Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.02.2010

  • SIF-urile vor sa cumpere actiuni una de la cealalta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF-uri) au solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa permita achizitiile de actiuni intre SIF-uri. Acordul CNVM ar putea aduce circa 40 mil. euro pe Bursa. 'Am cerut zilele trecute CNVM sa permita SIF-urilor sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri. Acest tip de tranzactii nu este interzis de legea pietei de capital, ci printr-o dispunere de masuri data de Comisie in urma cu cativa ani. Daca fiecare SIF va putea cumpara actiuni la o alta SIF in limita a 1% din capital, vor intra sume importante in piata', a spus Costel Ceocea, directorul general al SIF Moldova (SIF2). Capitalizarea totala a celor cinci SIF-uri depaseste 955 mil. euro, calculata in functie de preturile actiunilor de vineri, 12 februarie. Astfel ca in cazul in care fiecare dintre SIF va cumpara pana la 1% din capitalul celeilalte SIF, in piata ar putea intra circa 38,2 mil.euro. Potrivit lui Ceocea, SIF-urile au inceput acest demers inca de acum doi ani, cand au cerut permisiunea CNVM sa cumpere actiuni la celelalte SIF-uri, nefiind interesate de a obtine in schimbul actiunilor achizitionate dreptul de vot aferent. 'Posibilitatile investitionale pentru SIF-uri sunt limitate in actualele conditii de piata, pentru ca oportunitatile de a investi in actiuni lichide sunt putine, iar veniturile sunt constranse de decizia anumitor companii din portofoliu de a nu plati dividende. Daca CNVM va permite tranzactiile intre SIF-uri, acest lucru ar compensa absenta randamentelor din alte surse', a mai spus Ceocea. Listate la Bursa de Valori Bucuresti in urma cu zece ani, SIF-urile sunt inregistrate la CNVM la categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (AOPCVM). Din categoria AOPCVM fac parte si fondurile inchise de investitii, carora le sunt permise plasamentele in alte fonduri inchise. La finele anului trecut cele cinci SIF-uri aveau active nete cumulate de 7,467 miliarde lei, iar profiturile insumau 608,8 milioane lei. In aceasta saptamana, proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond la Comisia de buget si finante din Camera Deputatilor - for decizional. Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2010.

    mai mult

  • Biofarm a trecut pe profit anul trecut, cu un plus de 20 mil. lei

    DailyBusiness.ro   BIO

    ___
    Producatorul local de medicamente Biofarm a trecut anul trecut pe profit, cu un rezultat pozitiv de 20,1 mil. lei (4,7 mil. euro), pe fondul cresterii usoare a cifrei de afaceri, potrivit datelor publicate vineri pe Bursa. Cifra de afaceri a companiei a crescut in perioada mentionata cu 3%, pana la 67,1 mil. lei (15,8 mil. euro). 'In 2009 piata farmaceutica romaneasca a fost afectata in special de masurile luate de Ministerul Sanatatii cum ar fi stabilirea unui curs valutar fix pentru calculul preturilor, noua modalitate de calcul a preturilor pentru medicamentele generice si prelungirea termenelor de plata pentru medicamentele compensate si gratuite', se mentioneaza intr-un comunicat al companiei. Reprezentantii Biofarm au mentionat ca neplata la timp a facturilor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a dus la crearea unei crize a lichiditatilor si a unui blocaj la nivelul farmaciilor si al distribuitorilor. 'Contextul general al anului 2009 a fost influentat negativ si de criza economica internationala, care a dus la scaderea numarului de medicamente la nivel de consumator, piata totala farmaceutica din Romania inregistrand in anul 2009 o scadere a vanzarilor in unitati de 9,12%, fata de anul 2008', au precizat reprezentantii companiei. Ei au explicat ca Biofarm a aplicat strategii noi pentru mentinerea cotei de piata a companiei. In 2009, Biofarm a continuat fabricarea produselor traditionale si a unor produse noi. In cursul anului 2009, Biofarm a inregistrat o crestere a vanzarilor in valoare de 4,45% si o scadere a vanzarilor in unitati de 4,95%, comparativ cu scaderea de 9,12% inregistrata de piata totala farmaceutica din Romania. In aceeasi perioada de timp, compania Biofarm si-a imbunatatit si diversificat portofoliul, ajungand la 167 de produse si a fost lider de piata pe 10 arii terapeutice, plasandu-se intre primii 10 producatori de medicamente. In conditiile dezvoltarii continue a portofoliului si a cresterii cheltuielilor in vederea lansarii pe piata in 2009 a produselor noi si a sustinerii produselor lansate in 2008, Biofarm a facut investit in campanii media, de sales out si de promovare, situatie in care cheltuielile generale pentru marketing si vanzari au crescut dela 15,4% din vanzarile nete in anul 2008 la 16,6% in 2009. ln acest context, printr-un proces de eficientizare a cheltuielilor, Biofarm a obtinut un profit net de 20,1 mil. lei, din care 6 mil. lei reprezinta veniturile din actualizarea portofoliului de actiuni detinute pe termen lung de catre Biofarm la societati listate la BVB. Sursa: Dailybusiness.ro, 15 februarie 2010.

    mai mult

  • Dupa taraganarile juridice, oferta RRC e acum intr-un impas tehnic

    Curierul National   RRC

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti a trimis catre CNVM o instiintare cu privire la modul in care a reconfigurat sistemul de tranzactionare, astfel inc?t sa permita decontarea ofertei RRC, tin?nd cont ca pretul din oferta are patru zecimale, iar BNR permite decontari in cash cu numai doua zecimale. 'Urmeaza sa transmitem niste precizari tehnice, dupa ce ne consultam cu intermediarul ofertei, Depozitarul Central si avem ok-ul CNVM-ului. Nu este prima oferta pe care o deruleaza Bursa cu patru zecimale. Astazi va trebui sa finalizam precizarile, dar vom gasi o solutie. Oricum, oferta va incepe luni', a declarat, pentru NewsIn, directorul general al BVB, Anca Dumitru. Pe de alta parte, Alin Barbu, director IT in cadrul BVB, a explicat ca in sistemul contabil trebuie reprezentate valori de decontare cu doua zecimale. 'In acest sens, BVB va cere un aviz de la CNVM prin care sa permita rotunjirea fiecarei tranzactii la doua zecimale. Suntem in proces cu CNVM-ul sa punem la punct fluxul de documente care sa ne permita sa facem acest lucru', a declarat Alin Barbu. Astfel, din sistemul Bursei, orice tranzactie cu actiuni RRC va trebui sa plece spre decontare rotunjita la doua zecimale. 'Trebuie sa avem grija sa se respecte toate conditiile pentru ducerea la bun sf?rsit a ofertei, ceea ce inseamna ca decontarea trebuie sa se produca cu doua zecimale si nu cu patru', a mentionat Anca Dumitru. Alin Barbu a explicat ca, daca ultimele doua zecimale vor fi un numar mai mare sau egal cu 50, se va face o rotunjire prin adaos, iar in cazul unui numar mai mic de 50 se va face o rotunjire aritmetica prin lipsa. 'Nu va fi niciun investitor afectat, deoarece gradul de afectare a unui investitor prin aceasta metodologie va fi identic cu gradul in care un jucator pe piata valutara este afectat daca cumpara 11 euro, la un curs de schimb la patru zecimale, care se rotunjeste oricum la 2, adica prea putin', apreciaza Barbu. Sursa: Curierul National, 15 februarie 2010.

    mai mult

  • Pierderi de aproape 20 de milioane de lei la Banca Comerciala Carpatica

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   BCC

    ___
    Banca Comerciala Carpatica (simbol BCC) a raportat pierderi de 19,36 milioane de lei anul trecut, in contextul in care costul riscului de credit a sporit la 37,87 milioane lei, potrivit situatiilor financiare anuale publicate vineri. Pentru comparatie, in 2008, banca a raportat un profit de 802.000 de lei. Veniturile totale atrase de banca, anul trecut, au crescut cu numai 5%, la 603,48 milioane de lei, in timp ce cheltuielile totale au inregistrat un avans de 8%, pana la 622,81 milioane de lei. Potrivit reprezentantilor companiei, activele 'Bancii Carpatica' au ajuns la sfarsitul lui 2009 la 3,57 miliarde lei, in crestere cu 56% fata de finalul lui 2008, cand se ridicau la 2,28 miliarde lei. In privinta solvabilitatii si a lichiditatii, reprezentantii bancii precizeaza ca a inregistrat anul trecut valori foarte bune, lichiditatea imediata fiind la 31 decembrie de 34,37%, iar solvabilitatea la nivelul de 12,67%. De asemenea, fondurile proprii au urcat la 228,076 milioane lei, dupa ce banca a incheiat in 2009 o majorare de capital prin care a reusit sa stranga 26,82 milioane lei. Cu toate acestea, conducerea bancii mai cere de la actionari inca 103,45 milioane lei, prin intermediul unei noi operatiuni de majorare de capital, propunerea fiind introdusa pe odinea de zi a adunarii generale din 13 martie. In sedinta de tranzactionare de vineri, actiunile BCC au suferit o corectie de 0,52%, fiind tranzactionate la pretul mediu de 0,0950 lei/titlu. Sursa: Bursa, 15 februarie 2010.

    mai mult

  • Ciubotaru, Tradeville: Ma astept la scaderi importante venite pe filiera internationala

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... va alimenta speculatiile si ar putea sa genereze volatilitate', se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Prime Transaction.

    mai mult

  • 'Transelectrica' a făcut cel mai mic profit din ultimii cinci ani în 2009

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    ... pentru că deprecierea leului nu a fost asa de mare', ne-a spus Paul Brendea, șeful departamentului de tranzacționare de la Prime Transaction,

    mai mult

12.02.2010

  • CNVM a ramas fara bani: Sefii SIF-urilor sunt dispusi sa ajute CNVM cu lichiditati, dar nu in orice conditii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Sprijinul pe care SIF-urile sunt dispuse sa il acorde Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin plata in avans a comisioanelor, ar putea juca un rol strategic in contextul dezbaterilor privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri (maxim 1% din capital) de saptamana viitoare. 'Inainte de a plati vrem sa ne intalnim cu reprezentantii Comisiei pentru ca vorbim despre plata in avans a unor sume de ordinul milioanelor. CNVM ne cere sa platim pausal o taxa. Pana la urma este o afacere si ce interes as avea sa platesc aceaste comisioane cand imi ofera o reducere de 5%, sub nivelul pe care as putea sa il obtin plasand aceeasi suma la banca', a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. Societatile de Investitii Financiare (SIF-urile) sunt dispuse sa sprijine cu lichiditati CNVM platind anticipat pe sase luni comisioane in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei (850.000 de euro). Proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond saptamana viitoare la Comisia de buget din Camera Deputatilor, care este decizionala. Comisia de buget a anuntat ca la discutii vor fi invitati conducatorii SIF-urilor si reprezentantii CNVM. Tot saptamana viitoare, SIF-urile vor sa se intalnesca cu reprezentantii autoritatii de supraveghere pentru a discuta despre plata anticipata pe sase luni a comisionului de 0,1% (anual) din valoarea activelor nete. CNVM urmeaza sa incaseze de la SIF-uri o suma totala de 3,5 milioane de lei. 'Nu vrem de la CNVM nimic in schimb. Vrem sa cooperam cu reprezentantii Comisiei, nu vrem nicio concesie legislativa. Vrem sa avem o relatie lucrativa cu CNVM', a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. Societatea urmeaza sa plateasca anticipat catre CNVM o suma de aproximativ 770.000 de lei, calculata in functie de activele nete la finele lunii decembrie 2009. SIF Oltenia, cu active de 1,64 mld. lei la finele lui decembrie 2009, ar plati in avans circa 780.000 de lei (188.000 de euro), reprezentand comisionul pentru primele sase luni, chiar si cu reducerea de 5% oferita de CNVM. Pe de alta parte, daca activul SIF ar creste pana in iunie, SIF-ul ar mai trebui sa vina cu o diferenta de bani, iar daca activul SIF ar scadea in aceeasi perioada, SIF-ul ar trebui sa astepte sa-si recupereze diferenta de la CNVM. 'In principiu sunt de acord cu plata anticipata a comisionului catre CNVM. Mai intai vom supune decizia votului Consiliului de Administratie', a spus Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia. Cu cat procesul legislativ avanseaza, cu atat presiunile din partea SIF-urilor, care nu doresc ridicarea pragului, sunt mai puternice. Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Ioan Cuzman (SIF Banat) au prezis la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru politica economica ca daca legea va trece, atunci piata de capital va fi manipulata. Atunci presedintele SIF Transilvania a argumentat ca impactul ridicarii pragului de detinere de la 1% la 5% va fi similar 'nu cu un FNI, ci cu cinci FNI-uri'. Comisia pentru politica economica a avizat negativ proiectul legislativ de ridicare a pragului. Pe 9 februarie, dupa avizul negativ din Comisia economica, actiunile SIF-urilor au pierdut 3% pe Bursa. Ridicarea pragului de detinere si a pragului de vot la SIF-uri de la 1% la 5% este sustinuta de investitorii de pe Bursa, de brokeri si chiar de unii oficiali ai CNVM. O alta problema care-si cauta rezolvarea este cea a votului concertat, care a permis sefilor SIF sa suspende drepturile de vot ale unor grupuri de investitori prezumati ca ar fi actionat concertat in cadrul adunarilor generale ale actionarilor de anul trecut, cand au fost alesi membrii CA. De asemenea, ridicarea pragului ar permite investitorilor mari, de talia fondurilor straine de investitii, sa acumuleze pachete de pana la 5% din capitalul unei SIF, ceea ce ar urca pe termen lung preturile actiunilor, spun brokerii. De la lansarea proiectului de lege, in iulie 2009, actiunile SIF au crescut cu 90%. Sursa: Ziarul Financiar, 12 februarie 2010.

    mai mult

  • Broker Cluj in 2009: Afaceri cu 60% mai mici si profit de 4 mil. lei

    Wall-Street.ro   

    ___
    Societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj (BRK) a raportat un profit net preliminar de 4,04 milioane lei (0,95 mil. euro), dupa pierderile istorice inregistrate in 2008, conform rezultatelor financiare remise Bursei de Valori Bucuresti. In 2008, casa de brokeraj a inregistrat pierderi de 70,6 milioane lei si afaceri de 8,32 milioane lei. “Pe filiera financiara a activitatii, SSIF Broker a inregistrat in 2009 un profit de 9,18 milioane lei. Rezultatul se datoreaza in mare masura anularii unor provizioane pentru titlurile financiare vandute”, se arata in comunicat publicat pe site-ul Bursei. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 60% la 3,32 milioane lei (0,78 mil. euro), iar veniturile s-au comprimat cu circa 50%, pana la 9,74 milioane lei (2,3 mil. euro). Costurile Broker Cluj s-au redus de 15 ori, de la 89,8 milioane lei in 2008 la 5,7 milioane lei in anul trecut. Capitalurile proprii au crescut la peste 90,5 milioane lei in 2009, iar rata rentabilitatii financiare (ROE) a revenit pe teritoriul pozitiv, la cota de 4,6%. In comunicat se mai mentioneaza ca din vara acestui an, casa de brokeraj va deveni intermediar pe pietele de capital internationale, nominalizand bursele din Vestul Europei, New York, Japonia si China. De asemenea, conducerea Broker va analiza in perioada urmatoare oportunitatea listarii companiei la Bursa de la Varsovia, dar si listarea unor companii la care este actionar majoritar pe piata spot a Bursei de la Sibiu (Sibex). Broker Cluj a anuntat recent ca doreste sa acorde dividende, pentru prima data de la listarea companiei la Bursa, dar pentru aceasta operatiune fiind necesara diminuarea capitalului social. In prezent, compania are un capital social de 144,7 milioane lei, impartit in 289,4 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,5 lei. Compania are o valoare de piata de 67,7 milioane lei (16,4 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,234 lei/actiune. Sursa: Wall-Street.ro, 12 februarie 2010.

    mai mult

  • Grupul Sibex a obtinut anul trecut un profit brut de circa 5 milioane lei, cu mult peste estimari

    Curierul National   

    ___
    Grupul Sibex a raportat pentru 2009 un profit brut de aproape 5 milioane lei, cu mult peste estimarile de la inceputul anului trecut, in pofida investitiilor de peste 500.000 lei realizate pentru lansarea noii platforme de tranzactionare, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta. Bursa din Sibiu a lansat in mod oficial pe 22 ianuarie noua platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2). Bursa din Sibiu a semnat pentru utilizarea platformei un un acord initial pe cinci ani cu firma britanica Trayport, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank. Seful Sibex a explicat ca, anul trecut, cele mai mari cheltuieli au fost legate de lansarea platformei GlobalVision, de costurile autorizarii depozitarului Sibex si de aprobarea regulamentelor de catre CNVM. Astfel, cheltuielile totale s-au ridicat la 5,6 milioane lei, iar veniturile totale s-au cifrat la 10,4 milioane lei. In 2008, Bursa sibiana raportase un profit net de 1,15 milioane lei, iar estimarile pentru 2009 vizau un rezultat mai mare cu 50%, de aproape 1,73 milioane lei. Sursa: Curierul National, 12 februarie 2010.

    mai mult

  • Performante in scadere pentru Teraplast, insa peste nivelul pietei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TRP

    ___
    Teraplast Bistrita (simbol bursier TRP) a incheiat, anul trecut, cu un castig net de 11,42 milioane lei, cu 41% mai mic decat in anul precedent, si cu o cifra de afaceri de 190,56 milioane de lei, cu 2% sub nivelul din 2008. Afacerile Teraplast s-au diminuat cu numai doua procente in conditiile scaderii cererii de sisteme pentru instalatii si constructii, in timp ce pietele pe care activeaza au inregistrat, in anul 2009, scaderi cuprinse intre 20% si 35%, arata reprezentantii companiei Florin Urite, director general Teraplast, a declarat: 'Anul 2009 a fost extrem de dificil pentru pentru pietele pe care Teraplast activeaza, din cauza lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, dar si din cauza dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea, am reusit ca in 2009 sa obtinem rezultate apropiate de ceea ce ne-am propus in bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat de actionari pentru 2009'. Profitul companiei a fost influentat de cresterea cheltuielilor cu amortizarea, aferente investitiilor puse in functiune, de costurile cu relocarea (realizata in proportie de 90% fara ca in 2009 cota de piata sa fie influentata), de cresterea cheltuielilor cu omologarea de noi produse, de cresterea cheltuielilor cu marfurile si a cheltuielilor privind prestatiile externe. Concurenta agresiva a fost un alt factor care a influentat puternic profitabilitatea companiei. Explicatia acestei situatii este data de faptul ca in 2009 cererea a fost mai redusa, iar in acest context a existat o presiune mai mare pe pretul de vanzare in piata. Investitiile realizate s-au cifrat la 35,7 milioane lei, fiind cu 20% mai reduse decat in 2008, si au fost orientate spre dezvoltarea Parcului Industrial Teraplast, din Saratel (jud. Bistrita-Nasaud), extinderea portofoliului de sisteme si dezvoltarea unor divizii ale companiei. Anul trecut, stocurile companiei au inregistrat o crestere de 34%, pana la valoarea de 32 milioane lei. In 2009 Teraplast a luat decizia de a stoca materie prima (PVC) pe fondul cresterii cererii pe piata, in conditiile unui deficit de materie prima. Prin cresterea stocurilor de materie prima compania Teraplast a reusit sa contracareze fluctuatia preturilor, asigurandu-si astfel un important avantaj competitiv. Totodata, datorita inceperii dezvoltarii diviziei de vanzari profile tamplarie PVC, au crescut stocurile de produs finit pe aceasta gama pentru a oferta o arie larga de produse. Creantele societatii au crescut cu 31,7% ca urmare a lipsei lichiditatilor din piata. In contextul crizei financiare, dar si datorita indeciziei de la nivel politic, alocarea finantarilor de la bugetul de stat pentru lucrarile publice s-a realizat extrem de greoi. Avand in vedere aceste aspecte, disponibilitatile societatii au inregistrat o scadere fata de anul precedent, finantarea investitiilor si a capitalului de lucru generand totodata si o crestere a datoriilor pe termen scurt. Compania Teraplast face parte din Grupul Teraplast Bistrita, care mai include pe langa Teraplast si subsidiarele sale Plastsistem si Politub. Incepand din 2 iulie 2008 compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP, iar din aprilie 2009 compania a fost inclusa in componenta indicelui BET-XT. Principalii actionari ai companiei, la data de referinta 31 decembrie 2009, sunt Dorel Goia (34,27%), Emanoil Viciu (15,12%) si SIF Banat-Crisana (11,39%). Sursa: Bursa, 12 februarie 2010.

    mai mult

Pagina

inchide