31.03.2010
-
Popa, BNR: Cred ca economia va inregistra in primul trimestru o crestere modesta
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa considera ca economia va inregistra in primul trimestru o crestere modesta, dar a atras atentia ca acesta este scenariul central si ca exista incertitudini foarte mari pe de o parte si pe alta.
'Cred ca da, dar deja discutam mereu de un scenariu central cu incertitidini foarte mari pe de o parte si pe alta. Adica o cifra pozitiva si modesta', a spus Popa, fiind intrebat daca economia va inregistra in primul trimestru o crestere. -
Conducerea Bursei speră să aducă tranzacțiile cu Fondul Proprietatea pe ATS
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Conducerea Bursei de Valori București plănuiește să aducă tranzacțiile cu acțiunile Fondului Proprietatea pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare (ATS), pe care speră să îl lanseze în perioada următoare, imediat ce va avea acordul final al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Acțiunile Fondului Proprietatea ar urma să fie transferate în secțiunea 'NewMarket' a ATS-ului, destinată atragerii către mediul bursier a unor companii care nu se tranzacționează pe o altă piață.
Intenția Bursei să aducă acțiunile Fondului Proprietatea pe o platformă de tranzacționare nu este, însă, singulară. Asociația Brokerilor încearcă de câteva luni bune să mute tranzacțiile cu acțiunile FP pe o piață Over The Counter (ROTC), dar fără niciun rezultat, lovindu-se de opoziția acționarilor minoritari și de refuzul conducerii FP de a semna un act adițional la contractul pe care Fondul îl are cu Depozitarul Central.
Mark Mobius, președintele Fran-klin Templeton Investment Management, care a semnat recent contractul de administrare al Fondului Proprietatea, a declarat, săptămâna trecută, că dorește listarea Fondului pe o piață reglementată.
'Ca acțiunile FP să poată fi tranzacționate pe ATS-ul Bursei, este nevoie ca Fondul să își dea acordul explicit. În acest sens, va trebui inserat un paragraf în contractul pe care FP îl are cu Depozitarul Central', a spus, ieri, Stere Farmache, președintele Consiliului de Administrație al Bursei, fără să precizeze dacă administratorii BVB au avut vreo discuție preliminară cu conducerea FP, administratorul acestuia sau cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, acționarul majoritar al Fondului.
În cadrul secțiunii NewMarket, inițiativa aducerii companiilor la tranzacționare aparține emitentului, unui broker sau Bursei de Valori București, a precizat, ieri, Anca Dumitru, directorul general al BVB, cu ocazia prezentării oficiale a sistemului alternativ de tranzacționare CAN-BVB (Companii și Acțiuni Noi). Bursa va asigura un nivel minim de informare privind emitentul și acțiunile acestuia, pentru protecția investitorilor, a adăugat Anca Dumitru.
Secțiunea NewMarket se mai adresează companiilor 'start-up' și societăților care au mai fost cotate la Bursă, dar s-au delistat. Pe această secțiune, vor putea fi realizate doar tranzacții 'deal' (negociate), fără limitarea valorii minime.
Pe site-ul www.anuntbursa.ro, acțiunile Fondului Proprietatea se vând la prețuri cuprinse între 0,24 de lei și 0,4 lei și se cumpără la prețul de 0,4-0,48 de lei/acțiune, în funcție de volumul oferit. -
IAR Ghimbav disponibilizează 220 de persoane
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Acționarii 'IAR Ghimbav' au decis, la finele săptămânii trecute, continuarea programului de restructurare a companiei cu cea de-a doua etapă care, potrivit liderului sindicaliștilor de pe platforma din Ghimbav, 'va fi făcută, la rândul său, în două etape'. Prima parte a acestei a doua etape a restructurării companiei va cuprinde disponibilizarea a 220 de oameni începând cu 1 aprilie. 'În condițiile în care hala montaj va rămâne la noi și nu va fi cedată către Eurocopter România, concedierile se vor limita la acest număr, firma urmând să păstreze un nucleu de 330 de angajați', a mai spus liderul sindicaliștilor. În cazul în care hala montaj va fi cedată, însă, va fi realizată și a doua parte a celei de-a doua etape de restructurare, care încă nu se știe ce număr de disponibilizați va cuprinde.
De asemenea, s-a decis ca o viitoare Adunare Generală a Acționarilor să aibă loc la finele lunii aprilie, urmând să se aprobe atât Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe anul în curs, cât și rezultatele financiare realizate de companie în 2009.
Compania 'IAR Ghimbav', constructor de aeronave, a încheiat anul 2009 cu un profit de 2,2 milioane de lei, mai mic cu 52,3% decât cel raportat în 2008. Cifra de afaceri a societății a fost în 2009, de 141,3 milioane de lei, în scădere cu 30,6%, față de 2008, când încasările totalizau 203,7 milioane de lei. Veniturile totale ale societății s-au redus cu 35,6%, de la 162 milioane de lei la 104,3 milioane de lei, iar cheltuielile s-au diminuat cu circa 35%, de la 156,4 milioane de lei la 101,8 milioa ne de lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.
'IAR Ghimbav' și-a estimat pentru acest an un profit de 424.000 de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Producătorul brașovean de elicoptere și-a estimat, pentru acest an, venituri de 45,3 milioane de lei și cheltuieli de aproximativ 44,7 milioane de lei. -
Ce companii compenseaza iesirea actiunilor RRC (Petromidia) din indicele bursier BET
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Transgaz Medias (TGN), Transelectrica Bucuresti (TEL), Biofarm Bucuresti (BIO) si nou-venita Condmag Brasov (COMI), a omului de afaceri Gheorghe Calburean, sunt companiile care compenseaza iesirea titlurilor Rompetrol Rafinare din compozitia indicelui BET, care aveau o pondere de 14,16%. Astfel, ponderea actiunilor Transgaz a urcat de la 13,5% la 17,12%, ponderea actiunilor Transelectrica contribuie cu 8,7% la evolutia indicelui, fata de 6,8% inainte, de o pondere in crestere, la 6,2%, beneficiind si actiunile Biofarm. Totodata, actiunile Condmag vor fi pentru prima data incluse in compozitia indicelui BET, cu o pondere de 3,78%. Cea mai mare influenta asupra indicelui vor avea in continuare actiunile Petrom, BRD si Banca Transilvania, fiecare cu o pondere de peste 19%. Noua structura a indicelui va fi valabila de la 1 aprilie. Actiunile RRC au fost scoase din indicele BET dupa ce kazahii de la Rompetrol au ajuns sa controleze 98,6% din companie, in urma finalizarii ofertei publice de preluare. Compania urmeaza sa fie delistata. -
Bugetul BRD spune ca a trecut ce a fost mai rau
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
BRD Groupe Société Générale, a doua banca de pe piata locala, estimeaza pentru acest an un profit net 'stabil sau in usoara crestere' fata de anul trecut, si o stabilizare a nivelului provizioanelor constituite din cauza creditelor neperformante. La nivel de bilant, conducerea BRD estimeaza o crestere de 5-10% atat la nivelul depozitelor atrase, cat si la creditele acordate, mizand pe dezghetarea creditarii mai ales pe segmentul corporatist. Asa cum arata bugetul care va fi supus aprobarii actionarilor la finalul lunii aprilie, conducerea BRD se asteapta ca economia sa fi depasit cel mai dificil moment al crizei si sa inceapa sa-si revina. 'Mi se par ipoteze de lucru realiste. Desi exista riscul ca provizioanele sa mai creasca, acest lucru ar putea fi compensat de marja de dobanda mai mare', explica Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital al ING Bank. BRD a raportat pe 2009 un profit net de 779 mil. lei (183,7 mil. euro), in scadere cu 42% fata de 2008, in conditiile in care costul net al riscului, respectiv creditele pe care banca nu mai spera sa le recupereze, a depasit 1 mld. lei (238 mil. euro), nivel de 2,3 ori mai mare decat in anul precedent.
Cresterea profitului BRD a fost oprita anul trecut de nivelul ridicat al provizioanelor, care au anulat mai mult de jumatate din profitul din exploatare. Banca estimeaza ca provizioanele vor stagna anul acesta. -
Artego Târgu-Jiu va distribui un dividend brut de 0,1 lei pentru 2009, în sumă totală de un milion lei
Curierul National
___
Producătorul de articole din cauciuc Artego din Târgu-Jiu (ARTE) va distribui, pentru exercițiul financiar 2009, un dividend brut pe acțiune de 0,1 lei, în valoare totală de un milion de lei, reprezentând jumătate din profitul net obținut anul trecut. Hotărârea de distribuire a profitului aferent anului trecut a fost adoptată, luni, de către acționari, iar sumele să fie distribuite într-o perioadă de șase luni, se arată într-un comunicat al Artego transmis ieri Bursei și preluat de Mediafax. Compania a înregistrat pentru anul trecut un profit net de 1,91 mil. lei, de trei ori mai mare față de câștigul din anul precedent, de 626.000 lei. Pentru 2008, Artego nu a repartizat dividende. În 2009, afacerile firmei au scăzut cu 27%, de la 202,25 mil. lei la 146,7 mil. lei.
30.03.2010
-
Cât au pariat SIF-urile pe acțiunile
BURSA.RO - TITLURILE ZILEI
___
Două SIF-uri dețin acțiuni în valoare de 19 milioane de lei la FP
Adrian Lupșan: 'SIF2 a fost cel mai activ pe acțiunile FP, în ultimul an'
Două dintre cele cinci societăți de investiții financiare au acumulat, de-a lungul timpului acțiuni la Fondul Proprietatea, restul preferând să aștepte listarea Fondului pe o piață reglementată sau să își investească banii în altceva.
Cel mai activ SIF pe acțiunile Fondului Proprietatea este SIF Moldova, care a ajuns să dețină 37,35 milioane de acțiuni, reprezentând 0,2% din capitalul social al Fondului. SIF Moldova a raportat, la mijlocul anului trecut, achiziția a 2,02 milioane de acțiuni ale Fondului Proprietatea, în valoare de 405.000 de lei. SIF Moldova a plătit atunci 0,2 lei pentru o acțiune FP, investiție care i-a adus până acum un randament de 110%, având în vedere că titlurile Fondului se tranzacționează în prezent la un preț dublu față de iulie 2009. Pachetul pe care SIF2 îl deține la Fondul Proprietatea valorează, în prezent, 15,68 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).
SIF 'Muntenia', în schimb, mai are de așteptat până când investiția sa inițială în acțiunile Fondului Proprietatea îi va aduce profit. Potrivit ultimelor raportări disponibile, SIF4 are în portofoliu 7,94 milioane de acțiuni FP, dintre care 3,5 milioane de titluri au fost achiziționate la prețul de 0,6 lei/acțiune, cu circa 30% sub prețul la care sunt transferate azi titlurile FP, prin Depozitarul Central. Potrivit legislației în vigoare, SIF-urile sunt obligate să raporteze pe bursă tranzacțiile mai mari de 500.000 de dolari, fapt care explică de ce nu toate achizițiile de acțiuni FP sunt comunicate oficial.
Celelalte trei societăți de investiții financiare au preferat să ocolească titlurile FP, reprezentanții 'Banat-Crișana', 'Oltenia' și cei ai 'Transilvania' declarându-ne că aceste SIF-uri nu au dețineri la Fond .
Florian Buzatu, directorul SIF 'Oltenia' a spus, pentru ziarul BURSA, că SIF5 așteaptă ca acțiunile FP să fie tranzacționate pe o piață reglementată.
'Titlurile FP sunt interesante, dar noi suntem adepții unei transparențe totale, așa că așteptăm să fie tranzacționate fie pe ROTC-ul brokerilor, fie la Bursă'.
Adrian Lupșan, director adjunct la 'Intercapital Invest', ne-a declarat: 'Fondul Proprietatea este printre cele mai atractive societăți din această parte a Europei, iar faptul că SIF-urile au alocat foarte puține resurse ca să cumpere titluri FP este cel puțin straniu. SIF Moldova este lăudabilă pentru că a fost cea mai activă în ultimul an pe acțiunile Fondului Proprietatea'.
Prețul acțiunilor Fondului Proprietatea s-a apreciat cu peste 40% de la începutul anului, impulsionat de așteptările privind listarea la bursă. -
Contractul cu Templeton la Fondul Proprietatea, semnat in secret
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Grupul american de administrare a activelor Franklin Templeton asteapta numirea oficiala in pozitia de administrator al Fondului Proprietatea din partea actionarilor, dupa ce joi, 25 februarie, a semnat contractul de administrare impreuna cu reprezentantii statului roman.
Prin semnarea contractului, Franklin Templeton a devenit administratorul Fondului Proprietatea si al activelor de aproape 3 mld. euro ale acestuia, in schimbul unui comision anual de administrare de circa 13 mil. euro, aceasta fiind una dintre cele mai mari afaceri de pe piata locala de capital. Franklin Templeton a fost asistat de casa de avocatura Salans in procedura de licitatie, negocieri si la semnarea contractului de administrare.
'Suntem incantati ca am fost alesi sa fim administratorii Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai mari si prestigioase mandate pe care le avem in Europa de Est. Dupa numirea oficiala in pozitia de administrator, prioritatea noastra este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea lui internationala, ca un vehicul atractiv pentru investitii, reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti', a declarat la semnarea contractului David Smart, responsabilul international pentru fonduri suverane si afaceri supranationale din cadrul Franklin Templeton.
Desi este unul dintre cele mai valoroase contracte de administrare din istoria pietei locale de capital si unul dintre cele mai asteptate evenimente din viata Fondului, contractul s-a semnat cu usile inchise, fara ca presa sa ia parte la eveniment. Mai mult, semnarea contractului nu a fost nici macar anuntata inainte, oficialii locali ai Fondului emitand un comunicat de presa dupa incheierea evenimentului. De atunci, niciun reprezentant al conducerii actuale a fondului nu a mai putut fi contactat pentru comentarii. Directoratul actual, condus de Ionut Popescu, isi va inceta activitatea dupa oficializarea contractului cu americanii.
Templeton, care administreaza active de 663 mld. dolari (480 mld. euro) la nivel mondial, a castigat contractul de administrare a Fondului Proprietatea inca din iulie 2009, insa semnarea contractului a fost intarziata de Ministerul de Finante, actionarul majoritar al fondului.
Dupa mai bine de sase luni de asteptare pentru a semna contractul de administrare, britanicii de la Templeton mai trebuie sa mai astepte cel putin o luna de zile pentru a prelua fraiele Fondului Proprietatea. Mai exact, actionarii Fondului trebuie sa aprobe in cadrul unei Adunari Generale modificarea actului constitutiv al Fondului si numirea lui Templeton in calitate de administrator unic. Votul pozitiv al actionarilor va echivala cu numirea oficiala a companiei britanice in pozitia de administrator, fapt care va permite britanicilor sa ofere mai multe detalii privind strategia de administrare si listare a Fondului. O adunare generala ar putea avea loc cel mai devreme la inceputul lunii aprilie.
Cu toate acestea, intrarea in vigoare a contractului este conditionata de inregistrarea Fondului la CNVM. Termenul limita de 45 de zile dat de Comisie pentru ca Fondul sa se inregistreze este strans, avand vedere conditiile pe care Fondul trebuie sa le indeplineasca pentru a fi inregistrat. -
Cine a urcat pretul actiunilor Fondului Proprietatea
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Investitorii privati au devenit principalii jucatori din piata tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), fondurile straine de investitii intrand intr-un con de umbra, in conditiile in care pachetele mari de titluri scoase la vanzare sunt tot mai putine, potrivit surselor din piata.
In prezent pretul de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% din valoarea nominala de un leu, potrivit persoanelor implicate in intermedierea acestui tip de tranzactii. Raportat la finele anului trecut, actiunile FP s-au apreciat cu 60%, mult peste cresterea de 17% a bursei.
Pe bursa de la Viena, unde sunt tranzactionate produse derivate de tip 'warrant' care au ca activ suport pachete de 500.000 de actiuni FP, pretul warrant-urilor era de 51.900 de euro pe 4 martie, cotatie la care un titlu valoreaza 0,1038 euro sau 0,424 lei.
'Acum sunt foarte multe persoane fizice implicate in tranzactii cu actiuni FP. Unii dintre ei provin din randul clientilor de private banking ai bancilor, care au renuntat la depozitele bancare si isi investesc banii in actiuni FP. Fondurile straine de investitii nu mai sunt la fel de active ca in anii trecuti, poate si din cauza absentei pachetelor mari de actiuni scoase la vanzare', spune un broker.
Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, fiind dependente de disponibilitatea vanzatorilor de a vinde, dar si de procesul de innoire a actionariatului de care este responsabila Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Fondurile si-au facut plinul
In prezent, patru fonduri straine de investitii, printre care se numara Cartesian, East Capital si Coneglen, detin cumulat 5,89% din capitalul FP. Produsul structurat lansat de firma ceha de brokeraj Wood si listat pe bursa vieneza ofera o alternativa mult mai transparenta fata de modul local de tranzactionare, investitorii institutionali precum fondurile straine preferand sa devina indirect actionari la FP prin achizitia unui warrant.
'Cel mai spectaculos lucru care s-a intamplat in 2010 cu actiunile FP a fost lansarea produsului structurat de catre Wood. Alaturi de acest eveniment, semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton este un semnal ca Fondul a intrat pe un drum fara intoarcere spre listare', a spus Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american Cartesian, care detine 2,85% din Fond.
Un alt eveniment care ar putea decide evolutia pretului actiunilor FP in urmatoarele luni este distribuirea dividendelor, mai spun brokerii. Fondul a incheiat 2008 si 2009 cu profituri record, de 467 mil. lei si respectiv 730 mil. lei. Distribuirea dividendelor catre actionari este in prezent blocata de reglarea capitalului social, mai exact stergerea unui pachet de peste 500 mil. actiuni ramase neplatite de Ministerul Finantelor din capitalul Fondului. -
Unde se face pretul actiunilor FP: la mica publicitate sau la Viena?
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP) din anunturile de mica publicitate si cel rezultat din cotatia 'warrant-ului' listat la Bursa din Viena sunt puternic conectate, ambele crescand puternic in ultimele doua luni. Opiniile brokerilor despre care dintre piete atarna mai greu in formarea pretului sunt impartite.
Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate. In prezent pretul local de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% din valoarea nominala de un leu.
Incepand de la mijlocul lunii decembrie, pe Bursa de la Viena se tranzactioneaza un produs structurat de tip 'warrant' care are ca activ suport pachete de 500.000 de actiuni FP, oferind astfel in premiera un pret oficial al actiunilor. Pe 10 martie pretul warrant-urilor era de 54.000 de euro, cotatie la care un titlu valoreaza 0,428 lei.
Intre pretul de la mica publicitate si cel de la Viena apare un discount de aproximativ 6%.
'La pretul local de tranzactionare se face un discount fata de cel de la Viena. Investitorii locali iau pretul de la Viena drept referinta pentru tranzactii si cred ca ceea ce se intampla la Viena influenteaza piata locala', spune un broker implicat in tranzactii cu actiuni FP.
Un alt broker este insa de alta parere: 'Pretul de pe piata locala il influenteaza pe cel de la Viena, pentru ca cei care tranzactioneaza la Viena stiu foarte bine ce se intampla in Romania. Actiunile FP disponibile sunt tot mai putine din cauza blocajului existent in procesul de conversie al titlurilor de despagubire in actiuni si acest fapt se resimte in aprecierea actiunilor pe piata locala si indirect pe Bursa de la Viena', mai spune el. In februarie, doar 41 de persoane au primit actiuni FP de la ANRP in schimbul titlurilor de despagubire detinute.
In februarie s-au tranzactionat 170 mil. actiuni FP
In 2010, actiunile FP au crescut cu aproape 60% pe piata locala. Pe Bursa de la Viena, aprecierea este de peste 54% pentru intervalul cuprins intre mijlocul lunii decembrie si 10 martie.
In februarie, la Depozitarul Central au fost inregistrate 157 de tranzactii pentru un volum total de actiuni de 170 mil. actiuni, potrivit informatiilor furnizate de Fond. Mai exact, in februarie s-a tranzactionat 1,2% din capitalul Fondului. Produsul structurat de tip 'warrant' lansat de societatea de brokeraj Wood & Co. nu este la fel de lichid. Pentru acest produs exista un singur vanzator, respectiv firma de brokeraj Wood, in timp ce cumparatorii sunt in principal investitorii institutionali. Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian care detine 2,85% din FP, spune ca pretul de la Viena nu este unul de referinta si ca nu influenteaza pretul la care se tranzactioneaza actiunile pe piata locala.
'Evolutia contractului de administrare cu Franklin Templeton influenteaza pretul actiunilor si nu cotatia warrant-ului de la Viena. Cotatia warrant-ului este un fals referential pentru valoarea actiunilor FP. Vanzatorii mai mici se uita la pretul de la Viena, insa cumparatorii mari, de talia fondurilor de investitii, se uita la managementul, la portofoliul si la activele Fondului pentru a-si forma un pret de referinta', a conchis Ivan.
In februarie, prin Depozitarul Central s-au realizat 157 de tranzactii prin care s-au transferat 170 de milioane de titluri Fondul Proprietatea.
De la inceputul anului, pe Bursa din Viena s-au tranzactionat circa 80 de certificate, echivalentul a 40 de milioane de titluri FP.
Pagina