Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.07.2007

  • Barclays Global Investors detine 14,83% din Dafora Medias

    DailyBusiness.ro   DAFR

    ___
    Barclays Global Investors, subsidiara bancii britanice Barclays, a intrat in actionariatul companiei din domeniul forajului si constructiilor Dafora Medias (DAFR) si detine 14,83% din sociatate, potrivit raportarilor transmise, marti, pietei Rasdaq.

    Dafora Medias isi va majora capitalul social cu 88 milioane lei (27 milioane euro), pana la 97,36 milioane lei (29,77 milioane euro), in urma incheierii operatiei de subscriere.

    Actionarii Dafora au subscris 881.312.320 actiuni, din cele 922,6 milioane actiuni emise, in cadrul majorarii de zece ori a capitalului social. Gradul de subscriere a fost de 95,5%.

    In urma majorarii, Gheorghe Calburean detine 48,17% din capitalul social, Dafora Group SA detine 7,46%, restul de 44,37% apartinand altor actionari.

    Barclays Global Investors a intrat in actionariatul Dafora prin intermediul diviziei sale din Londra, Barclays Global Investors Holding Ltd din Marea Britanie.

    Barclays Global Investors este una dintre marile companii de administrare a banilor din lume, cu active de peste 1.770 miliarde dolari (1.303 miliarde euro) la sfarsitul lui martie 2006. Barclays Global Investors are sediul la San Francisco.

    Barclays a anuntat un profit inainte de aplicarea taxelor record, de 7,14 miliarde de lire sterline (aproape 14 miliarde de dolari) pentru 2006, care a inclus castigurile unice de recuperare, de 323 miliarde de lire sterline.

    Deutsche Bank detine 16,10% din capitalul Dafora Medias, prin intermediul diviziei sale de administrare a fondurilor mutuale, DWS Investment SA. In actionariatul Dafora fondurile administrate de Julius Baer detin circa 9%.

    In primul trimestru din 2007, Dafora Medias a afisat un profit net de 121.837 lei, in scadere cu 34%, si afaceri de 39,9 milioane lei (12,8 milioane euro), cu 35% mai mari, comparativ cu nivelurile din intervalul similar din 2006. In primele trei luni din 2006, compania a afisat un profit net de 185.837 lei si o cifra de afaceri de 29,52 milioane lei (8,38 milioane euro).

    Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul DAFR. Capitalizarea Dafora este de 808 milioane lei (260milioane euro), aferenta cotatiei de 0,83 lei pe actiune, calculata la capitalul social majorat.

    Dafora Medias a obtinut anul trecut un profit net de 10,26 milioane lei, cu 58% mai mare decat in anul precedent, pe fondul dezvoltarii sustinute a activitatii de constructii. Dafora a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 151,55 milioane lei (43 milioane euro), cu 13% mai mare decat in 2005.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 4 iulie 2007

    mai mult

03.07.2007

  • Albalact are in vedere noi majorari de capital

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Albalact Alba-Iulia, unul din principalii producatori de lactate din Romania, va propune actionarilor capitalizarea profitului din ultimii doi ani si acordarea de actiuni gratuite, conducerea societatii analizand si varianta derularii unei noi majorari de capital prin aport in numerar, pentru a asigura finantarea necesara planurilor de dezvoltare ale firmei.

    Albalact trebuia sa convoace o Adunare Generala pentru a propune acordarea de actiuni gratuite, in urma hotararii luate de actionari la AGA de bilant din primavara. Societatea va propune majorarea capitalului social cu circa 7 mil. lei (2,25 mil. euro) prin incorporarea profitului pe ultimii ani, au spus oficialii Albalact, ceea ce va insemna, in linii mari, ca fiecare actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de inregistrare ar urma sa primeasca o actiune noua pentru fiecare trei titluri vechi detinute.

    'Noi avem o hotarare de la AGA de bilant, care prevedea ca dupa inregistrarea noilor actiuni (de la majorarea de capital derulata in prima parte a anului - n.red.) trebuie sa convocam AGA pentru a acorda dividende pentru ultimii doi ani sub forma actiunilor gratuite. E posibil daca finalizam planul de investitii sa propunem si o majorare de capital prin aport in numerar', a declarat pentru ZF Radu Ciurtin, presedintele Albalact. Potrivit acestuia, majorarea de capital prin aport in numerar ar putea fi propusa la AGA convocata pentru aprobarea capitalizarii profitului sau la o data ulterioara.

    'E foarte posibil sa luam in discutie la AGA pe care o vom convoca si trecerea actiunilor pe Bursa de pe RASDAQ. Sunt o serie de beneficii pe care le vedem in urma unei astfel de treceri, printre care un plus de vizibilitate', a mai spus Ciurtin.

    El a adaugat ca intentia conducerii companiei este ca mutarea actiunilor sa se faca pana la finalul anului, decizia finala urmand sa fie luata de actionari.

    Albalact este controlata de familia Ciurtin, care detine peste 52% din actiuni. In actionariatul companiei au intrat puternic in acest an si mai multe fonduri de investitii.

    Conducerea Albalact a precizat ca societatea va avea nevoie de investitii mari in logistica si probabil va avea nevoie in continuare sa atraga finantare pentru a se dezvolta. Compania va deschide o noua fabrica in a doua jumatate a anului, pornirea productiei la aceasta fiind programata pentru inceputul lunii august.

    Albalact a fost in ultimii ani cel mai dinamic jucator de pe piata lactatelor, compania raportand cresteri importante la nivelul afacerilor si profitului dupa lansarea brandurilor Fulga si Zuzu.

    Societatea a obtinut in primul trimestru al anului un profit net de 5,02 mil. lei (1,5 mil. euro) la o cifra de afaceri de 38,4 mil. lei (11,4 mil. euro).

    'Ne asteptam ca cifra de afaceri de pe al doilea trimestru sa fie egala cu cea de pe primul trimestru, in conditiile in care, desi cererea este foarte ridicata, suntem limitati de capacitatea de productie actuala', a precizat Raul Ciurtin.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 iulie 2007'

    mai mult

  • Broker Cluj estimeaza in acest an un profit brut de 9,8 mil. euro

    DailyBusiness.ro   BRK

    ___
    Broker Cluj estimeaza in acest an un profit brut de 30,8 milioane lei (9,8 mil.euro), cu 41,3% mai mare decat in anul 2006. Compania a obtinut pe primele cinci luni din 2007 un profit brut de 17,6 milioane de lei(5,6 mil.euro).

    Compania de intermediere pe piata de capital Broker Cluj estima, anterior preluarii Investco, o crestere a profitului net in 2007 pana la 25,1 milioane lei (aprox. 8 mil.euro), de la 18,67 milioane lei (5,9 mil.euro), cat a fost in 2006, si o marire a cotei de piata de la 4,74% pana la 7,11%.

    Odata cu preluarea companiei Investco, Broker Cluj si-a revizuit prognozele privind datele financiare, estimand pentru 2007 un profit brut de 30,8 milioane lei (9,8 mil.euro), cu 41,3% mai mare decat in anul 2006.

    Compania Broker Cluj a obtinut pe primele cinci luni din 2007 un profit brut de 17,6 milioane de lei, apropiat de cel pe intreg anul trecut, activul total al societatii depasind 126 de milioane de lei (40,4 mil.euro).

    La 31 mai 2007, valoarea unitara a activului net era de 0,905 lei pe actiune. Din activul total, 98,81 milioane lei (31,7 mil.euro) reprezinta activul net. Valoarea de piata a pachetului total de actiuni detinut in portofoliu este de aproximativ 94,75 milioane lei, din care o pondere de 94,65% o detin titlurile societatilor cotate la bursa.

    Broker Cluj are participatii la 81 de societati, din care la 75 de companii are participatii sub 5%, iar la celelalte sase firme are participatii intre 5% si 33%, reiese din comunicatul publicat pe pagina de internet a casei de brokeraj.

    Compania a afisat un profit net de 7,14 milioane lei (2,13 milioane euro) in primul trimestru din 2007, in crestere cu 37,7% fata de perioada similara a anului trecut, cand compania a raportat un rezultat net de 5,38 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei a fost, in primul trimestru, de 4,34 milioane lei (1,29 milioane euro), in crestere cu 17,2% fata de intervalul similar din 2006.

    Titlurile casei de brokeraj Broker Cluj se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul BRK.

    Sursa: dailyBusiness.ro , 03 iulie 2007

    mai mult

  • Fiscul se lupta pentru datoria de 800 mil. euro a Daewoo Automobile

    Curierul National   

    ___
    Agentia Nationala de Administrare Fiscala contesta decizia de anulare a datoriei Daewoo Automobile Romania. Fabrica a obtinut pe 27 iunie anularea datoriei in valoare de peste 800 milioane de euro ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Reprezentantii ANAF nu sunt de acord cu aceasta situatie si intentioneaza sa se adreseze Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al carei verdict este definitiv.

    Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 milioane euro pentru participatia sa de 72,4%.

    Oferte de privatizare, pana pe 5 iulie

    Joi expira termenul final pana la care pot fi depuse oferte pentru pachetul de actiuni reprezentand 72,4% din capitalul social al firmei Automobile Craiova. Pana la jumatatea lunii mai, AVAS a primit trei scrisori de intentie din partea producatorilor americani General Motors si Ford si a firmei rusesti JSC Russian Machines, parte a unui grup detinut de magnatul Oleg Deripaska, care si-au exprimat interesul pentru preluarea Automobile Craiova.

    Automobile Craiova poseda 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de uzina. Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania a fost semnat in luna august 2006.

    Garantii de 1 mil. euro

    Pentru depunerea ofertelor de cumparare, companiile interesate sunt obligate sa cumpere de la AVAS dosarul de prezentare a firmei. Totodata, ofertantii trebuie sa achite garantia de participare la licitatie in valoare de 3,3 milioane lei (1,04 milioane euro).

    Investitorii vor fi departajati in functie de pretul oferit pe actiune, investitiile asumate pentru modernizarea capacitatilor de productie a autoturismelor de pe platforma Automobile Craiova, angajamentul ofertantului de a ajunge in al patrulea an de la privatizare la un nivel de integrare de minimum 60% si realizarea unui volum al productiei de 200.000 de autoturisme in al patrulea an investitional de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, potrivit strategiei de privatizare a companiei.

    Ofertantii va trebui sa prezinte si un plan de afaceri pe o perioada de patru ani in care sa mentioneze elementele tehnice, economico-financiare, sursele de finantare, dezvoltarea pietei. Cea mai buna oferta va fi selectata de catre Comisia de privatizare prin aplicarea grilei de punctaj.

    INFOBOX

    Litigiul dintre Daewoo Automobile si ANAF a inceput in decembrie 2005, in urma controlului efectuat de Directia Regionala Vamala Craiova la societate. Controlul a stabilit ca producatorul auto datoreaza statului peste 800 milioane euro, reprezentand facilitatile fiscale de care a beneficiat societatea in trecut, inclusiv majorari si penalitati. Facilitatile au fost obtinute de Daewoo Automobile in baza Legii 71/1994, pentru atragerea de investitori straini in industrie.

    Daewoo Craiova a vandut in 2006 peste 23.000 de masini pe piata interna, cu 13% peste rezultatele din 2005. Iar in primele cinci luni ale acestui an s-au vandut 7.752 de automobile, cu 3% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

    Sursa: Curierul National, 03 iulie 2007

    mai mult

02.07.2007

  • Broker Cluj tinteste un capital de peste 30 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Societatea de brokeraj Broker Cluj (BRK) isi va majora capitalul social cu maximum 40,4 mil. lei (12,6 mil. lei), sumele provenind din fuziunea cu societatea de brokeraj Investco, din rezerve, cat si din noi aporturi din partea actionarilor companiei, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    In urma tuturor acestor operatiuni, capitalul social al Broker ar putea ajunge la 95 de milioane de lei (30,15 milioane de euro).

    Actionarii Broker au luat cunostinta in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor de vineri de faptul ca societatea va fuziona doar cu Investco, dupa ce Transilvania Capital Invest si HTI Valori Mobiliare s-au retras din fuziune.

    In aceste conditii, compania isi va majora capitalul social cu circa 3,64 milioane de lei (1,15 milioane de euro), si va emite circa 7,3 milioane de actiuni noi care vor fi oferite actionarilor Investco, conform proiectului de fuziune publicat in Monitorul Oficial.

    Dupa ce fuziunea va fi finalizata si inregistrata la Registrul Comertului, Broker Cluj va realiza o majorare de capital in valoare de 25,09 milioane de lei (aproape 8 mil. euro) prin incorporarea primelor de emisiune din majorarile de capital anterioare, a unor rezerve si prin capitalizarea profitului net din anii precedenti. Compania va emite in acest sens 50,18 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi distribuite cu titlu gratuit actionarilor, fiecare actionar urmand sa primeasca 43 de actiuni noi la fiecare 100 de actiuni detinute.

    De asemenea, Adunarea Generala a Actionarilor a mai aprobat realizarea unei majorari de capital cu aporturi de capital din partea actionarilor, in cuantum de maximum 20% din numarul total de actiuni rezultat in urma fuziunii. Compania va emite un numar de maximum 23,3 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi oferite spre subscriere la un pret de 0,75 lei/actiune, care include si o prima de emisiune de 0,25 lei/actiune. Broker isi propune sa atraga astfel inca 17,47 milioane de lei (5,54 milioane de euro) de la actionari, din care 11,65 milioane de lei (3,7 milioane de euro) vor fi folositi la majorarea capitalului social, restul sumei intrand la prime de emisiune.

    Broker si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 30,8 milioane de lei (circa 9,6 milioane de euro), cu 41% mai mare decat anul trecut, luand in considerare si aportul dat de fuziunea cu Investco. Bugetul pentru 2007 prevede venituri totale de 50,4 milioane de lei, in crestere cu 42,5%, si cheltuieli de 19,6 milioane de lei, cu 43,8% mai mari fata de anul precedent.

    In primele cinci luni ale acestui an, Broker a inregistrat un profit brut de 17,6 milioane de lei (5,2 milioane de euro), de 3 ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut.

    Broker are peste 3.500 de actionari, persoane fizice si juridice, si este singura firma de brokeraj ale carei actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile Broker au fost transferate in luna mai la prima categorie a BVB.

    Actiunile Broker au crescut semnificativ in ultima perioada, depasind joi pragul de 3 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la circa 105 milioane de euro, la ultimul pret de 3,05 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 iulie 2007.

    mai mult

  • Statul vrea sa faca jocurile in Fondul Proprietatea cat mai mult timp

    Curentul   

    ___
    Statul incearca din greu sa transforme Fondul Proprietatea intr-o entitate atractiva atat pentru viitorii investitori, cat si pentru beneficiari, pagubitii de catre regimul comunist. Dupa ce a renuntat la ideea de a include in portofoliul Fondului societati care nu ar fi adus profit actionarilor, acum statul si-a consolidat pozitia in cadrul adunarii generale a acestora.

    Ordonanta de urgenta privind accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv introduce o serie de modificari legislative. Pana la finalizarea tuturor procedurilor de despagubire, statul va continua sa fie actionar al Fondului, urmand sa fie si principalul factor de decizie. Potrivit unui comunicat al executivului, pentru ca acordarea despagubirilor catre proprietarii deposedati abuziv de regimul comunist sa se desfasoare corespunzator, statul roman trebuie sa pastreze puterea decizionala suverana in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor Fondului Proprietatea pentru o perioada cat mai lunga de timp. Daca pentru ceilalti actionari care detin mai mult de 5% din numarul total de actiuni se impun o serie de restrictii in ceea ce priveste dreptul de vot, statul isi va putea manifesta nestingherit vointa.

    Fostii proprietari care ar trebui sa primeasca despagubiri relativ reduse si nu doresc actiuni la Fond, pot primi bani in limita sumei de 500.000 lei noi. Sumele de pana la 250.000 lei se platesc intr-o singura transa. Despagubirile in numerar mai mari de 250.000 lei se acorda in doua transe egale, intr-o perioada de maxim 2 ani.

    In activele Fondului vor ramane pachetele de actiuni prevazute in legea initiala la Nuclearelectrica, Transgaz si Transelectrica. Fondul va fi listat pe Bursa ca societate de investitii de tip inchis.

    Sursa: Curentul, 2 iulie 2007.

    mai mult

  • Marfin pregateste achizitii in Romania

    Adevarul   

    ___
    Compania elena de investitii Marfin Investment Group (MIG) a incheiat vineri, inaintea termenului stabilit initial, o oferta globala de actiuni in valoare de 5,19 miliarde de euro, fondurile rezultate fiind destinate unor tranzactii in Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania, transmite Reuters. Ea se va concentra asupra preluarii unor participatii la companii din Europa de Sud-Est, fiind interesat, in principal, de Albania, Cipru, Ungaria si Romania.

    Sursa: Adevarul, 2 iulie 2007.

    mai mult

29.06.2007

  • Ford si GM au intrat in cursa pentru preluarea Daewoo Craiova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Ford si General Motors sunt singurele companii care au achizitionat pana in prezent dosarele de prezentare si au avut acces si la informatii suplimentare in cadrul camerei de date organizate la sediul Automobile Craiova, au anuntat ieri surse guvernamentale. Termenul final pana la care pot fi depuse ofertele pentru pachetul de actiuni de 72,4% din capitalul social este de 5 iulie. Pana la jumatatea lunii mai Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit scrisori de intentie neangajate din partea companiilor General Motors, Ford si a firmei rusesti JSC Russian Machines, detinuta de miliardarul rus Oleg Deripaska, proprietarul uzinei de automobile GAZ.

    Pentru depunerea ofertelor de cumparare a Automobile Craiova, companiile interesate sunt obligate sa cumpere de la AVAS dosarul de prezentare a firmei. Totodata, ofertantii trebuie sa achite garantia de participare la licitatie in valoare de 1,04 mil. euro. Investitorii vor fi departajati in functie de pretul oferit pe actiune, investitiile asumate pentru modernizarea capacitatilor de productie a autoturismelor de pe platforma Automobile Craiova, angajamentul ofertantului de a ajunge in al patrulea an de la privatizare la un nivel de integrare de minimum 60% si realizarea unui volum al productiei de 200.000 de autoturisme in al patrulea an investitional de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, potrivit strategiei de privatizare a companiei. Analisti din piata estimeaza valoarea uzinei la aproximativ 800 milioane de euro, iar pachetul detinut de statul roman la peste 500 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 iunie 2007.

    mai mult

  • Bursa din Sibiu se afla in negocieri cu cinci burse in vederea fuziunii

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Conducerea Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) negociaza o eventuala fuziune cu Eurex, cea mai mare piata de derivative din lume, cu Euronext, Deutsche Boerse, cu platforma bursiera nordica OMX si cu Bursa din Varsovia, a anuntat, joi, Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

    OMX, platforma bursiera nordica, a facut 'due diligence' pentru BMFMS si a angajat firma KPMG, a mai spus Ancuta.

    Pentru a pregati o eventuala fuziune cu o piata bursiera pe care se tranzactioneaza si actiuni, nu numai derivative, BMFMS a demarat procedurile pentru pentru infiintarea pietei spot, a mai declarat presedintele bursei sibiene . 'Am inaintat CNVM regulamentul pietei spot'.

    In functie de bursa cu care se va face fuziunea, se vor stabili si companiile pe care vor incerca sa le aduca la Bursa din Sibiu, a mai spus Ancuta.

    'Daca ne unim cu Deutsche Boerse, cea mai mare bursa din lume, probabil ca in afara de anumite companii romanesti, care si-au manifestat deja interesul pentru listarea la BMFMS, vor exista si alte companii interesate de tranzactionare, deoarece Deutsche Boerse permite tranzactionarea in toata lumea', a mai spus Ancuta.

    Bursa din Sibiu a fost in negocieri cu Bursa de Valori Bucuresti, negocieri care au esuat la sfarsitul anului 2006. Cele doua burse se aflau, in septembrie, de mai multe luni, in negocieri avansate privind o posibila fuziune, care a fost acceptata de principiu.

    Cum nu toate casele de brokeraj care sunt actionare ale BVB au si detineri la bursa monetara din Sibiu, chestiunea evaluarii celor doua piete s-a dovedit a fi foarte spinoasa si a dus, in final la blocarea fuziunii.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 29 iunie 2007.'

    mai mult

  • Farmache: Fondul Proprietatea va deveni al saselea SIF

    Curierul National   

    ___
    Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti se va face dupa aproximativ un an de zile din momentul in care ordonanta de urgenta va fi aprobata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat in urma cu doua zile ca toate aspectele privind Fondul Proprietatea sunt rezolvate. 'Din momentul in care se va aproba ordonanta de urgenta a Guvernului, Fondul Proprietatea se va putea lista la Bursa intr-un interval cuprins intre noua luni si un an', a declarat, ieri, Bogdan Chetreanu, comisar la CNVM. Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, evalueaza intervalul pana la care Fondul se va putea lista ca fiind cuprins intre opt si zece luni, deoarece intre timp trebuie sa se finalizeze un proces de evaluare a Fondului. 'Fondul va putea fi asemuit cu un al saselea SIF. Putem urmari evolutia unui SIF si trage concluzii. Odata cu listarea FP la Bursa acesta va deveni o societate lichida. Evaluarea portofoliului trebuie sa se faca cu prioritate unde exista un prag de semnificatie. Sunt 116 societati comerciale in portofoliul Fondului si trebuie sa existe un reper de piata', a declarat Stere Farmache, presedinte BVB. 'Vor fi evaluate aproximativ 30 - 40 de companii, dar nu si pe cele unde participatiile detinute sunt mici, iar procesul de evaluare va dura 3-4 luni de zile, a mentionat presedintele Fondului.

    Paunescu a reafirmat necesitatea ca pentru procesul de evaluare sa fie selectati doi auditori, intrucat cele mai mari firme din domeniu activeaza pe piata locala si au contracte cu societatile din portofoliu care urmeaza sa fie evaluate.

    'Exista posibilitatea ca evaluatorul desemnat sa fie si auditor pentru anumite companii din portofoliul Fondului, astfel ca pot sa apara conflicte de interese. Pentru a evita astfel de situatii, va fi nevoie de selectia a doi evaluatori', a mentionat Paunescu.

    Fondul va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu si, in schimb, isi va majora semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.

    Astfel, Fondul va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta.

    Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani

    'Caietul de sarcini pentru selectarea evaluatorilor este deja elaborat si procesul de selectie va dura in jur de doua saptamani. Avem nevoie de cel putin doi evaluatori ca sa rezolvam situatia in care unul din acestia este auditorul unei companii din componenta fondului. Anuntul pentru licitatie va fi publicat in 2-3 saptamani', a spus Paunescu.

    Intrebat de ce aceasta evaluare dureaza asa mult, Paunescu a raspuns ca Fondul detine participatii la companii mari, cu multe filiale, pentru care evaluarea nu poate fi facuta in mai putin de doua-trei luni. El a mentionat ca Fondul are si participatii cu ponderi mici in capitalul social al unor firme, primite de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care nu vor fi incluse in evaluare, in conditiile in care reprezinta procente reduse din capitalul Fondului.

    Doua metode diferite de evaluare a activelor

    Evaluarea activelor Fondului Proprietatea va fi realizata prin doua metode diferite, in cazul companiilor neadmise la tranzactionare si a celor listate la Bursa, la care Fondul are participatii, potrivit proiectului de ordonanta.

    Astfel, pentru societatile comerciale si companiile si societatile nationale neadmise la tranzactionare, evaluarea va fi realizata prin metoda capitalurilor proprii inregistrate la data de 31 decembrie 2004.

    In cazul firmelor listate, evaluarea se va face pe baza pretului mediu ponderat aferent ultimelor trei luni de tranzactionare, cu obligatia ca ziua de implinire a termenului de 90 de zile sa fie cu cel mult 60 de sedinte de tranzactionare anterioara datei de adoptare a Hotararii Guvernului privind infiintarea Fondului Proprietatea.

    Procedurile de listare la Bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului.

    Conform proiectului de ordonanta de urgenta, Cancelaria Primului-Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.

    'Exista si posibilitatea despagubirii in bani. Cei care nu vor sa devina actionari la FP sau care nu mai pot astepta sa se stabilizeze un pret pe piata vor primi pana la 500.000 RON in doua transe', a declarat Paunescu.

    Fondul Proprietatea a primit in acest an dividende in valoare de 137,446 milioane lei (43,2 milioane euro), cu 75% mai mari decat in 2006 estimeaza incasari de 200 milioane lei din dividende pentru anul fiscal 2007, a declarat, ieri, presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. Companiile din portofoliu au transferat Fondului Proprietatea dividende aferente anului fiscal 2006 in valoare de 78,57 milioane lei, a mai precizat Paunescu. Valoarea creantelor statului virate in conturile Fondului Proprietatea se ridica la 25,35 milioane de lei, a spus Paunescu. Fondul Proprietatea se judeca pentru dividende cu Transelectrica, Oil Terminal, Romgaz, Conpet si Aeroportul Henri Coanda.

    Conducerea Fondului Proprietatea a dorit sa renunte la detinerile sale in companii nerentabile, cum ar fi Metrorex sau Loteria Romana, deoarece acestea functioneaza fara profit si nu vor acorda niciodata dividende, a declarat presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. 'Se stie ca Metrorex, de pilda, este finantat de stat, el are pierderi sau este un obiectiv social. Ar fi absurd sa avem in portofoliu o detinere de unde nu vom avea niciun dividend vreodata', a spus Paunescu. Nici detinerea la Loteria Romana nu va aduce vreun castig Fondului, pentru ca institutia este non-profit. Detinerile de acest tip nu corespund scopului Fondului, a mai spus Paunescu.

    Sursa: Curierul National, 29 iunie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide