Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.06.2007

  • Aspecte controversate la calculul de vanzare a Petrom

    Gardianul   SNP

    ___
    Comisia de ancheta a privatizarii Petrom a cerut, ieri, conducerii Senatului, prelungirea termenului de depunere a raportului cu peste patru luni, pana la 25 octombrie, motivand ca expertii independenti au identificat „aspecte controversate“ referitoare la calculul valorii de v?nzare a Petrom. Comisia precizeaza ca aceste probleme necesita studierea unor date suplimentare ale contractului de consultanta incheiat intre Ministerul Industriilor si Resurselor si consortiul Credit Suisse First Boston si ING Barings. „Aceste aspecte controversate vizeaza in principal modul in care s-a calculat valoarea de vanzare a Petrom, respectiv formula de calcul utilizata, parametrii luati in considerare“, sustine comisia.

    Sursa: Gardianul, 6 iunie 2007.

    mai mult

  • Americanii de la Bunge isi muta productia de ulei din Bulgaria in Romania

    Gandul   

    ___
    In urma cu doua luni, un alt producator de bunuri de larg consum, Unilever, a anuntat ca a relocat activitatea fabricii din Dobrici, Bulgaria, care produce margarina si maioneza sub marca Kaliakra, pe platforma industriala de la Ploiesti.

    Grupul american Bunge va reloca productia de ulei alimentar sub brandul Kaliakra din orasul bulgar Dobrici in Romania, relateaza site-ul bulgar novinite.com. Anuntul Bunge infirma informatiile anterioare, potrivit carora productia de ulei din Bulgaria urma sa fie relocata in Ucraina si Ungaria. „Vom pastra in Bulgaria numai depozitele de cereale”, a declarat directorul general al companiei, Tsvetan Iliev. La baza deciziei companiei, care va afecta 204 angajati ai Bunge, se afla rezultatele financiare nesatisfacatoare ale activitatii din Bulgaria, oportunitatile limitate pe care le ofera aceasta piata si standardele de mediu, care nu se aliniaza normelor europene. Bunge a cumparat compania Kaliakra in anul 2002. In prezent, grupul american are activitati in peste 30 de tari din toata lumea si detine circa 400 de companii. In Romania, Bunge este prezent din anul 2002, cand a cumparat Cereol Holdings, companie care detinea fabrica Unirea Iasi. De asemenea, in iulie 2003 a fost finalizata achizitia pachetului majoritar de actiuni la societatile Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. La inceputul lunii martie, compania Agricover Buzau a anuntat ca va vinde catre Bunge Romania divizia sa de ulei, care include o fabrica, marcile si reteaua de distributie si vanzari. Principalele companii de pe piata uleiului din Romania sunt, alaturi de Bunge, Argus Constanta, Cargill Romania, Ulvex Tandarei si Ulerom Vaslui.

    Sursa: Gandul, 6 iunie 2007.

    mai mult

  • Obiectiv Alro: independenta energetica pana in 2010

    Curierul National   ALR

    ___
    Producatorul de aluminiu Alro Slatina este interesat de achizitionarea oricarei surse de energie care sa ii asigure independenta energetica in proportie de 100% si avanseaza un termen de trei ani pentru atingerea acestui scop, ne-a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al combinatului din Slatina. 'Avem in atentie patru-cinci obiective care sa ne ajute sa ajungem la un grad de independenta energetica de 100% pana in 2010', a spus Dobra. Potrivit acestuia, compania pe care o conduce are intentia de a participa la privatizarea complexurilor Rovinari, Turceni si Isalnita, insa precizeaza ca trebuie analizata foarte atent situatia acestora pentru a vedea daca pot fi rentabilizate si ce investitii ar presupune achizitia si modernizarea lor. Potrivit companiei, acest model este folosit deja in Franta, Canada, Norvegia, China sau Rusia, iar avantajul ar reprezenta pretul preferential la care ar urma sa fie achizitionata energia pe termen lung. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca unitatile trebuie privatizate rapid, intrucat au nevoie de fonduri de investitii de circa doua miliarde euro. Complexurile energetice Rovinari, Turceni si Isalnita sunt formate din cate o termocentrala si mine de carbune.

    Totodata, Alro are deja demarat studiul de prefezabilitate pentru constructia unei termocentrale de 1.000 MW in care sunt pregatiti sa investeasca un miliard de euro. Termocentrala va utiliza drept combustibil carbunele, care ar putea fi importat din Rusia, Ucraina, Noua Zeelanda sau Australia. Constructia unitatii ar putea dura doi ani, dupa stabilirea sursei de finantare. Compania din Slatina si-a anuntat si intentia de a face parte din consortiul care va contribui la constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda si au aratat ca sunt dispusi sa finanteze cu 250 milioane euro acest proiect estimat de catre autoritati la circa 2,2 miliarde euro. In ipoteza in care vor avea castig de cauza, Alro va demara constructia unei unitati de productie langa centrala atomica ce va folosi energie produsa de reactoare.

    O alta solutie luata in calcul este constructia unei termocentrale intr-o tara vecina. Chiar si achizitia unei hidrocentrale ar putea reprezenta o solutie, cu toate ca 'acest lucru ar fi foarte dificil de realizat', potrivit managerului Alro.

    'Avem asigurata toata energia necesara pentru acest an'

    Combinatul din Slatina are deja contractata in proportie de 100% electricitatea necesara pentru acest an, chiar daca 'la preturi mai mari decat ne-am fi asteptat', ne-a declarat Gheorghe Dobra. Combinatul a cumparat in repetate randuri energie de pe OPCOM la preturi considerate de catre reprezentantii acestora prea mari. Cum Alro este cel mai important beneficiar de energie electrica din Romania, cu 8% din consumul national, interesul de a deveni furnizor al combinatului este foarte mare.

    'Toate companiile care sunt interesate sa privatizeze complexurile energetice ne-au intrebat daca vrem sa cumparam energie de la ele', a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.

    La sfarsitul lunii aprilie, Alro a anuntat ca estimeaza pentru acest an afaceri in scadere cu circa 5%, la 741,7 milioane dolari, si un profit net in stagnare fata de 2006, la 135,5 milioane dolari. Producatorul de aluminiu din Slatina a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 781,9 milioane dolari, in crestere cu 42,2%, iar profitul net s-a triplat la 134,7 milioane dolari.

    Actionarii cei mai importanti ai companiei sunt grupul american Marco Industries, care detine 84,19% din actiuni, si Fondul Proprietatea, cu 9,92% din titluri.

    Recent, grupul german cu activitati in domeniul energiei si gazului si-a anuntat interesul pentru aceleasi obiective 'tintite' si de Alro: termocentrale, reactoarele trei si patru de la Cernavoda si o hidrocentrala.

    Sursa: Curierul National, 6 iunie 2007.'

    mai mult

05.06.2007

  • AVAS cheama in instanta Dafora Medias

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   DAFR

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a actionat in instanta compania Dafora din Medias, pentru desfiintarea unui contract, si a cerut firmei sa plateasca daune interese in valoare de aproape 360.000 de dolari, a anuntat, ieri, compania. Dafora mentioneaza, intr-un raport transmis pietei Rasdaq, ca AVAS solicita, in acelasi dosar, plata altor daune interese, a caror valoare nu a fost precizata. Procesul se desfasoara la Tribunalul Bucuresti. Dafora nu a oferit pietei Rasdaq alte informatii privind litigiul sau contractul respectiv. Compania si-a majorat recent capitalul social de la 9,22 mil. lei la 97,35 mil. lei. In urma operatiunii, actionarul principal al companiei a ramas Gheorghe Calburean, cu o participatie de 48,16%, in timp ce firma Dafora Group detine 7,45% din titluri si DWS Investments, divizia de administrare a activelor din Luxemburg a Deutsche Bank, 16,1%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2007.

    mai mult

  • Profit de cinci ori mai mare la Kandia

    Evenimentul Zilei   

    ___
    DEZVOLTARE. Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a inregistrat in primul trimestru din 2007 venituri totale de peste 44 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 50% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, informeaza Mediafax.

    Profitul net este de 6,5 milioane de lei, de cinci ori mai mare fata de cel inregistrat anul trecut. Compania a consemnat, in intervalul ianuarie-martie, cheltuieli de peste 36 de milioane de lei, mai mari cu 32% comparativ cu intervalul similar din 2006. Si afacerile Kandia s-au majorat cu 16% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, la aproximativ 32 de milioane de lei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 5 iunie 2007.

    mai mult

  • Petrom investeste la Arpechim 60 mil. euro

    Curierul National   SNP

    ___
    Petrom va investi, pana in 2011, circa 60 milioane euro pentru alinierea Rafinariei Arpechim la standardele de mediu, urmand ca in acelasi an unitatea sa respecte in intregime aceste standarde, a declarat, pentru NewsIn, Jeffrey Rinker, membru al Directoratului Petrom, responabil de rafinare. 'Strategia de dezvoltare a companiei pentru 2010 prevede proiecte importante de modernizare in ambele rafinarii, care se ridica la peste un miliard de euro. Circa 200 de milioane de euro sunt alocate proiectelor de retehnologizare si modernizare a Arpechim, circa 60 de milioane de euro din acest buget fiind alocati proiectelor de mediu', a spus membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare. Potrivit lui Rinker, cel mai indepartat termen de finalizare a investitiilor de mediu de la Arpechim este in anul 2011. 'In acest moment ne concentram asupra implementarii modificarilor cerute de autoritatile de mediu la Arpechim, pe care speram sa le putem opera pana la sfarsitul lunii iulie', a mai punctat responsabilul Petrom. El a adaugat ca nici in planurile OMV si nici in planurile Petrom nu figureaza, in acest moment, vanzarea Rafinariei Arpechim. 'Avem in vedere gestionarea celor doua rafinarii ca una singura si implementarea unor masuri, care sa conduca la reducerea costurilor si cresterea eficientei. Totodata, intentionam sa construim patru conducte noi intre cele doua rafinarii, pentru transportul titeiului si produselor petroliere', a mai explicat oficialul companiei petroliere. Surse din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului declarau ca Petrom a convenit cu autoritatile de mediu un plan de inchidere a Rafinariei Arpechim, care va permite companiei sa continue productia de carburanti si produse petrochimice timp de trei luni luni de zile.

    Sursa: Curierul National, 5 iunie 2007.'

    mai mult

04.06.2007

  • Kandia-Excelent a finalizat achizitia liniei de produse zaharoase a Kraft

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ciocolata Kandia-Excelent a finalizat, joi, procedurile de achizitie a liniei de produse zaharoase a Kraft Foods, tranzactia vizand diferite echipamente si marcile de produse zaharoase Silvana si Sugus, pentru care compania a anuntat anterior ca va plati pana la zece mil. euro. Kandia-Excelent detine, in urma perfectarii transferului juridic de joi, echipamentele necesare procesului de fabricatie, specificatiile de productie, retetele, materialele promotionale si suport destinate comercializarii produselor Silvana si Sugus si stocuri de produse finite. Transferul liniilor de fabricatie se va realiza incepand cu 4 iunie, urmand ca in cel mai scurt timp sa inceapa procesul de fabricatie in interiorul facilitatilor de productie Kandia-Excelent, se arata intr-un comunicat al companiei transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iunie 2007.

    mai mult

  • Petrom a preluat divizia de GPL a Shell

    Gandul   SNP

    ___
    Shell a semnat, la finele saptamanii trecute, cu Petrom contractul de vanzare a diviziei de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, care include firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services, tranzactia urmand sa fie aprobata de Consiliul Concurentei. 'Shell Gas Holdings B.V. a anuntat ca a semnat acordul cu Petrom pentru vanzarea diviziei de GPL din Romania. Petrom, partenerul Shell in cadrul Shell Gas Romania si Trans Gas Services, si-a exercitat dreptul de preemptiune stipulat in cadrul acestor acorduri de tip joint-venture', se arata intr-un comunicat al Shell. Compania a anuntat in luna martie ca a convenit sa vanda firmei franceze Rubis afacerea cu GPL din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, pentru Romania, tranzactia fiind conditionata de neexercitarea unui drept de preemptiune detinut de Petrom.

    Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. Petrom a decis, la inceputul lunii mai, sa-si exercite dreptul de preemptiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni la firmele Shell Gas Romania si Trans Gas Services, de la grupul Shell, operatiune in urma careia va deveni cel mai mare operator de pe piata locala de GPL. Tranzactia va fi finalizata dupa primirea aprobarilor necesare din partea organismelor de reglementare. 'Aceasta tranzactie este in linie cu strategia Shell de orientare catre upstream si un downstream profitabil, printr-o optimizare a portofoliului sau si de a crea maximum de valoare atat pentru clientii sai, cat si pentru actionari', se mai arata in comunicat.

    Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal prin propria retea de distributie butelii precum si prin participatiile de 44,47% in Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% in Trans Gas Services, furnizor de propan din import.

    Din cele circa 600 de statii detinute de Petrom, aproximativ 300 comercializeaza butelii. Shell Gas Romania si Trans Gas Services au ramas singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce grupul petrolier a vandut companiei un¬¬gare MOL, in noiembrie 2004, ultimele benzinarii detinute - 59 de statii - precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie.

    Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, aprovizionand peste un milion de clienti casnici. Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Firma a intentionat sa realizeze explorari si exploatari petroliere, insa fara rezultat.

    Sursa: Gandul, 4 iunie 2007.'

    mai mult

  • Antreprenorul Rompetrol ia proportii

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Rominserv, anteprenorul general al companiei petroliere Rompetrol, si-a deschis o sucursala in Bulgaria si a vandut terenuri si constructii in valoare de 2,3 milioane de euro catre Multicom Zalau.

    Tranzactia este una cel putin spectaculoasa pentru o firma cumparatoare care se ocupa cu produse si servicii de constructii, precum gleturi, usi si tamplarie din aluminiu, si are 70 de angajati.

    Aceste decizii au fost luate de catre Rominserv in urma unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor, din ultimele luni ale anului trecut, iar fondurile obtinute din vanzarea terenurilor au fost folosite drept capital de lucru pentru Rominserv Valves IAFO Zalau, potrivit Rompetrol.

    Anteprenorul Rompetrol a preluat in 2004, de la AVAS, IAFO Zalau pentru 4,2 milioane euro, infiintand Rominserv Valves Iafo. In anii trecuti s-a vorbit mult de faptul ca antreprenorul Rompetrol a devenit tot mai independent fata de grupul petrolier. Numai in 2005, 30% dintre contractele incheiate au fost cu companii din afara grupului. O alta subsidiara a Rominserv este Palplast Sibiu.

    Sucursala Rominserv din Ruse, Bulgaria, se alatura celor doua benzinarii Rompetrol din acelasi oras, din totalul de 25 ale companiei in tara vecina. Cristian Hubati, director Rominserv, spunea anul trecut ca intentioneaza infiintarea Rominserv Bulgaria si construirea a 20 de noi statii Rompetrol pentru vecinii de peste Dunare.

    Rominserv creste singura

    Rominserv estimeaza pentru 2007 atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 130 milioane dolari, in crestere cu 22% fata de 2006 (106,3 milioane dolari). Obiectul de activitate al sucursalei de la Ruse, stabilit de AGA, il reprezinta executarea de lucrari de reparatii in constructii, realizarea de constructii noi, diferite tipuri de instalatii si alte lucrari aditionale.

    Ultimul proiect castigat de Rominserv, in valoare de 800.000 euro, a fost unul de modernizare si dezvoltare a retelei de apa dintr-un oras prahovean, licitatia fiind castigata in dauna contracandidatului de la Petromservice, antreprenorul companiei Petrom. Insa cel mai important proiect castigat a fost cel de modernizare a rafinariei Petromidia, derulat intre 2002 si 2004.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 4 iunie 2007.

    mai mult

01.06.2007

  • AVAS poate vinde actiunile minoritare la pretul determinat de Bursa, nu de AVAS

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va avea posibilitatea sa vanda actiuni minoritare la pretul pietei, determinat de evolutia Bursei si nu de valoarea nominala, iar documentatia de privatizare a societatilor la care statul detine astfel de participatii va fi simplificata. Noile reguli au fost aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului, printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OU 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 iunie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide