fluxului financiar. Daca ea nu merge bine, cele mai importante devin activele', a spus el. Pretul final care va fi propus in urma evaluarii va tine cont si de posibilitatile pe care le deshide pentru cumparator intrarea pe piata romaneasca, ce poate deveni o buna rampa de lansare pentru piata auto din Europa Centrala si de Est. Procesul de evaluare este preconizat sa dureze circa 30 de zile, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului asteptand pana la 5 iulie oferte pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4% din capitalul social al Automobile Craiova care controleaza Daewoo Automobile Romania. Pretul vehiculat de analisti este de circa 800 de milioane de euro pentru intreg pachetul, din care 500 mil. euro ar reveni statului.
Sursa: Ziarul Financiar, 25 mai 2007' -
Broadhurst a vandut 0,6% din capitalul Asirom
Wall-Street.ro
___
Broadhurst Investments Limited anuntat, joi, ca a vandut 0,6% din capitalul companiei Asirom (3.906.100 de actiuni), la pretul de 0,64 lei pe actiune, intr-o tranzactie speciala pe piata Deal a Rasdaq, pentru suma de 2,49 milioane lei.
in ultima parte a sedintei de joi, pe piata tranzactiilor speciale (Deal) a Rasdaq a fost incheiata o tranzactie speciala cu 0,6% din capitalul companiei Asirom ( peste 3,90 milioane de actiuni), valoarea schimbului fiind de 2,49 milioane lei (peste 760.000 euro).
Vineri, compania Waterwe Ventures LTD a achizitionat, vineri 9,5% din capitalul Asirom (60.900.000 actiuni), pentru care a platit actionarului minoritar Broadhurst Investments Limited peste 38,97 milioane lei (11,95 milioane euro). Actiunile au fost cumparate de la actionarul minoritar Broadhurst Investments Limited. Broadhurst Investments a vandut vineri 14,32% din capitalul Asirom pentru suma de 58,46 milioane lei.
in 2006, societatea de asigurari Asirom SA a obtinut un profit brut de 14 milioane lei, dupa ce afisase pierderi in anul anterior, pe seama cresterii veniturilor cu aproape 8%. in anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro). Asirom a obtinut in 2006 venituri totale de 638 milioane lei (181 milioane euro), in crestere cu 7,8% fata de 2005, iar planurile companiei prevad cresterea veniturilor cu 15 - 20% in 2007.
Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra. Compania are un capital social de 63,78 milioane lei divizat in 637,8 milioane de actiunei cu valoare nominala de 0,10 lei. Capitalizarea companiei este de 542 milioane lei la cotatia de 0,85 lei.
La inceputul lunii mai, QVT Fund detinrea 12,23% din capitalul Asirom, Interagro avea 50%, Broadhurst Investments Limited detinea 14,93% din capitalul Asirom. in structura actioanriatului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)controla 6,38%.
Sursa: Wall-Street.ro , 25 mai 2007
Pagina