05.07.2007
-
Problema actiunii de aur de la Petrom, clarificata pana la finele lui august
Gandul SNP
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit notificarea din partea Comisiei Europene referitoare la declansarea procedurii de infrigement impotriva Romaniei daca statul nu va modifica contractul de privatizare a Petrom.
“In termen de doua luni, vom trimite raspunsul nostru”, au declarat oficiali ai AVAS. La nivelul institutiei va fi infiintata o echipa de lucru, alcatuita din trei experti care vor elabora documentatia referitoare la “actiunea de aur” deainuta de stat la Petrom, care va fi prezentata Comisiei Europene ai Guvernului.
Sursa: Gandul, 05 iulie 2007 -
Lupta bursiera din sectorul farmaceutic, castigata de Biofarm
___
Sectorul farmaceutic autohton va cunoaste o perioada de crestere similara celei de anul trecut.Cu toate ca procentele care definesc trendul ascendent al pietei farma din Romania cunosc anumite oscilatii, ascensiunea pietei va fi undeva in jurul a 20%. De o anumita crestere ar putea fi lovite si companiile din industria farmaceutica prezente pe Bursa de Valori Bucuresti. Antibiotice, Biofarm si Zentiva vor incerca sa tina pasul cu piata.
Biofarm
Este compania listata la BVB care cunoaste cea mai importanta crestere. 'Despre Biofarm pot sa spun ca este compania din sectorul farmaceutic cu cea mai dinamica ascensiune. Actiunile Biofarm s-au plasat tot timpul pe un trend ascendent, datorita politicii companiei de a acorda actiuni gratuite sub forma de dividende', apreciaza Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. 'In viitor, cred ca actiunile Biofarm vor continua sa se aprecieze, daca tinem cont de evolutia anterioara si de cea actuala', spune Chisu.
In primul trimestru al anului curent, cifra neta de afaceri a Biofarm a fost de aproximativ 14,5 milioane de lei, conform datelor raportate de companie Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile totale ale companiei au fost de 14.976.770,00 lei, iar cheltuielile totale de 9.842.368,00 lei.
Antibiotice Iasi
Considerata regina romaneasca a pietei farmaceutice autohtone, compania ieseana se afla in plin proces de privatizare. De-a lungul timpului, desele tergiversari ale procesului de privatizare au avut, inevitabil, repercusiuni si asupra cotatiei titlurilor companiei. 'Compania Antibiotice se afla intr-o perioada de stagnare. Actiunile sunt cotate cam la aceeasi valoare de ceva timp, iar fluctuatiile nu au fost semnificative.Totusi, atunci cand AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r.) a facut anumite remarci la adresa companiei, actiunile Antibiotice au avut perioade in care au crescut foarte rapid', precizeaza Chisu. Brokerul considera ca, in momentul apropierii termenului de privatizare, titlurile Antibiotice ar putea atinge noi maxime.
Compania Antibiotice a incheiat primul trimestru al anului 2007 cu o cifra de afaceri de 41,7 milioane lei, reprezentand o crestere de 14% fata de primul trimestru al anului trecut. Cresterea cifrei de afaceri pe primul trimestru a fost sustinuta atat de sporirea volumului de vanzari pe piata interna cu 12%, cat si de majorarea exporturilor cu 25%.
...uite consultantul, nu e consultantul
Privatizarea Antibiotice pare ca nu o sa se mai finalizeze.Totusi, AVAS ar putea lansa in luna septembrie anuntul de privatizare pentru Antibiotice Iasi, fara sa apeleze la un consultant financiar, daca cele doua firme interesate de contractul de servicii nu vor accepta un pret mai scazut decat cel solicitat. In aprilie, Autoritatea a primit doua oferte de consultanta financiara din partea companiei AT Kearney si a unui consortiu condus de Alpha Bank. Valoarea estimata de AVAS pentru licitatia de selectare a consultantului Antibiotice este de pana la 415.000 euro.
'Ofertele depuse au fost foarte scumpe, de trei ori mai mari decat valoarea aprobata in Consiliul Director al AVAS', a declarat vicepresedintele institutiei, Laszlo Gyerko, citat de Mediafax.
Gyerko a mentionat ca in cazul in care niciunul dintre cei doi ofertanti nu va accepta, pana la jumatatea lunii august, sa semneze un contract cu o valoare cuprinsa in bugetul AVAS, atunci privatizarea Antibiotice se va realiza fara consultant financiar.
'Noi nu vom putea majora suma cuprinsa in buget. Daca nu vor accepta (ofertantii - n.r.) va trebui sa luam o alta decizie, adica sa privatizam Antibiotice fara consultant, numai cu experti ai AVAS', a spus Gyerko.
Oficialul a mentionat ca pana la inceputul lunii septembrie AVAS va prezenta Guvernului un proiect de act normativ care va contine atat strategia si metoda de privatizare a companiei, cat si problema consultantului.
Zentiva
'De cand a fost preluata, Zentiva se afla intr-un con de umbra', afirma Chisu. Acesta a mai spus ca ramane de vazut ceea ce se va intampla in viitor, lucrurile fiind oarecum neclare in aceasta perioada.
Potrivit topului celor mai importante 20 de companii prezente pe piata farma din Romania, realizat de Cegedim Romania, aferent primului trimestru al anului 2007, Zentiva se gaseste pe pozitia a opta, cu o cota de piata de 5,1%. In intervalul ianuarie-martie 2007, cifra de afaceri neta a companiei a fost de 55.362.079,00 milioane lei.
Piata creste, consumul mai are de tras
La sfarsitul anului trecut, piata farmaceutica autohtona se plasa la un nivel de peste 1,5 miliarde euro, a declarat pentru Curierul National Dragos Dinu, Chief Executive Officer A&D Pharma. Oficialul A&D Pharma afirma ca ritmul de crestere al pietei farma pentru acest an va fi undeva in jurul a 15-20%. Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piata Cegedim Romania, anul 2007 ar putea aduce o crestere a pietei totale superioara valorii de 20%.
Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat, potrivit Cegedim Romania. Analistii firmei de cercetare sunt de parere ca nu vor interveni blocaje majore, care sa inverseze tendintele actuale, deoarece se apropie un nou an electoral, respectiv 2008.
'Sunt mai multi factori care ne fac sa ne gandim la o crestere a pietei farmaceutice, in acest an', spune Dinu. Unul dintre acestia este cel al cursului euro/RON, respectiv RON/euro. Daca la sfarsitul anului 2004 euro era cotat la peste 40.000 de lei vechi, in momentul de fata un euro este cotat la putin peste 31.000 de lei vechi. Acest lucru a avut un impact major asupra pretului medicamentelor din import, care a inregistrat o scadere de circa 35 de procente. 25% provin din paritatea euro/leu, iar restul de 10% au fost cauzate de modificarile adaosului din industrie, a precizat CEO-ul A&D Pharma.
Consumul de medicamente: 73 euro/locuitor
La sfarsitul anului trecut, consumul de medicamente inregistrat la nivel national a fost de 73 de euro/ cap de locuitor. 'Este un dezastru. Romania are cel mai redus consum de medicamente pe cap de locuitor din toata Comunitatea Europeana. Cred ca este chiar mai mic decat cel din Bulgaria. In Franta, de exemplu, consumul de medicamente este de 530 de euro, in Marea Britanie, de peste 400 de euro, in Ungaria, care se afla in aceeasi regiune cu noi, este un consum care se apropie de 200 de euro, iar in Polonia, tara care se confrunta cu destule dificultati in sistemul de sanatate, consumul de medicamente per capita este de circa 170 de euro', spune Dragos Dinu.
Sursa: Curierul National, 05 iulie 2007'
04.07.2007
-
Oil Terminal are terenuri in centrul Constantei de peste 400 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE OIL
___
Oil Terminal, cel mai mare operator din Romania, va elibera 90 de hectare in centrul Constantei, unde un metru patrat costa 450 de euro, dupa ce va reloca un depozit de produse petroliere intr-o zona periferica. Pe acest spatiu, compania intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar.
Valoarea terenului este de 405 milioane de euro. Pe Bursa, Oil Terminal valoreaza, la ultimul pret de ieri, circa 100 milioane de euro, compania dublandu-si capitalizarea bursiera in acest an.
Ieri, actiunile societatii au crescut cu aproape 15%, dupa ce compania a anuntat ca vrea sa-si transfere titlurile de la Categoria a II-a a Bursei la prima categorie.
Conducerea Oil Terminal spune ca decizia de mutare a actiunilor la o categorie superioara a fost luata pentru a asigura un plus de vizibilitate firmei.
'Trecerea actiunilor la Categoria I a fost in principal dorinta unui actionar minoritar, a fondului Broadhurst. Noi avem mai multe proiecte pe care vrem sa le dezvoltam si credem ca prin transferul la prima categoria a Bursei ne va fi mai usor sa atragem finantarea de care avem nevoie', a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.
Unul dintre principalele proiecte ale operatorului portuar vizeaza cresterea capacitatii de stocare, obiectiv urmarit prin relocarea depozitului din centrul Constantei. Oil Terminal are in plan cresterea capacitatii cu 550.000 de tone, respectiv cu 30-40% fata de nivelul actual.
'Depozitul se afla pe o suprafata de 90 de hectare, in acea zona preturile fiind de circa 450 euro/mp. Vrem sa incepem procesul de relocare in toamna si sa-l finalizam in trei ani de zile. Pe acest spatiu, am putea dezvolta un proiect imobiliar, dar bineinteles decizia finala ar urma sa fie luata de actionari', a precizat Lupu. Potrivit acestuia, Oil Terminal are in patrimoniu terenuri de 250 de hectare.
Oil Terminal este o companie controlata de stat, care detine, prin intermediul AVAS, 59,6% din actiuni. Cei mai importanti actionari minoritari sunt Fondul Proprietatea si Fondul Broadhurst, cu participatii de 10% si, respectiv, 7,6%.
Operatorul portuar va investi 100 de milioane de euro pentru constructia noului depozit. 'De participarea la acest proiect sunt interesate mai multe firme, printre care Socar, compania petroliera de stat din Azerbaidjan. Firma e interesata de realizarea unui parteneriat de tip joint-venture, in care ei sa construiasca si sa exploateze timp de 10-20 de ani, dupa care sa intre in proprietatea Oil Terminal', spune Mihai Lupu. Socar a semnat in acest an un acord cu grupul Rompetrol pentru aprovizionarea acestuia cu titei.
Oil Terminal este implicata si in proiectul conductei Constanta-Trieste de transport al produselor petroliere. Potrivit conducerii companiei, pe 5 iulie va avea loc la sediul Oil Terminal o intalnire a reprezentantilor tuturor statelor care participa la constructia oleoductului, pe ordinea de zi aflandu-se intocmirea si semnarea draftului pentru statutul companiei care va prelua toate prerogativele de functiune si gestiune a conductei.
Oil Terminal a ajuns in atentia investitorilor si prin prisma existentei proiectului de modificare a legii petrolului, care prevedea si transferul activelor preluate de stat de la Oil Terminal inapoi in patrimoniul societatii.
Prin ordonanta a Guvernului, circa 70% din activele societatii (rezervoare, conducte, statii de pompare) au fost trecute in 2001 in domeniul public al statului, fara ca actionarilor minoritari sa li se acorde despagubiri.
Sursa: Ziarul Financiar, 4 iulie 2007.' -
SIF Transilvania a castigat prima runda in fata Cocor
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3
___
Tribunalul Brasov a dat ieri castig de cauza SIF Transilvania in procesul in care societatea Cocor, care detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti, solicita anularea majorarii de capital aprobata de actionarii SIF Transilvania in luna aprilie, conform presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala.
Litigiile din justitie dintre Cocor si SIF Transilvania sunt insa departe de a se fi incheiat.
Majorarea de capital de la SIF Transilvania a fost atacata in justitie in cadrul altui proces, asupra caruia judecatorii nu s-au pronuntat inca. Daniel Stoica, unul dintre actionarii Cocor si presedinte al societatii Cocor Turism, a depus la Tribunalul Brasov, in nume propriu, o cerere de anulare a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, conform site-ului Ministerului Justitiei. Primul termen urmeaza sa fie in luna octombrie, conform aceleiasi surse. Daniel Stoica nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta actiunea in justitie.
Presedintele SIF Transilvania spune ca nu stia de acest proces. 'Pana acum nu am primit nicio citatie si nu stiu nimic despre acest proces, pentru ca altfel am fi anuntat la Bursa. Cred ca e tardiva contestarea pentru ca probabil nu a fost depusa in termen', a spus Fercala.
Conflictul din justitie dintre SIF Transilvania si Cocor mai cuprinde si un proces legat de o fuziune derulata de societatea Cocor Turism, la care Cocor este actionar majoritar, iar SIF Transilvania detine circa 30% din actiuni.
Consiliul de Administratie al Cocor a hotarat ieri sa atace cu apel hotararea instantei, conform presedintelul companiei, Dan Barbulescu.
Judecatorii intra in vacanta pana pe 1 septembrie, astfel ca SIF Transilvania va avea timp sa inregistreze majorarea de capital, chiar daca Cocor va ataca decizia tribunalului. 'Nu exista nicio motivatie pentru care CNVM si Depozitarul Central sa nu inregistreze actiunile in conturile investitorilor', spune presedintele SIF Transilvania.
Cocor obtinuse sapamana trecuta la Tribunalul Brasov suspendarea derularii majorarii de capital de la SIF Transilvania, insa SIF Transilvania a atacat decizia la instanta superioara si a obtinut suspendarea acesteia.
Actiunile SIF Transilvania au fost suspendate ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori spre finalul zilei pentru ca investitorii sa fie informati asupra deciziei judecatorilor. Inainte de suspendare actiunile se tranzactionau la 2,85 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua precedenta.
Sursa: Ziarul Financiar, 04 iulie 2007' -
Barclays Global Investors detine 14,83% din Dafora Medias
DailyBusiness.ro DAFR
___
Barclays Global Investors, subsidiara bancii britanice Barclays, a intrat in actionariatul companiei din domeniul forajului si constructiilor Dafora Medias (DAFR) si detine 14,83% din sociatate, potrivit raportarilor transmise, marti, pietei Rasdaq.
Dafora Medias isi va majora capitalul social cu 88 milioane lei (27 milioane euro), pana la 97,36 milioane lei (29,77 milioane euro), in urma incheierii operatiei de subscriere.
Actionarii Dafora au subscris 881.312.320 actiuni, din cele 922,6 milioane actiuni emise, in cadrul majorarii de zece ori a capitalului social. Gradul de subscriere a fost de 95,5%.
In urma majorarii, Gheorghe Calburean detine 48,17% din capitalul social, Dafora Group SA detine 7,46%, restul de 44,37% apartinand altor actionari.
Barclays Global Investors a intrat in actionariatul Dafora prin intermediul diviziei sale din Londra, Barclays Global Investors Holding Ltd din Marea Britanie.
Barclays Global Investors este una dintre marile companii de administrare a banilor din lume, cu active de peste 1.770 miliarde dolari (1.303 miliarde euro) la sfarsitul lui martie 2006. Barclays Global Investors are sediul la San Francisco.
Barclays a anuntat un profit inainte de aplicarea taxelor record, de 7,14 miliarde de lire sterline (aproape 14 miliarde de dolari) pentru 2006, care a inclus castigurile unice de recuperare, de 323 miliarde de lire sterline.
Deutsche Bank detine 16,10% din capitalul Dafora Medias, prin intermediul diviziei sale de administrare a fondurilor mutuale, DWS Investment SA. In actionariatul Dafora fondurile administrate de Julius Baer detin circa 9%.
In primul trimestru din 2007, Dafora Medias a afisat un profit net de 121.837 lei, in scadere cu 34%, si afaceri de 39,9 milioane lei (12,8 milioane euro), cu 35% mai mari, comparativ cu nivelurile din intervalul similar din 2006. In primele trei luni din 2006, compania a afisat un profit net de 185.837 lei si o cifra de afaceri de 29,52 milioane lei (8,38 milioane euro).
Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul DAFR. Capitalizarea Dafora este de 808 milioane lei (260milioane euro), aferenta cotatiei de 0,83 lei pe actiune, calculata la capitalul social majorat.
Dafora Medias a obtinut anul trecut un profit net de 10,26 milioane lei, cu 58% mai mare decat in anul precedent, pe fondul dezvoltarii sustinute a activitatii de constructii. Dafora a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 151,55 milioane lei (43 milioane euro), cu 13% mai mare decat in 2005.
Sursa: DailyBusiness.ro, 4 iulie 2007
03.07.2007
-
Albalact are in vedere noi majorari de capital
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Albalact Alba-Iulia, unul din principalii producatori de lactate din Romania, va propune actionarilor capitalizarea profitului din ultimii doi ani si acordarea de actiuni gratuite, conducerea societatii analizand si varianta derularii unei noi majorari de capital prin aport in numerar, pentru a asigura finantarea necesara planurilor de dezvoltare ale firmei.
Albalact trebuia sa convoace o Adunare Generala pentru a propune acordarea de actiuni gratuite, in urma hotararii luate de actionari la AGA de bilant din primavara. Societatea va propune majorarea capitalului social cu circa 7 mil. lei (2,25 mil. euro) prin incorporarea profitului pe ultimii ani, au spus oficialii Albalact, ceea ce va insemna, in linii mari, ca fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de inregistrare ar urma sa primeasca o actiune noua pentru fiecare trei titluri vechi detinute.
'Noi avem o hotarare de la AGA de bilant, care prevedea ca dupa inregistrarea noilor actiuni (de la majorarea de capital derulata in prima parte a anului - n.red.) trebuie sa convocam AGA pentru a acorda dividende pentru ultimii doi ani sub forma actiunilor gratuite. E posibil daca finalizam planul de investitii sa propunem si o majorare de capital prin aport in numerar', a declarat pentru ZF Radu Ciurtin, presedintele Albalact. Potrivit acestuia, majorarea de capital prin aport in numerar ar putea fi propusa la AGA convocata pentru aprobarea capitalizarii profitului sau la o data ulterioara.
'E foarte posibil sa luam in discutie la AGA pe care o vom convoca si trecerea actiunilor pe Bursa de pe RASDAQ. Sunt o serie de beneficii pe care le vedem in urma unei astfel de treceri, printre care un plus de vizibilitate', a mai spus Ciurtin.
El a adaugat ca intentia conducerii companiei este ca mutarea actiunilor sa se faca pana la finalul anului, decizia finala urmand sa fie luata de actionari.
Albalact este controlata de familia Ciurtin, care detine peste 52% din actiuni. In actionariatul companiei au intrat puternic in acest an si mai multe fonduri de investitii.
Conducerea Albalact a precizat ca societatea va avea nevoie de investitii mari in logistica si probabil va avea nevoie in continuare sa atraga finantare pentru a se dezvolta. Compania va deschide o noua fabrica in a doua jumatate a anului, pornirea productiei la aceasta fiind programata pentru inceputul lunii august.
Albalact a fost in ultimii ani cel mai dinamic jucator de pe piata lactatelor, compania raportand cresteri importante la nivelul afacerilor si profitului dupa lansarea brandurilor Fulga si Zuzu.
Societatea a obtinut in primul trimestru al anului un profit net de 5,02 mil. lei (1,5 mil. euro) la o cifra de afaceri de 38,4 mil. lei (11,4 mil. euro).
'Ne asteptam ca cifra de afaceri de pe al doilea trimestru sa fie egala cu cea de pe primul trimestru, in conditiile in care, desi cererea este foarte ridicata, suntem limitati de capacitatea de productie actuala', a precizat Raul Ciurtin.
Sursa: Ziarul Financiar, 03 iulie 2007' -
Broker Cluj estimeaza in acest an un profit brut de 9,8 mil. euro
DailyBusiness.ro BRK
___
Broker Cluj estimeaza in acest an un profit brut de 30,8 milioane lei (9,8 mil.euro), cu 41,3% mai mare decat in anul 2006. Compania a obtinut pe primele cinci luni din 2007 un profit brut de 17,6 milioane de lei(5,6 mil.euro).
Compania de intermediere pe piata de capital Broker Cluj estima, anterior preluarii Investco, o crestere a profitului net in 2007 pana la 25,1 milioane lei (aprox. 8 mil.euro), de la 18,67 milioane lei (5,9 mil.euro), cat a fost in 2006, si o marire a cotei de piata de la 4,74% pana la 7,11%.
Odata cu preluarea companiei Investco, Broker Cluj si-a revizuit prognozele privind datele financiare, estimand pentru 2007 un profit brut de 30,8 milioane lei (9,8 mil.euro), cu 41,3% mai mare decat in anul 2006.
Compania Broker Cluj a obtinut pe primele cinci luni din 2007 un profit brut de 17,6 milioane de lei, apropiat de cel pe intreg anul trecut, activul total al societatii depasind 126 de milioane de lei (40,4 mil.euro).
La 31 mai 2007, valoarea unitara a activului net era de 0,905 lei pe actiune. Din activul total, 98,81 milioane lei (31,7 mil.euro) reprezinta activul net. Valoarea de piata a pachetului total de actiuni detinut in portofoliu este de aproximativ 94,75 milioane lei, din care o pondere de 94,65% o detin titlurile societatilor cotate la bursa.
Broker Cluj are participatii la 81 de societati, din care la 75 de companii are participatii sub 5%, iar la celelalte sase firme are participatii intre 5% si 33%, reiese din comunicatul publicat pe pagina de internet a casei de brokeraj.
Compania a afisat un profit net de 7,14 milioane lei (2,13 milioane euro) in primul trimestru din 2007, in crestere cu 37,7% fata de perioada similara a anului trecut, cand compania a raportat un rezultat net de 5,38 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei a fost, in primul trimestru, de 4,34 milioane lei (1,29 milioane euro), in crestere cu 17,2% fata de intervalul similar din 2006.
Titlurile casei de brokeraj Broker Cluj se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul BRK.
Sursa: dailyBusiness.ro , 03 iulie 2007 -
Fiscul se lupta pentru datoria de 800 mil. euro a Daewoo Automobile
Curierul National
___
Agentia Nationala de Administrare Fiscala contesta decizia de anulare a datoriei Daewoo Automobile Romania. Fabrica a obtinut pe 27 iunie anularea datoriei in valoare de peste 800 milioane de euro ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Reprezentantii ANAF nu sunt de acord cu aceasta situatie si intentioneaza sa se adreseze Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al carei verdict este definitiv.
Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 milioane euro pentru participatia sa de 72,4%.
Oferte de privatizare, pana pe 5 iulie
Joi expira termenul final pana la care pot fi depuse oferte pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4% din capitalul social al firmei Automobile Craiova. Pana la jumatatea lunii mai, AVAS a primit trei scrisori de intentie din partea producatorilor americani General Motors si Ford si a firmei rusesti JSC Russian Machines, parte a unui grup detinut de magnatul Oleg Deripaska, care si-au exprimat interesul pentru preluarea Automobile Craiova.
Automobile Craiova poseda 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de uzina. Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania a fost semnat in luna august 2006.
Garantii de 1 mil. euro
Pentru depunerea ofertelor de cumparare, companiile interesate sunt obligate sa cumpere de la AVAS dosarul de prezentare a firmei. Totodata, ofertantii trebuie sa achite garantia de participare la licitatie in valoare de 3,3 milioane lei (1,04 milioane euro).
Investitorii vor fi departajati in functie de pretul oferit pe actiune, investitiile asumate pentru modernizarea capacitatilor de productie a autoturismelor de pe platforma Automobile Craiova, angajamentul ofertantului de a ajunge in al patrulea an de la privatizare la un nivel de integrare de minimum 60% si realizarea unui volum al productiei de 200.000 de autoturisme in al patrulea an investitional de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, potrivit strategiei de privatizare a companiei.
Ofertantii va trebui sa prezinte si un plan de afaceri pe o perioada de patru ani in care sa mentioneze elementele tehnice, economico-financiare, sursele de finantare, dezvoltarea pietei. Cea mai buna oferta va fi selectata de catre Comisia de privatizare prin aplicarea grilei de punctaj.
INFOBOX
Litigiul dintre Daewoo Automobile si ANAF a inceput in decembrie 2005, in urma controlului efectuat de Directia Regionala Vamala Craiova la societate. Controlul a stabilit ca producatorul auto datoreaza statului peste 800 milioane euro, reprezentand facilitatile fiscale de care a beneficiat societatea in trecut, inclusiv majorari si penalitati. Facilitatile au fost obtinute de Daewoo Automobile in baza Legii 71/1994, pentru atragerea de investitori straini in industrie.
Daewoo Craiova a vandut in 2006 peste 23.000 de masini pe piata interna, cu 13% peste rezultatele din 2005. Iar in primele cinci luni ale acestui an s-au vandut 7.752 de automobile, cu 3% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Sursa: Curierul National, 03 iulie 2007
02.07.2007
-
Broker Cluj tinteste un capital de peste 30 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE BRK
___
Societatea de brokeraj Broker Cluj (BRK) isi va majora capitalul social cu maximum 40,4 mil. lei (12,6 mil. lei), sumele provenind din fuziunea cu societatea de brokeraj Investco, din rezerve, cat si din noi aporturi din partea actionarilor companiei, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In urma tuturor acestor operatiuni, capitalul social al Broker ar putea ajunge la 95 de milioane de lei (30,15 milioane de euro).
Actionarii Broker au luat cunostinta in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de vineri de faptul ca societatea va fuziona doar cu Investco, dupa ce Transilvania Capital Invest si HTI Valori Mobiliare s-au retras din fuziune.
In aceste conditii, compania isi va majora capitalul social cu circa 3,64 milioane de lei (1,15 milioane de euro), si va emite circa 7,3 milioane de actiuni noi care vor fi oferite actionarilor Investco, conform proiectului de fuziune publicat in Monitorul Oficial.
Dupa ce fuziunea va fi finalizata si inregistrata la Registrul Comertului, Broker Cluj va realiza o majorare de capital in valoare de 25,09 milioane de lei (aproape 8 mil. euro) prin incorporarea primelor de emisiune din majorarile de capital anterioare, a unor rezerve si prin capitalizarea profitului net din anii precedenti. Compania va emite in acest sens 50,18 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare actionar urmand sa primeasca 43 de actiuni noi la fiecare 100 de actiuni detinute.
De asemenea, Adunarea Generala a Actionarilor a mai aprobat realizarea unei majorari de capital cu aporturi de capital din partea actionarilor, in cuantum de maximum 20% din numarul total de actiuni rezultat in urma fuziunii. Compania va emite un numar de maximum 23,3 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi oferite spre subscriere la un pret de 0,75 lei/actiune, care include si o prima de emisiune de 0,25 lei/actiune. Broker isi propune sa atraga astfel inca 17,47 milioane de lei (5,54 milioane de euro) de la actionari, din care 11,65 milioane de lei (3,7 milioane de euro) vor fi folositi la majorarea capitalului social, restul sumei intrand la prime de emisiune.
Broker si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 30,8 milioane de lei (circa 9,6 milioane de euro), cu 41% mai mare decat anul trecut, luand in considerare si aportul dat de fuziunea cu Investco. Bugetul pentru 2007 prevede venituri totale de 50,4 milioane de lei, in crestere cu 42,5%, si cheltuieli de 19,6 milioane de lei, cu 43,8% mai mari fata de anul precedent.
In primele cinci luni ale acestui an, Broker a inregistrat un profit brut de 17,6 milioane de lei (5,2 milioane de euro), de 3 ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Broker are peste 3.500 de actionari, persoane fizice si juridice, si este singura firma de brokeraj ale carei actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile Broker au fost transferate in luna mai la prima categorie a BVB.
Actiunile Broker au crescut semnificativ in ultima perioada, depasind joi pragul de 3 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 105 milioane de euro, la ultimul pret de 3,05 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 2 iulie 2007. -
Statul vrea sa faca jocurile in Fondul Proprietatea cat mai mult timp
Curentul
___
Statul incearca din greu sa transforme Fondul Proprietatea intr-o entitate atractiva atat pentru viitorii investitori, cat si pentru beneficiari, pagubitii de catre regimul comunist. Dupa ce a renuntat la ideea de a include in portofoliul Fondului societati care nu ar fi adus profit actionarilor, acum statul si-a consolidat pozitia in cadrul adunarii generale a acestora.
Ordonanta de urgenta privind accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv introduce o serie de modificari legislative. Pana la finalizarea tuturor procedurilor de despagubire, statul va continua sa fie actionar al Fondului, urmand sa fie si principalul factor de decizie. Potrivit unui comunicat al executivului, pentru ca acordarea despagubirilor catre proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist sa se desfasoare corespunzator, statul roman trebuie sa pastreze puterea decizionala suverana in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor Fondului Proprietatea pentru o perioada cat mai lunga de timp. Daca pentru ceilalti actionari care detin mai mult de 5% din numarul total de actiuni se impun o serie de restrictii in ceea ce priveste dreptul de vot, statul isi va putea manifesta nestingherit vointa.
Fostii proprietari care ar trebui sa primeasca despagubiri relativ reduse si nu doresc actiuni la Fond, pot primi bani in limita sumei de 500.000 lei noi. Sumele de pana la 250.000 lei se platesc intr-o singura transa. Despagubirile in numerar mai mari de 250.000 lei se acorda in doua transe egale, intr-o perioada de maxim 2 ani.
In activele Fondului vor ramane pachetele de actiuni prevazute in legea initiala la Nuclearelectrica, Transgaz si Transelectrica. Fondul va fi listat pe Bursa ca societate de investitii de tip inchis.
Sursa: Curentul, 2 iulie 2007.
Pagina